Trečiadienį „TEO LT“ po prekybos paskelbė 1 ketvirčio veiklos rezultatus, kuriuos galima vertinti teigiamai. Nors pajamos mažėjo, tačiau pelnas augo – įmonė efektyvino savo veiklą, didindama pelningumą. Rytoj galima tikėtis didesnio pirkėjų susidomėjimo šia pozicija rinkoje. Šiandien „TEO LT“ akcijomis prekiauta aktyviausiai, jų perleista už 50 tūkst. eurų, kaina koregavosi 0,74 proc.

Atrodo, investuotojai buvo nusiteikę pesimistiškai dėl skelbiamų įmonės rezultatų. 10 tūkst. eurų apyvartą, be „TEO LT“, peržengė tik prekyba „Lietuvos dujų“ vertybiniais popieriais, jie pigo 1,23 proc. „Pieno žvaigždžių“ akcijos brango net 4,83 proc., tačiau tai buvo pasiekta, prekybos pabaigoje brangiau nuperkant porą akcijų.

Estija

Talino biržoje prekiauta aktyviau, akcijų perleista už 520 tūkst. eurų. Daugiausia sandorių sudaryta „Olympic Entertainment Group“ vertybiniais popieriais, jie brango 1,01 proc. Nors įmonės vakar paskelbti 1 ketv. rezultatai nebuvo stiprūs, tai nesimažino investuotojų pasitikėjimo šia bendrove. Tuo tarpu „Tallinna Kaubamaja“ 1 ketv. rezultatai gana dviprasmiški – pardavimai augo 5,6 proc., tačiau pelnas krito net 171 proc.

Tai sietina su 3,8 mln. eurų dividendų mokesčiu. Taip pat akcentuojami dideli šildymo bei elektros mokesčiai. Rytoj tikėtina, jog sulauksime šios įmonės akcijų pigimo rinkoje. „Tallinna Vesi“ kaina kyla toliau. Prekybos apyvarta „Silvano Fashion Group“ akcijomis buvo didžiausia, čia vėl sulaukėme tiesioginių sandorių; kaina koregavosi 0,38 proc.

Latvija

Rygos biržos apyvarta siekė 57 tūkst. latų, tačiau sudaryta tik 30 sandorių. Beveik visa apyvarta pasiekta „Olainfarm“ pozicijoje, o didžioji jos dalis – tiesioginiu sandoriu. Šios įmonės prašymu birža buvo sustabdžiusi prekybą bendrovės akcijomis. „Olainfarm“ pranešė, jog jų gamykloje įvyko sprogimas, nukentėjo du žmonės, taip pat sutriko dvi gamybos linijos. Tačiau atrodo, jog padaryta žala nėra didelė. Atnaujinus prekybą šiomis akcijomis, panikos požymių nesimatė, kaina koregavosi tik 0,43 proc.

Įmonių naujienos

Šiandien didžiausia Lietuvos telekomunikacijų bendrovė „TEO LT“ paskelbė ganėtinai neblogą 2013 m. I ketv. finansinį rezultatą. Nors bendrovės pajamų metinis kritimas sudarė 4,1 proc., EBITDA padidėjo 0,1 proc., o grynasis pelnas 3 proc. Pajamų kritimą vėl labiausiai lėmė mažėjusios pajamos iš balso telefonijos paslaugų teikimo – šio segmento pajamos krito 5,4 proc. dėl mažesnio fiksuoto balso ryšio linijų skaičiaus (jis buvo 6,6 proc. mažesnis nei prieš metus) bei dėl mažesnių pokalbių srautų.

Taip pat smarkiai krito ir IT paslaugų segmento pajamos, tačiau reiktų pastebėti, kad smukimą lėmė tai, kad praėjusiais metais bendrovė gavo vienkartinių 3,9 mln. Lt pajamų iš IT įrangos pardavimo, tad apskritai „TEO LT“ pardavimo pajamų kritimas būtų daug mažesnis, jeigu eliminuotume šį vienkartinį pardavimą. Nudžiugino interneto paslaugų pajamų rezultatas, nes užfiksuotas 6,8 proc. augimas. Tiesa, akivaizdžiai lėtėja TV paslaugų segmento pajamų augimas – šių metų I ketv. jis sulėtėjo iki 12,2 proc.

Tai, kad „TEO LT“ EBITDA liko beveik nepasikeitusi, negali nedžiuginti investuoti, nes dar kartą akivaizdu, kad pagrindinės sąnaudos yra suvaldytos. Grynojo pelno augimą lėmė ir tai, kad pelno mokesčio sąnaudos mažesnės nei prieš metus dėl didesnių priskaičiuotų mokestinių lengvatų, kurios atsirado dėl bendrovės atliktų investicijų į šviesolaidžio tinklą. Tad bent jau metų pradžia nežada nieko blogo ir leidžia tikėtis, kad įmonei gali pavykti išsaugoti panašų pinigų generavimo lygį, kuris užtikrintų panašų dividendų išmokėjimą už 2013 m., koks jis buvo už 2012 m.

„Tallinna Kaubamaja“ paskelbė silpnus 2013 m. I ketv. finansinius rezultatus. Bendrovės pajamos šoktelėjo 5,6 proc. iki 112,01 mln. eurų, tačiau EBITDA krito 28 proc. iki 4,4 mln. eurų bei patirta 2,3 mln. eurų grynojo nuostolio. Tiesa, labiausiai prie grynojo nuostolio prisidėjo 3,8 mln. eurų pelno mokesčio sąnaudos dėl išmokėtų dividendų už praėjusius metus (praėjusiais metais bendrovė dividendus mokėjo II ketv., o kaip žinia Estijoje pelno mokestis bendrovei skaičiuojamas nuo išmokamų dividendų).

Nepaisant to, pagrindinės veiklos rezultatas nebuvo geras, o jį labai prastino ir išaugusios elektros, šilumos bei darbuotojų jėgos sąnaudos. Be to, šaltesnis nei įprasta I ketv. turėjo neigiamos įtakos drabužių pardavimams įmonės prekybos centruose. Akivaizdžiai silpniausi buvo supermarketų segmento rezultatai, kur EBITDA sudarė tik 1,1 mln. eurų, nors pernai uždirbta 3,0 mln. eurų. Geriausiai ir vėl sekėsi NT vystymo segmentui, kurio EBITDA augo 10,3 proc. iki 3,2 mln. eurų. Tikėtina, kad reakcija ryt akcijų rinkoje bus ganėtinai neigiama šios įmonės akcijų atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją