Planuojama, kad už EK skirtas lėšas Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) įsigys sraigtasparnį ir kitas transporto priemones bei specialią įrangą, praneša Vidaus reikalų ministerija (VRM).

„Papildomai gautos lėšos iš Europos Sąjungos padės užtikrinti maksimalų Kaliningrado tranzito schemos saugumą. Šiuo sudėtingu laikotarpiu turime skirti ypatingą dėmesį keleivių ir krovinių tranzitui traukiniais į Kaliningrado sritį. Pablogėjus geopolitinei situacijai regione, negalime prarasti budrumo. Esame dėkingi Europos Komisijai už supratimą ir bendradarbiavimą“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Jos teigimu, Lietuva privalo laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų, tad šiuo metu keleivių ir krovinių tranzitas traukiniais į ir (ar) iš Rusijos Kaliningrado sritį yra vykdomas sklandžiai ir nepertraukiamai.

Prieš metus ministrė A. Bilotaitė kreipėsi į Europos Komisiją, prašydama įvertinti naują geopolitinį kontekstą ir skirti Kaliningrado tranzito saugumo užtikrinimui papildomą ES finansavimą.

Pasak A. Bilotaitės, Vidaus reikalų ministerijos pastangomis Lietuva iš Europos Komisijos pastarųjų trejų metų laikotarpiu papildomai gavo 94 mln. eurų paramą ES išorės sienos apsaugos ir vidaus saugumo stiprinimui.