Pasak VĮ „Lietuvos oro uostai" atstovo Mariaus Bružo, pagal nustatytą tvarką ir reglamentavimus, jeigu lėktuve būtų nustatytas asmuo, įtariamas dėl Ebolos viruso, visi lėktuvai, nesvarbu, ar skristų į Kauną ar Palangą, būtų priversti leistis Vilniaus oro uoste. 

„Kituose oro uostuose, išskyrus Vilniaus, tokie lėktuvai su galimai, įtariamai sergančiai žmonėmis nesileistų", - Eltai sakė M. Bružas. 

Šiuo metu Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose keleiviams trimis kalbomis - lietuvių, anglų, rusų - pateikiama informacija apie šį mirtiną virusą. 

„Informacinė dalis šiuo metu iš esmės yra pagrindinis darbas oro uostuose Lietuvoje, t. y. keleivių informavimas apie ligą, jos simptomus, kaip jinai vystosi ir galima užsikrėsti. Tai pagrindinė dalis, kas dabar daroma tiek Kauno, tiek Vilniaus, tiek Palangos oro uostuose", - nurodė M. Bružas. 

Didžiausiame Vilniaus oro uoste dar papildomai įrengta šviesdėžė, kurioje, keleiviai, laukiantys bagažo, galėtų irgi papildomai susipažinti su šia liga. 

Savo ruožtu didžiausiuose pasaulio oro uostuose imamasi ypatingų saugos reikalavimų. Niujorko Džono F. Kenedžio oro uoste pareigūnai nuo šeštadienio pradėjo keleivius tikrinti dėl Ebolos viruso, taip siekiama užgniaužti galimą jau 4 tūkst. gyvybių nusinešusios ligos protrūkį.

Iš Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos grįžtantiems keleiviams bus matuojama temperatūra, jie taip pat turės atsakyti į specialius klausimus apie savo savijautą, kelionės maršrutą, galimą kontaktą su Ebolos viruso paveiktais asmenimis. 

Keleiviams bus teikiama informacija apie galimus ligos požymius ir pateikiamos instrukcijos, ką daryti, pastebėjus bet kokių simptomų per tris savaites po kelionės. 

Panašios procedūros pradėtos Čikagos, Vašingtono ir Atlantos oro uostuose. Sugriežtintos patikros ėmėsi ir Jungtinė Karalystė, kuri patikrą pradėjo taikyti Londono Hitrou ir Getviko oro uostuose bei terminale, į kurį "Eurostar" traukiniais keleiviai atvyksta iš Prancūzijos. 

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį rekomendavo Bendrijos narėms oro uostuose teikti naudingos medicininės informacijos iš Vakarų Afrikos šalių atvykusiems keleiviams, tačiau nuo siūlymo pradėti keleivių stebėjimą visame žemyne susilaikė. 

Ketvirtadienį ES sveikatos ministrai spręs, ar visame žemyne pradėti apžiūrą žmonių, atvykstančių iš nuo Ebolos nukentėjusių šalių. 

Ebola yra viena pavojingiausių ligų pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mirtinas virusas iki šiol Vakarų Afrikoje nusinešė daugiau kaip 3 850 žmonių gyvybių. Per 8 000 asmenų užsikrėtė. Ekspertai spėja, kad tikrieji skaičiai gali būti daug didesni.