Transporto sekretorius Grantas Shappsas jau buvo uždraudęs su Rusija susijusiems orlaiviams skristi JK oro erdvėje ir leistis jos oro uostuose, o antradienį įsakė sulaikyti lėktuvą „Bombardier Global 6500“ Farnboro mieste Pietų Anglijoje.

G. Shappsas paskelbė apie naujas taisykles, leidžiančias jam įsakyti oro uostams sulaikyti Rusijos lėktuvus ir nurodyti Civilinės aviacijos tarnybai nutraukti lėktuvų, priklausančių asmenims, kuriems taikomos sankcijos, registraciją. „Uždusinsime (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino sėbrų gebėjimą toliau gyventi kaip įprasta, kai miršta tūkstančiai nekaltų žmonių“, – tviteryje parašė G. Shappsas.

„Bombardier“ yra pirmasis lėktuvas, pagal naujas taisykles sulaikytas Jungtinėje Karalystėje, oligarchų pamėgtoje šalyje. „Jis liks oro uoste, kol toliau tirsime, ar jam taikomi naujausi teisės aktai, draudžiantys visiems su Rusija susijusiems orlaiviams skristi JK oro erdvėje“, – trečiadienį sakė Transporto departamento atstovas.

Didžiosios Britanijos naujienų agentūra „Press Association“ pranešė, kad lėktuvas susijęs su naftos magnatu milijardieriumi J. Švidleriu. G. Shappsas atšaukė lėktuvo užsienio vežėjo leidimą, o tai reiškia, kad jis negali legaliai vežti keleivių, o tada išleido įsakymą apriboti skrydį, dėl kurio lėktuvas sustabdytas.

Šaltinis vyriausybėje trečiadienį sakė, kad J. Švidleris, „Chelsea“ futbolo klubo savininko Romano Abramovičiaus draugas, „gali laisvai tęsti savo kelionę kitais būdais“.

Lėktuvas atskrido iš Naujojo Džersio (JAV) ir antradienį turėjo skristi į Dubajų. Jis įregistruotas Liuksemburgo įmonėje, JK valdžios institucijos tiria, kas yra jo galutinis savininkas. Lėktuvui bus leista išvykti iš Farnboro tik tuo atveju, jei nebus nustatytas ryšys su Rusija, sakė šaltinis.

Pranešama, kad R. Abramovičiui priklausantis privatus lėktuvas išskrido iš Stanstedo oro uosto į Šveicariją praėjusią savaitę, prieš vyriausybei įgyvendinant naujausią įsakymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės