JAV centrinio banko (FED) atstovai vis atviriau kalba apie palūkanų normos kėlimą šiemet. Džeimsas Bulardas (James Bullard), vienas iš FED direktorių, interviu televizijai teigė, kad tikimybė, jog bazinė palūkanų norma bus pakelta jau rugsėjį, viršija 50 procentų. J. Bulardo nuomone, JAV infliacija toliau kils link FED numatyto tikslo (kiek žemiau 2 proc.), o nedarbas sumažės žemiau 5 procentų lygmens.

Stiprus JAV doleris smukdo beveik visų žaliavų kainas. Aukso kaina nukrito iki žemiausio pastarųjų 5 metų lygmens (1104 JAV dolerio už Trojos unciją 9:15 val. Lietuvos laiku), o WTI rūšies naftos kainos barelis kainuoja mažiau negu 50 JAV dolerių. Naftos kainos smukimą taip pat skatina rinkos dalyvių lūkesčiai, kad Iranui įsiliejus į tarptautinę prekybą, naftos pasiūla stipriai padidės. Tuo tarpu tikėtinas palūkanų normos augimas verčia investuotojus parduoti auksą. Dar svarbesnis veiksnys yra tas, kad priešingai nei tikėjosi profesionalieji rinkos dalyviai, beprecedentės po-krizinės monetarinio skatinimo priemonės pasaulyje infliacijos šuolio taip ir neiššaukė, ir tai verčia juos iš naujo permąstyti savo strategijas, kuriose brangiesiems metalams skiriama gerokai mažiau vaidmens.

Akcijų rinkos kyla. Vakar „Euro Stoxx 50“ padidėjo 0,44 proc., „S&P 500“ ūgtelėjo 0,08 procento, o NASDAQ (+0,17 proc.) antrą dieną iš eilės kilo į rekordines aukštumas. Azijoje rinka seka teigiamomis tendencijomis: NIKKEI + 0,93 proc., „Hang Seng“ +0,70 procento. Tuo tarpu Europos biržų ateities sandorių kainos beveik nepakito, o EUR/USD kursas vyruoja apie 1,0825. Panašu, kad atostogų „režimas“ įsibėgėja, naujienų srautas senka, o rinkos dalyviai yra nusiteikę ramesniam periodui. Neapibrėžtumas yra sumažėjęs tiek akcijų, tiek valiutų rinkose, o didžiausi rizikos veiksniai – Graikijos išėjimas iš euro zonos ir Kinijos akcijų rinkos griūtis, panašu, kad šiuo metu yra suvaldyti.

Baltijos šalių biržose investuotojų aktyvumas taip pat pastebimai sumažėjo (OMXV +0,17 proc., OMXT +0,38 procento). „Silvano Fashion Group“ (+2,94 proc.) akcijų kaina augo trečią prekybos sesiją iš eilės. Greičiausiai kilimą skatina bendrovės vykdoma savų akcijų supirkimo programa, nuo kurios pradžios (birželio 29 dienos) bendrovė įsigijo daugiau nei 120 tūkstančių savų akcijų. Investuotojus taip pat domino „Tallink Grupp“ (+0,67 proc.) ir „Tallina Vesi“ (+0,76 proc.) akcijos, pastaroji bendrovė šį penktadienį turėtų skelbti pusmečio veiklos rezultatą bei surengti investuotojams skirtą juos pristatantį internetinį seminarą.

Šiaulių bankas (+0,33 proc.) paskelbė, kad grupės pusmečio grynasis pelnas išaugo 2,3 karto – iki 15,2 mln. eurų. Vien bankas uždirbo 12,4 mln. eurų grynojo pelno – 77 daugiau negu pernai. Pelnas, tenkantis vienai akcijai (EPS) – 0,048 euro, kainos ir buhalterinės vertės santykis (P/B) – 0,74. Rezultatą gerino gegužės mėnesį pasirašytos sutartys dėl 40 mln. eurų „Žalgirio“ stadiono teritorijos Vilniuje pardavimo, taip pat įsibėgėjusi daugiabučių namų renovacijos programa, kurioje bankas yra įsitvirtinęs kaip rinkos lyderis. Pasak administracijos vadovo V. Siniaus, pirmojo pusmečio Šiaulių banko grupės pasiekti rezultatai – reikšmingų veiklos permainų, vykdytų pastaraisiais metais, atspindys.