Nuo sausio 1 dienos Lenkijoje grąžintas standartinis PVM tarifas degalams – 23 proc., o iki tol laikinai buvo taikytas 8 proc. tarifas, tačiau dyzelino kaina degalinėse nepakito.

„Atrodytų, vakar degalų kaina Lenkijos degalinėse dėl to turėjo padidėti 13-14 proc. Bet vualia - degalų kaina nei vakar, nei šiandien degalinėse nepasikeitė ir dyzelinas kainavo apie 1,65 euro už litrą‟, – socialiniame tinkle rašo SEB banko ekonomistas T. Povilauskas.

Anot jo, visai įtikinamai skamba pačių lenkų žiniasklaidos paaiškinimai šia tema.
Tadas Povilauskas

„Kaip taip gali būti? Lenkijos žiniasklaida rašo, kad nenorint gąsdinti gyventojų degalų kainos padidėjimu nuo sausio 1 dienos, galimai buvo susitarta tarp valdžios ir didmenininkų, kad gruodį, kai tarptautinėse rinkose degalų kainos krito, Lenkijoje jos nemažėtų.

Tam, kad atėjus sausio 1 dienai, didmenininkai numuštų kainas ir valdžia galėtų pasakyti, jog žiūrėkite, kaip viskas puikiai valdoma (nors tai reikštų, kad gruodį lenkai gerokai permokėjo už degalus)‟, – sako ekonomistas.

Anot jo, tai būtų geras paaiškinimas, kodėl gruodį netikėtai degalų kaina Lietuvoje suvienodėjo su kaina Lenkijoje, nepaisant skirtumo tarp buvusių PVM tarifų (Lietuvoje PVM tarifas 21 proc., Lenkijoje buvo 8 proc.) ir akcizų.

Sumažintas mokesčio tarifas degalams buvo viena iš Lenkijos „antiinfliacinio skydo“ priemonių.

T. Povilausko įrašas socialiniame tinkle:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją