Nors daugelyje didžiųjų Europos Sąjungos (ES) šalių už benziną mokame ta pačia valiuta – eurais, tačiau kartais kainos netgi šalia viena kitos esančiose kaimyninėse valstybėse gali skirtis gana pastebimai.

Visuomenės nepasitenkinimas augančiomis degalų kainomis tapo jautriu klausimu ne tik žemyninėje Europos dalyje – jis ne mažiau aktualus ir Jungtinėje Karalystėje. Džiugu, jog šiemet pirmą kartą per trejus metus šalis atsikratė vienos iš dešimties brangiausiai pasaulyje degalais prekiaujančių valstybių vardo. Šiemet dešimtuke – visos šalys iš Europos, iš jų tik Turkija ir Norvegija nepriklauso ES.

Brangiausi degalai – Europoje

Kiti parametrai, kurie buvo naudojami draudimo kompanijos „Castle Cover“ atliekamoje studijoje, tiriančioje brangiausiai degalais prekiaujančias šalis, tai: vidutinis gyventojų atlyginimas atskaičius mokesčius (į rankas) bei vidutinė degalams tenkanti suma, skirta nuvažiuoti 1200 mylių per mėnesį. Kainos nurodomos svarais.

10. Vokietija
Litras populiariausio benzino 5,64 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 7272 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 700 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 9,3 proc.

9. Belgija
Litras populiariausio benzino 5,64 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 6665 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 680 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 10,2 proc.

8. Portugalija
Litras populiariausio benzino 5,68 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 2738 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 684 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 24,9 proc.

7. Prancūzija
Litras populiariausio benzino 5,68 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 6940 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 684 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 9,8 proc.

6. Graikija
Litras populiariausio benzino 5,76 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 2570 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 691 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 27proc.

5. Švedija
Litras populiariausio benzino 5,76 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 7928 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 692 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 8,7 proc.

4. Italija
Litras populiariausio benzino 5,76
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 5481 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 712 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 13 proc.

3. Olandija
Litras populiariausio benzino 6,12 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 7104 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 736 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 10,6 proc.

2. Turkija
Litras populiariausio benzino 6,64 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 2187 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 796 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 36,5 proc.

1. Norvegija
Litras populiariausio benzino 6,68 Lt
Vidutinis darbo užmokestis į rankas 10822 Lt
Išlaidos degalams per mėnesį 804 Lt
Degalams skiriama pajamų dalis (proc.) 7,4 proc.

Dviejose pirmosiose dešimtuko vietose esančiose šalyse, Turkijoje ir Norvegijoje, vairuotojai už degalus yra priversti mokėti daugiausiai. Taip yra todėl, kad abi šalys apmokestina vairuotojus gana aukštais akcizais bei kitais mokesčiais. Norvegija jau nuo seno garsėja kaip šalis, kurioje ekologijai ir aplinkos apsaugai skiriamas itin didelis dėmesys. Kelių mokesčiai, į aplinką automobilių išmetamo CO2 kiekio apmokestinimas ir brangesnis, nei kur kitur pasaulyje, benzinas norvegams jau yra tapęs įprastu reiškiniu. Ši šalis taip ne tik siekia mažinti augantį automobilių skaičių keliuose bei oro taršą, kuri pastaraisiais metais vėl išaugo. Netiesiogiai apmokestindama vairuotojus Norvegija aktyviai prisideda prie klimato kaitos idėjų įgyvendinimo. Beje, didelė dalis jų ir gimsta būtent Skandinavijos šalyse.

Dideli ir atlyginimų skirtumai

Grįžtant į „artimesnį kiemą“, populiariausio benzino kaina Jungtinėje Karalystėje siekia apytikriai 5,36 Lt už litrą, tai yra apie 32 ct mažiau, nei pernai tuo pačiu metu. Didžioji kainos dalis susideda iš akcizo, kuris kartu su kitais mokesčiais sudaro iš viso per 60 procentų kainos, sumokamos D. Britanijos vairuotojų. Vadinasi, mokesčiams tenka net 3,2 Lt iš 5,36 Lt už vieną litrą kuro.

Palyginus kitus rodiklius su kitomis dešimtuko šalimis, vidutinis dirbančiojo atlyginimas Didžiojoje Britanijoje siekia 6397 Lt per mėnesį, iš jų degalams asmeninių transporto priemonių vairuotojai išleidžia dešimtadalį uždirbamų pajamų.

Vis dėlto didžiausias skirtumas – ne skirtinga degalų kaina skirtingose Europos šalyse. Be jokios abejonės, skirtumas tarp 5,68 Lt svarų už litrą benzino Portugalijoje ir 6,67 Lt už litrą Norvegijoje – akivaizdus. Tačiau Portugalijos vairuotojai degalams vidutiniškai išleidžia net kas ketvirtą uždirbtą eurą, t. y. 25 procentus mėnesio pajamų. Turkijoje išleidžiama dar daugiau – 36,5 proc. Tuo tarpu vidutinės norvegų išlaidos benzinui nesiekia nė vienos tryliktosios uždirbamų pajamų dalies...

Taigi, jeigu esate nutarę iš Jungtinės Karalystės leistis į ilgesnę kelionę automobiliu po Senąjį žemyną ir po eilinio sustojimo pasipildyti degalų nuotaiką sugadino kiek didesnė sąskaita už juos – labai neliūdėkite. Didžioji dalis Europos – su jumis.