Penktąją akcijos dieną pareigūnai, keturias dienas geranoriškai raginę žmones važiuoti greičiau, pakeitė taktiką. Nuobaudos skirtos dešimčiai žmonių. Tai nepadėjo darbuotojams pasiekti keliamo reikalavimo nemažinti darbo užmokesčio, nukerpant priemokas. Kartu su jomis darbuotojai neteko dalies socialinių garantijų. Jų nebenori darbuotojams suteikti šiemet su didžiuliais nuostoliais dirbančios naftos perdirbimo gamyklos vadovybė.

Vietoje sutarties – nesutarimo protokolas

Darbuotojai buvo baudžiami dieną, kai bendrovės kolektyvinė sutartis nustojo galiojusi ir jie neteko įvairių sutartyje numatytų papildomų socialinių garantijų. Be kolektyvinės sutarties bendrovė liko, nes dėl naujų sutarties sąlygų bandžiusi derėtis lenkų valdoma „Orlen Lietuva“ vadovybė ir bendrovės profsąjunga nepasiekė susitarimo.

Visą pirmadienį abi pusės derino nesutarimo protokolą, kuriame papunkčiui įvardinta, kas, kodėl ir dėl kurių dalykų nesutarė. Jį ketinama pasirašyti iki darbo pabaigos. Remiantis šiuo dokumentu, būtų kuriama taikinimo komisija.

Pagrindinis Naftininkų profsąjungos reikalavimas buvo išsaugoti darbuotojams 15 procentų priemoką už gerus darbo rezultatus. Bendrovės vadovybės manymu, sumažintas darbo užmokesčio fondas – palengvinimas sunkmetį išgyvenančiai bendrovei.

Kėlė grėsmę eismo saugumui

Orlen Lietuva darbuotojų protesto akcija
Pasak Mažeikių rajono policijos komisariato viršininko Imanto Motiejūno, penktadienį už Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų nevykdymą buvo nubausta apie dešimt į gamyklą važiavusių vairuotojų. Jiems pritaikytas KET 140-ojo straipsnio 3-asis punktas.

„Jame yra numatyta administracinė atsakomybė už tai, kad be reikalo važiuojama pernelyg lėtai, trukdant normalų kitų transporto priemonių eismą. Penktadienį tikrai buvo nustatyta keletas piktybiškų pažeidėjų, kurie tikrai kėlė grėsmę eismo saugumui“, – sakė I. Motiejūnas.

Jei metų laikotarpyje vairuotojas už analogišką pažeidimą metų laikotarpiu nebuvo baustas, tokiam pritaikyta iki dešimties litų bauda.

„Galbūt tokios akcijos ir reikalingos, tuo klausimu nepolitikuoju, tačiau mūsų tikslas yra saugus eismas kelyje. Nemanau, kad išeitis, kai kažkas tenkina savo poreikius, trukdydamas tenkinti kažkieno kito poreikius“, – aiškino policijos komisariato vadovas.

Kelyje eismą kontroliavę policijos pareigūnai, anot I. Motiejūno, įvertino, kas iš kolonoje važiavusių vairuotojų piktybiškai trukdė eismui.

Jie esą trukdė kitiems vairuotojams juos aplenkti iš vienos arba iš kitos pusės ar dar kitaip. „Manau, kad tai yra eismo trukdymas, ir tai kėlė grėsmę eismo dalyviams. Policijos priemonės nebuvo grėsmingos, nuobaudos – minimalios“, – sakė I. Motiejūnas.

Vėlavo į darbą ne tik naftininkai

Policijos vadovas taip pat tvirtino, kad panašių dalykų, kurie grėstų eismo saugumui, pareigūnai nežada toleruoti. Neteisinga, anot jo, ir tai, kad į darbą, kelionę pavėlavo kitose įmonėse dirbantys žmonės, kurie tą dieną pakliuvo į lėtai judančią koloną.

„Policija ten vyko ne todėl, kad norėtų kažką nubausti, bet kad visuomenė ir eismo dalyviai suprastų: jeigu tai kelią grėsmę eismui, tuo klausimu su pažeidėjais mes nesutarsime“, – aiškino policijos vadovas.

Viena iš pakalbintų akcijos dalyvių sakė, kad policijos pareigūnai pirmiausia stabdė tuos, kurie važiavo kolonos priekyje, tačiau vėliau kliuvo ir tiem, kurie važiavo jos viduryje. Tačiau tai kolonos nesulaikė. Sustabdytieji su policija aiškinosi kelkraštyje, o akcijos dalyviai iš lėto judėjo toliau.

„Pareigūnai į mus žiūrėjo geranoriškai, ne piktai, nors ir negalėjo šypsotis. Jie dirbo savo darbą, kaip jiems tikriausiai buvo ir nurodyta“, – pasakojo akcijos dalyvė. Moteris irgi neišjaučia dariusi ką nors piktybiškai. Ji netrukdžiusi kam nors ją aplenkti, nors kažkodėl – greičiausiai iš solidarumo – jos niekas neaplenkęs.

„Orlen Lietuva“ darbuotojų akciją protesto kolonos dalyvė sakė vertinanti kaip gerą priemonę išreikšti savo valią. „Jei ateityje būtų organizuojamos panašios akcijos, skatinčiau draugus, pažįstamus ir bendradarbius, padrąsinčiau, kad žmonės dalyvautų“, – sakė moteris.

Bus sunku išgyventi

Orlen Lietuva darbuotojų protesto akcija
Bendrovės vadovybės pozicija jai neatrodo teisinga. „Sumažino darbuotojų skaičių, atėmė 15 procentų priemoką, socialines garantijas. Ar ne per daug? Žmonės sako: baigiau mokyklą, atėjau dirbti į įmonę, atidirbau 25 ar net 30 metų, o dabar nori viską išdraskyti ir palikti žmones be nieko. Suprasčiau, jei su žmonėmis būtų kalbamasi kitaip, ieškoma kompromisų“, – tvirtino darbuotoja.
Anot jos, darbininkai supranta, kad įmonės padėtis sunki, tačiau už tokią padėtį atsakingi ne žemiausioji grandis.

„Aš sąžiningai dirbu darbą. Iš manęs atėmė pinigų, kurie man yra gyvybiškai svarbūs, dalį“, - svarstė moteris. Anot jos, be šios pinigų dalies jai gali būti sunku išgyventi.

„Nieko piktybiško ar kokių nors chuliganiškų vairavimo veiksmų nebuvo. Galiu tai užtikrinti. Važiavau vienas pirmųjų. Tiesiog važiavome labai lėtai, įsijungę avarines šviesas. Mane sustabdę policijos pareigūnai teiravosi, kodėl taip elgiesi, ar matai, koks už tavęs žmonių srautas. Aš į tai jų paklausiau: „O kodėl manęs jie nelenkia?“ Manau, kad jie puikiausiai suprato, kas vyko. Su kitais mano bendradarbiais jie kalbėjo atviriau ir sakė, kad jiems duotas nurodymas iš viršaus – dirbti“, – sakė kitas akcijos dalyvis.

Kolonoje – svečiai iš Danijos

Vyras buvo nubaustas trys minutės po aštuntos. Kartu su kitais darbuotojais akciją pradėjęs dvidešimt minučių po septintos Mažeikiuose.

Jo įsitikinimu, į policiją kreipusis bendrovės vadovybė bandė sustabdyti darbuotojų akciją, o policija dirbo savo darbą.

„Tvarkingai, gražiai visa kolona judėjome iki gamyklos. O nuobaudą skirdami pareigūnai aiškiai pasakė: tai – už trukdymą eismui. Suprantu pareigūnus, kurie pritaikė mums simbolines baudas. Jie, manau, matė, kas darosi, ir kai žmonės basomis kojomis stovėjo ir protestavo prie Seimo. Dėl tos nuobaudos nepykstu, jiems tiesiog buvo taip nurodyta“, – tvirtino darbuotojas. Akcijos metu jis nepastebėjęs jokių avarinių situacijų.

Į akcijos dalyvių koloną atsitiktinai papuolė ir į gamyklą „Orlen Lietuva“ keliavusi Danijos profsąjungų delegacija. Jos vizitas buvo planuotas prieš metus. Policijos pareigūnams pasitaikė sustabdyti kaip tik tą automobilį, kuriuo vežami svečiai.

Anot Naftininkų profsąjungos tarybos pirmininkės Virginijos Vilimienės, nepavyko surengti ekskursijos po gamyklą bei su darbininkais pabendrauti atvykusiems į bendrovę Danijos profsąjungų vadovams. Į gamybinę teritoriją jie nebuvo įleisti.

Bendrovės viešųjų ryšių atstovo Audriaus Stasiulaičio teigimu, apie Danijos profsąjungų viešnagę ir jų norus tiesiog nebuvo pranešta iš anksto, todėl nepasiruošta. Panašiais atvejais ruošiamasi, reikia skirti kurį nors ekskursijos vadovu galintį pabūti žmogų, jis atitraukiamas nuo darbo ir turi pasiruošti sutikti svečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)