Vyriausybės patvirtintoje Klimato kaitos programos sąmatoje tvarioms subsidijoms numatytame 161,6 mln. eurų biudžete 57 mln. eurų skirta mažiau taršiam transportui įsigyti.

Subsidijos elektromobiliams nedidėjo, šiemet skirta parama tokia pati kaip ir pernai – po 5 mln. Eur tiek gyventojams, tiek verslui. Viceministrė Gintarė Krušnienė anksčiau Delfi komentavo, kad pernai elektromobiliams buvo panaudota tik 1,5 mln. Eur.

„Išlaikome optimizmą, kad ši priemonė įsivažiuos, nors pradžioje turėjome planų pamažinti, kad neįšaldytume lėšų. Vis dėlto išlaikome optimizmą, kad bus dar didesnis proveržis ir dar aktyviau bus ji naudojama, nes gauname tokių signalų iš rinkos ir tikrai daug žmonių laukia šios priemonės“, – kalbėjo ji.

Aplinkos ministerija skelbia, kad pernai šia galimybe pasinaudojo daugiau kaip 650 gyventojų: jie įsigijo 161 naują ir 489 naudotus elektromobilius. Apie 20 proc. pareiškėjų sunaikino seną taršų automobilį ir gavo papildomą 1000 Eur kompensacinę išmoką.

Kokie kompensacijų dydžiai

Aplinkos ministerija parengė ir teikia derinti aplinkos ministro įsakymą „Dėl Klimato kaitos programos priemonės „Elektromobilių įsigijimo fiziniams asmenims skatinimas“ kompensacinių išmokų tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo projektą, kuriame nustatoma kompensacinių išmokų skyrimo tvarka.

Išmokų dydžiai išliko tokie patys kaip ir pernai. Numatytas kompensacinės išmokos dydis vienam fiziniam asmeniui už įsigytą naudotą elektromobilį – 2000 Eur, už įsigytą naują elektromobilį – 4000 Eur. Papildoma 1000 Eur kompensacija skiriama pareiškėjui, kuris sunaikino seną transporto priemonę. Taigi iš viso maksimaliai galima gauti 5 tūkst. Eur siekiančią kompensaciją.

Tiesa, įsakyme pažymima, kad įsigijus naudotą elektromobilį turi būti praėję ne daugiau kaip 5 metai nuo pirmosios registracijos datos (Registracijos liudijimo B kodas) arba modelio metų (Registracijos liudijimo (B.2) kodas), o pirmosios registracijos Lietuvoje data (Registracijos liudijimo (B.1) kodas) ne ankstesnė kaip 2021 m. vasario 2 d.

Elektromobilis

Įsigijus naują elektromobilį, nuo pirmosios registracijos datos (Registracijos liudijimo B kodas) iki transporto priemonės registracijos jos valdytojo vardu datos (Registracijos liudijimo (I.1) kodas) turi būti praėję ne daugiau nei 6 mėn. ir yra ne ankstesnė kaip 2021 m. vasario 2 d.

Paraiškas bus galima teikti artimiausiu metu

Taip pat įsakyme patikslinta naujos transporto priemonės sąvoka, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytą reglamentavimą. Gyventojams, įsigijusiems naują elektromobilį, nustatomi griežtesni įsipareigojimai jį išlaikyti ar kitu būdu neperleisti kitam asmeniui.

Pareiškėjai įpareigojami neparduoti ar kitaip neperleisti kitam asmeniui elektromobilio, už kurį skirta kompensacinė išmoka, mažiausiai 2 metus naudoto elektromobilio ir mažiausiai 4 metus naujo elektromobilio.

Aplinkos ministerija kviečia visuomenę ir suinteresuotas institucijas teikti pastabas ir pasiūlymus. Su įsakymo projektu galima susipažinti čia.

Naują kvietimą paraiškoms teikti planuojama skelbti artimiausiu metu. Paraiškos kompensacinei išmokai gauti bus teikiamos Aplinkos projektų valdymo agentūrai per APVIS sistemą.

Laikinai sustojo parama

Delfi primena, kad nuo vasario 1 d. sustojo paramos dalijimas elektromobiliams. Kaip anksčiau Delfi aiškino aplinkos viceministrė G. Krušnienė, parama buvo sustabdyta, nes baigėsi paraiškų teikimo laikas.

Gintarė Krušnienė

„Parama elektromobiliams buvo sustabdyta dėl paprastos priežasties, nes baigėsi ankstesniais teisės aktais numatytas teikimo terminas. Pinigai nesibaigė, bet baigėsi laikas, iki kada galima teikti paraiškas. Tai buvo iki vasario 1 d. Abejonių dėl elektromobilių skatinimo nėra. Tai patvirtina tai, kad Seimas nubalsavo už alternatyvių degalų įstatymą, kuriame yra aiški nuostata, kad, kol 10 proc. Lietuvos lengvųjų automobilių parko nesudarys elektromobiliai, tol valstybė rems elektromobilumo skatinimą įvairiomis formomis“, – komentuoja aplinkos viceministrė.

Ji tikino, kad suderinus tvarkos aprašą priemonę planuojama paleisti jau balandį. Paraiškas esą bus galima teikti atgaline data nuo vasario 1 d.

Prognozuoja elektromobilių pirkimo bumą

Aplinkos ministerijos parengtas ministro įsakymas „Dėl Klimato kaitos programos priemonės „Elektromobilių įsigijimo fiziniams asmenims skatinimas“ kompensacinių išmokų tvarkos aprašo patvirtinimo“ taps stipriu postūmiu elektromobilių rinkos plėtrai, pranešime žiniasklaidai sako elektromobiliais prekiaujančio startuolio „eDOW“ įkūrėjas ir vadovas Laurynas Boguševičius.

Pasak jo, naujasis aprašas padės Lietuvos gyventojams ir verslui įsigyti elektromobilius ir mažiau teršti aplinką.

„Ilgai kovojome dėl draugiškesnės pirkėjams kompensacijų tvarkos. Džiaugiamės, kad ir aplinkos ministras, ir Aplinkos projektų valdymo agentūra išgirdo mūsų argumentus. Iš to labiausiai laimės, žinoma, elektromobilius įsigyjantys žmonės“, – teigė L. Boguševičius.

Pasak jo, dalis klientų buvo atidėję planus įsigyti elektromobilius ir laukė, kol bus patvirtinta naujoji paramos skyrimo tvarka – ankstesnė nustojo galioti vasarį. Startuolio įkūrėjas prognozavo, kad įsigaliojus paramai rinkos laukia dėl atidėto vartojimo susidaręs elektromobilių pirkimo bumas.

„Šiuo žingsniu artėjame prie Vakarų Europos šalių, kur parama elektra varomam transportui yra vienas iš valstybinių aplinkosaugos politikos prioritetų. Tai reiškia, kad ilgainiui visi džiaugsimės švaresne aplinka“, – sakė L. Boguševičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)