Siaura amplitude kitusios pagrindinių JAV akcijų indeksų vertės penktadienio prekybos sesijai baigiantis vis dėlto kilstelėjo (S&P 500 +0,24 proc., DOW JONES +0,19 proc.). Taip investuotojai įvertino Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovės Dženet Jelen (Janet Yellen) pasisakymą konferencijoje San Franciske. Pasak Dž. Jelen, pirmasis JAV palūkanų normos didinimas tikėtinas jau šiais metais, tačiau paskesni bus vykdomi palaipsniui ir be iš anksto žinomo plano.

Penktadienį blaškęsi kartu su EUR/USD kursu (šįryt 1 EUR: 1,0863 USD), nedideliais teigiamais pokyčiais savaitę palydėjo ir Senojo žemyno akcijų indeksai (EURO STOXX +0,25 proc., Vokietijos DAX +0,21 proc., Prancūzijos CAC 40 +0,55 proc.). Šiandien Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Tsipras (Alexis Tsipras) šalies parlamentui pristatys savaitgalį Briuselyje vykusių diskusijų tarp šalies vyriausybės ir tarptautinių kreditorių (Europos Komisijos, Europos centrinio banko ir Tarptautinio valiutos fondo) atstovų eigą ir rezultatus. Neoficialiai skelbiama, kad Graikijos vyriausybės pristatytų reformų įgyvendinimas padėtų šiais metais į šalies biudžetą pritraukti papildomus 3 mlrd. eurų pajamų ir pasiekti 1,4 proc. ekonomikos plėtrą. Detalus kokrečių reformų sąrašas, kurio tikimasi šiandien, pirmiausia turi būti patvirtintas tarptautinių kreditorių ir tik tuomet bus perd! uotas svarstyti euro zonos finansų ministrui grupei. Pastaroji į posėdį dėl Graikijos finansavimo klausimų, kaip pranešama, rinksis ne anksčiau kaip balandžio viduryje. Penktadienį „Fitch Ratings“ paskelbė mažinanti Graikijos kredito reitingą iki CCC – lygio, nutolusio nuo spekuliacinio reitingo net per 7 laiptelius.

Sekmadienį Kinijos centrinio banko vadovas Zhou Xiaochuan patikino, kad šalies politikai akylai stebi ir vertina defliacines tendencijas ir yra pasiruošę pritaikyti reikiamas priemones ekonomikai skatinti (08:00 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +1,62 proc., Japonijos NIKKEI 225 0,73 proc.).

Prekyba Baltijos šalių biržose praėjo be reikšmingai kainas paveikusių naujienų, indeksų vertė beveik nekito (OMXV +0,02 proc., OMXT +0,09 proc.). Investuotojai vis dar aktyviai pirko dideliais dividendais nustebinusios „Amber Grid“ (+5,22 proc.) akcijas, o mažesnė akcijų pasiūla leido akcijų kainai pakilti iki naujų aukštumų. Primename, kad ketvirtadienį bendrovė pranešė apie valdybos siūlymą išmokėti 0,3251 euro dividendų už akciją. Pasibaigus prekybai Šiaulių bankas paskelbė audituotą metinę ataskaitą, taip pat akcininkų susirinkimo sprendimus. Kaip ir tikėtasi, susirinkime buvo patvirtinti simboliniai 0,000725 euro dividendai už akciją, taip pat nuspręsta padidinti įstatinį kapitalą išleidžiant nemokamas akcijas – už 1000 turimų akcijų bus skiriamos 86 naujos akcijos.

Talino biržoje apyvarta buvo nedidelė. Daugiausiai dėmesio atiteko „Tallinna Kaubamaja“ akcijomis. Bendrovės akcininkų susirinkime buvo patvirtinti 0,40 euro dividendai už akciją. Stebėtojų taryba patvirtino „Tallinna Vesi“ 2014 metų veiklos rezultatus, tačiau tekste užuominų apie dividendus pateikta nebuvo. „Baltikos“ stebėtojų taryba taip pat patvirtino metinę ataskaitą, kurioje buvo pateikta informacija, kad bendrovei išgyvenant ne itin lengvus laikus, dividendai nebus mokami.