Neseniai VMI pranešė griežtinanti pajamų natūra skaičiavimo tvarką.

Teigta, kad nuo šiol kelionės įmonės automobiliu į darbą ir iš jo bus vertinamos, kaip transporto priemonės naudojimas asmeniniais tikslais ir už tai teks susimokėti. „Delfi“ jau teiravosi, kaip tokius mokesčius reikės apsiskaičiuoti, apie tai plačiau galima skaityti čia.

Siekiant įsitikinti, kad mokesčių mokėtojai tinkamai deklaruoja ir moka mokesčius, VMI teigė planuojanti tęsti ir tikrinimus. Tokią informaciją patvirtino VMI Kontrolės departamento direktorė Kristina Jakštienė.

Jos teigimu, įprastai VMI apie mokestines pareigas laiškais informuoja naujai prabangius automobilius įsigyjančias įmones, vertina, ar jos vėliau deklaravo pajamas natūra, o jei taip nebuvo padaryta – analizuoja ir inicijuoja kontrolės veiksmus.

Taip pat, kaip aiškino, vertina visus gaunamus faktus apie mokesčių mokėtojus, viešai pasirodžiusią informaciją žiniasklaidoje, pateiktus duomenis apie galimą mokesčių vengimą ir pan.

„Itin vertingi ir gyventojų pranešimai apie galimus mokestinius pažeidimus“, – pabrėžė VMI atstovė.

Institucija, vertindama galimus pažeidimus, pasak K. Jakštienės, analizuoja ne tik pirminius įmonių apskaitos dokumentus, tačiau vertina ir tam tikras aplinkybes, kurios galėtų rodyti, kad darbinis automobilis gali būti naudojamas asmeniniais tikslais.

„Pavyzdžiui, darbuotojas, kuriam priskirtas įmonės automobilis, neturi asmeninio automobilio; įmonė neturi objektyvių įrodymų, kad visos degalų sąnaudos buvo patirtos automobilį naudojant tik verslo tikslais (nedokumentuojamos kelionės, nevedama degalų apskaita) arba kelionių dokumentuose ir/arba degalų apskaitoje užfiksuoti tikrovės neatitinkantys faktai.

Degalai į tarnybinį automobilį pilami ne darbo metu: po darbo, atostogų, nedarbingumo metu, savaitgalių ir švenčių dienomis, o automobilis ne darbo metu fiksuojamas įvažiuojantis (išvažiuojantis) į kurortines teritorijas, prekybos ir pramogų vietas; bendrovė neturi automobilio saugojimo vietos; automobiliai saugomi automobilius naudojančių gyventojų gyvenamaisiais adresais; nėra kontroliuojamas automobilių naudojimas ne darbo metu ir pan.“, – vardijo ji.

VMI duomenimis, dėl įmonės automobilio naudojimo asmeniniams poreikiams natūra išmokėtų išmokų suma sudaro apie 31 proc. nuo visų natūra gyventojams išmokėtų išmokų, tačiau, kaip teigta, situacija šioje srityje gerėja.

„Tai parodo bendrai daugiau pajamų natūra deklaruojančių įmonių skaičius bei jų deklaruojamų sumų augimas.

Prie teigiamų pokyčių prisideda ir VMI iniciatyvos: po 2022 m., ir 2023 m. I pusm. VMI atliktų veiksmų, pajamas natūra pradėjo skaičiuoti apie 63 proc. mokesčių mokėtojai, pas kuriuos buvo fiksuoti pažeidimai dėl automobilių naudojimo asmeniniams poreikiams“, – teigė atstovė.

Daugiau apie griežtėjančią tvarką ir pokyčius skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)