„Matant besitęsiančią brutualią Rusijos agresiją Ukrainoje, ES veiksmų reikia čia ir dabar. Tikimės, kad ketvirtadienį Briuselyje susirinkę ES šalių ir vyriausybių vadovai nesusvyruos“, – feisbuko paskyroje rašė ministras.

M. Skuodis: norėtųsi realistiškesnio vertinimo iš kai kurių ES valstybių dėl draudimo Rusijos laivams patekti į uostus

Anksčiau M. Skuodis tikino, kad kai kurios Europos Sąjungos (ES) valstybės ligi šiol nėra linkusios pritarti draudimui Rusijos laivams patekti į ES teritorinius vandenis ir uostus. Pasak jo, Lietuva galėtų priimti vienašalį sprendimą ir neįleisti Rusijos laivų, tačiau šalis laikosi pozicijos, kad tokie sprendimai turi būti daromi suderinus bent regioniniu lygmeniu, nes vienašalis sprendimas būtų daugiau parodomoji akcija negu realus veiksmas.

„Briuselyje vyksta labai daug diskusijų, ir turi visos ES valstybės pritarti kažkuriam sprendimui. Kol kas to galutinio žingsnio nėra žengta, dėl ko aš galiu tik apgailestauti, nes, man atrodo, tą turėjome ES lygmeniu padaryti jau gerokai anksčiau. Norėtųsi kartais reakcijos ir realistiškesnio situacijos vertinimo iš kai kurių valstybių. Nežinau, ko gali trūkti pasižiūrėjus kartais per televiziją vaizdų, karo nusikaltimų“, – „Žinių radijui“ teigė M. Skuodis.

Ministras džiaugiasi Lietuvos verslu, kurio iniciatyvos dėka buvo atvejų, kai į Lietuvos uostus turėję įplaukti laivai su Rusijos vėliava buvo pakeisti kitose šalyse registruotais laivais. Anot jo, žingsniai dėl ES sankcijų yra daromi praktiškai kiekvieną dieną, tad galima tikėtis, jog artimiausiu metu pavyks susitarti dėl sankcijų Rusijos laivams.

„Bent jau artimiausiu metu tokių laivų į (Klaipėdos – ELTA) uostą įplaukti neplanuoja, bet į uostą rusiškų laivų ir šiaip istoriškai įplaukdavo nedaug, daug svarbiau yra bendra visos ES bendra reakcija, ir tie sprendimai yra ant stalo. Mūsų regione kažkokių diskusijų nėra, bet visi supranta, kad veiksmas būtų daug efektyvesnis, jeigu jį darytų visos ES valstybės. Jeigu tos diskusijos tęsis neįmanomai ilgai, tai, man atrodo, bus ir regioninis žingsnis“, – aiškino Vyriausybės narys.

M. Skuodis pabrėžia, kad kalbama ne tik apie laivus, atplaukiančius su Rusijos vėliava, tai yra kapitalo klausimas, ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl diskusijos dėl draudimo įsileisti Rusijos laivus ES yra sudėtingos. Pasak jo, vienas dalykas yra pasakyti, kad kažką sankcionuojame, kitas dalykas yra realiai tai įgyvendinti ir kad jis būtų vienodas visose teisinėse jurisdikcijose.

„Jeigu matai vėliavą, tai labai paprasta pasakyti, bet klausimas yra dėl priklausomybės. Matome dabar su sankcionuotais oligarchais susijusias įvairiausias schemas, kai yra galutinis naudos gavėjas, kuris yra sankcionuotas ir po to per kokias penkias įmones, fondus skirtingose šalyse kažkas kažkam priklauso“, – tikino susisiekimo ministras.

Galiausiai, pasak M. Skuodžio, Lietuvai draudimas Rusijos laivams įplaukti į uostus didelės žalos nepadarytų.

„Atplauktų kiti laivai. Praėjusiais metais gal buvo įplaukę apie 100 rusiškų laivų, uostas pasakytų tiksliau, bet tai yra tik viena šalis, kuri toli gražu nėra labai didelė jūrinė valstybė“, – pabrėžė politikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės