Tikisi, kad tai padės išspręsti tam tikras problemas


Už autobuso bilietą nebemokantis rokiškėnas Robertas – naujovėmis džiaugiasi.

„Dabar nereikia mokėti, ačiū Dievui“, – teigė jis.

Tiesa, dėkoti reikėtų ne Dievui, o savivaldybei, kuri jau nuo sausio 1-osios leido nemokamai važinėti ne tik miesto autobusais, bet ir užmiestyje.

„Tikimės, kad gal tai prisidės ir prie to, kad atsiras daugiau žmonių dirbančių, nes, kai kalbamės su bendruomenėmis, tai irgi iškildavo problema, kad iš kaimiškos teritorijos žmogui atvažiuoti dirbti į Biržus yra problema, nes tu jau sumoki kelionei kelis eurus, o, jeigu nueini dar pavalgyti kažkur – vėl sumoki kelis eurus. Gaunasi taip, kad tu beveik nieko neuždirbi tik esi užimtas“, – teigė Biržų rajono meras Kęstutis Knizikevičius.

Pasak mero, nuo praėjusių metų liepos, biržiečiams pradėjus miesto autobusais važinėti nemokamai, keleivių skaičius išaugo kelis kartus.

„Matėme, kad yra šiokia tokia diskriminacija rajono gyventojų linkme, nes miesto gyventojai galėjo važiuoti nemokamai, o rajono gyventojams tekdavo susimokėti, tad buvo priimtas sprendimas visame rajone įvesti būtent nemokamą pavėžėjimą“, – teigė K. Knizikevičius.

Nuostolius apmokės mokesčių mokėtojų pinigais


Lietuvoje iš 60 savivaldybių tik 12 gyventojus vežioja nemokamai. Viena jų – ir Biržų rajono savivaldybė, tačiau biržiečiai svarsto – iš kur pinigai tokiai labdarai?

„Apmokės iš vienos kišenės, į kitą įdės?“, – svarstė vienas jų.

Taip ir yra. Nuostolius už bilietus savivaldybės išlaikomam autobusų parkui valdžia apmokės mokesčių mokėtojų pinigais – iš biudžeto. Papildomai tai kainuos maždaug 60 tūkstančių eurų, tačiau tikėtina, kad žmonės važinės.

Kęstutis Knizikevičius

„Važiuoja žmonės. Nėra, kad būtų koks užmirštas kraštelis tie Biržai“, – teigė autobuso vairuotojas.

Filmuotis atsisakęs Biržų autobusų parko vadovas sako, kad dėl nemokamo pervežimo jo nuomonės niekas neklausė, o vežėjai – tik vietinės valdžios vykdytojai. Direktoriaus nuomone, verčiau savivaldybė pinigų būtų skyrusi kaimo keliams remontuoti ar geresniems autobusams pirkti, tačiau akivaizdu, kad valdžios nuomonė – kitokia.

Visą reportažą rasite LNK portale: