„Vilkyškių pieninė“ pranešė apie vasario mėn. 7 proc. išaugusias pardavimo apimtis – vertybinių popierių kaina rinkoje šoktelėjo 1,56 proc.

Susidomėjimą kėlė ir kitų pienininkų sektoriaus bendrovių akcijos – „Žemaitijos pieno“ akcijos brango 2,9 proc., „Rokiškio sūrio“ – 1,37 proc., „Pieno Žvaigždžių“ – 2,04 proc. Toliau žemyn važiuoja „Agrowill Group“ akcijų kaina – Lenkijos biržoje pasirodęs didelis šių akcijų kiekis pardavime smukdo kainą ir Vilniaus biržoje. Pastebimas didėjantis susidomėjimas dividendus mokančiomis bendrovėmis – ne už kalnų kasmetiniai akcininkų susirinkimai, kur bus sprendžiamas išmokamų dividendų dydis. „Aprangos“ vertybiniai popieriai brango 2,28 proc., „Vilniaus baldų“ – 0,65 proc., „Lietuvos dujų“ – 2,15 proc., „City Service“ – 0,96 proc. „Lesto“ pranešė, jog skolinsis 260 mln. litų.

Talino biržos indeksas brango 0,7 proc., sudaryti 377 sandoriai. Dėmesio centre atsidūrė „Olympic Entertainment Group“ – bendrovė įsigijo vieną ir įsteigė dar dvi kompanijas. Ši žinia suaktyvino prekybą šia pozicija, buvo sudaryti net 138 sandoriai, o akcijos brango 2,08 proc. „Arco vara“ informavo, jog jų akcininkas Toomas Tool pasididino savo turimą vertybinių popierių dalį ir tapo pagrindiniu akcininku. Šios akcijos biržoje brango 5,83 proc. „Ekspress Grupp“ praėjusio mėn. pardavimai nedžiugino – jie mažėjo beveik 7 proc., o akcijų kaina rinkoje koregavosi 2,75 proc. Beveik 100 tūkst. eurų apyvarta pasiekta „Tallink Grupp“ pozicija, kaina augo iki 0,985 proc. Primintina, jog penktadienį tiesioginiu sandoriu perleista virš 5 mln. akcijų po 1 eurą.

Rygos akcijų biržoje nuotaikos buvo prastesnės, pigusių akcijų buvo daugiau nei brangusių. Daugiausiai sandorių atlikta „Olainfarm“ vertybiniais popieriais – jų kaina užkopė iki 4,1 lato. 8,82 proc. vertės prarado „Rigas kugu būvetava“ akcijos, tačiau vidutinis sandorių dydis siekė tik 176 lato. Aktyviau prekiauta „Grindeks“ (-0,39 proc.), „Valmieras Stikla Skiedra“ (-0,73 proc.), „Daugavpils Lokomotivju Remontra Rūpnica“ (+3,45 proc.), „Latvijas Gaze“ (-1,43 proc.), „SAF Tehnika“ (-0,9 proc.) vertybiniais popieriais.

Šiandien „Vilkyškių pieninė“ paskelbė vasario mėn. gavusi 24,1 mln. Lt pardavimo pajamų, o tai yra 7 proc. daugiau nei prieš metus. Pagaliau įmonės pajamų metinis pokytis tapo teigiamas – galima priminti, kad pastaruosius kelis mėnesius metinis pardavimų pokytis buvo neigiamas, priešingai nei kitų pieno perdirbimo bendrovių. Padėtis pieno produktų eksporto rinkose yra po truputį gerėjanti ir daugumos pieno produktų kainų metinis pokytis jau yra teigiamas, tad logiška tikėtis iš įmonės geresnių nei prieš metus pajamų rezultato. Beje, praėjusiais metais „Vilkyškių pieninė“ atliko daug investicijų į gamybos pajėgumų plėtrą, tad šiais metais ir dėl to pajamų augimas yra labai lauktinas.

Šiandien „Arco Vara“ galiausiai pranešė, kad trečias pagal dydį buvęs „Arco Vara“ akcininkas Toomas Tool per savo investicinę bendrovę „Baltplast“ pasididino turimą „Arco Vara“ akcijų dalį iki 27,6 proc. ir tapo didžiausiu įmonės akcininku. Jam akcijas pardavė anksčiau didžiausiais akcininkais buvusios įmonės „Toletum“ ir „HM Investeeringud“, kurios dabar turi atitinkamai 12,95 proc. ir 13,19 proc. „Arco Vara“ akcijų.

Primintina, kad Toomas Tool jau nuo 2008 m. buvo vienas didžiausių šios įmonės akcininku, tačiau tik praėjusiais metais galiausiai buvo paskirtas į Stebėtojų tarybą ir ėmėsi aktyvesnių veiksmų gelbėti šią didelių problemų turinčią įmonę. Beje, Toomas Tool yra ir didžiausias „Silvano Fashion Group“ akcininkas. Iš Estijos centrinio depozitoriumo teikiamų duomenų aišku, kad Toomas Tool kitiems dviem „Arco Vara“ akcininkams už jų parduotas įmonės akcijas atsimokėjo 200 tūkst. „Silvano Fashion Group“ akcijų. Jų vertė šiai dienai yra 530 tūkst. eurų, tad viena „Arco Vara“ akcija buvo įvertinta 0,94 euro, arba 26 proc. pigiau nei dabar akcija verta rinkoje. Tai, kad Toomas Tool imasi aktyvesnių veiksmų „Arco Vara“ atžvilgiu yra teigiama naujiena, tačiau tai, kad kiti akcininkai jas perleidžia daug žemesne kaina, nėra labai džiuginanti naujiena smulkiesiems akcininkams.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją