Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu telkiant didžiules pajėgas ir besirengiant pulti Gazą sausuma, Iranas perspėjo apie galimą prevencinį puolimą ir pareikalavo paskelbti naftos embargą Tel Avivui.

Trečiadienį solidarumo vizito metu asmeniškai užtikrinęs visapusišką JAV paramą Izraeliui, JAV prezidentas Joe Bidenas vėliau turėjo krizės klausimu kreiptis į tautą per televiziją.

Tačiau po to, kai vienai iš ligoninių Gazoje buvo suduotas šimtus gyvybių nusinešęs smūgis, Jordanijos karalius Abdullah II, Palestinos vadovas Mahmudas Abbasas ir Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi susitikimą su J. Bidenu atšaukė.

Ši tragedija, dėl kurios abi šalys apkaltino viena kitą, J. Bidenui palaikant Izraelį, dar labiau padidino įtampą, o Irano remiamas Libano judėjimas „Hezbollah“ pareikalavo paskelbti „pykčio dieną“.

Tuo tarpu Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas pakvietė „islamo šalis nedelsiant paskelbti visišką sionistų režimo embargą bei naftos embargą šio režimo atžvilgiu“.

Savo komentaruose, kuriuos jis paskelbė Saudo Arabijoje krizei aptarti sušauktame Islamo bendradarbiavimo organizacijos viršūnių susitikime, jis taip pat paragino musulmonų šalis išsiųsti Izraelio ambasadorius.

„Pasirodžius naujausiems pranešimams apie subombarduotą ligoninę, išaugo eskalavimo rizika,“ – teigė banko „Rabobank“ atstovė Jane Foley.

„Bet kokiai situacijai aiškiai blogėjant, galime numatyti, kad [rinkose] bus vis labiau vengiama prisiimti riziką,“ – pridūrė ji.

Dienos pabaigoje smuko visi trys pagrindiniai Volstryto indeksai; jų pavyzdžiu pasekė ir Azijos biržos: didesnis nei vieno procento sumažėjimas užfiksuotas Honkonge, Tokijuje, Sidnėjuje, Seule ir Singapūre.

Nuostoliai buvo stebimi ir Šanchajuje, Maniloje, Džakartoje bei Velingtone.

„Atrodo, kad laikas, per kurį galima būtų diplomatinėmis priemonėmis užkirsti platesnio masto karą Vidurio Rytuose, trumpėja,“ – sakė bendrovės „RBC Capital Markets“ atstovė Helima Croft.

„Krizė greičiausiai apims visą regioną, ypač turint omenyje tai, kad Izraelis vis dar yra nusiteikęs įvykdyti sausumos puolimą „Hamas“ sunaikinti.“

Dėl tikimybės, kad gali kilti visuotinis karas trečiadienį pakilo naftos kainos, nors Vašingtono sprendimas atšaukti kai kurias Venesuelai taikomas sankcijas šį augimą kiek sustabdė ir Azijos biržose fiksuota kiek mažesnė tiek pirkimo, tiek pardavimo kaina.

Biržos prekiautojų nenoras rizikuoti dar labiau išaugo nerimaujant, kad JAV centrinis bankas dar kartą padidins palūkanų normas arba bent jau ilgą laiką jų nemažins.

Dėl to 10 metų trukmės JAV obligacijų palūkanos pirmą kartą nuo 2007 m. tapo didesnės nei 4,9 proc. – tai sukėlė dar didesnį nerimą biržų prekybos salėse, o vėliau visų dėmesys nukrypo į JAV centrinio banko vadovo Jerome Powello pranešimą, kurį jis pristatė Niujorko Ekonomikos klube.

Centrinio banko Niujorko skyriaus vadovas Johnas Williamsas yra sakęs, kad skolinimosi kaina „dar kurį laiką“ turėtų būti ribojamojo pobūdžio, jei bankas nori, kad infliacija vėl pasiektų nustatytą dviejų procentų rodiklį.

Kaip sakė valdytojas Christopheris Walleris: „Manau, galime laukti, žiūrėti ir pamatyti, kaip kis ekonomika, prieš imdamiesi konkrečių veiksmų normos atžvilgiu... Dabar kol kas per anksti apie tai kalbėti.“

Banko „Commonwealth Bank of Australia“ atstovė Carol Kong sakė: „Kartojant žinutę apie „ilgesnį laiką aukštesnes“ palūkanų normas, JAV obligacijų palūkanų normos gali likti tokios, kokios yra dabar arba dar išaugti, be to, tai būtų palanku dolerio kursui.“

Pagrindiniai rodikliai apie 2:30 val. Grinvičo laiku

Tokijas – „Nikkei 225“ NUKRITO 1,9 proc. iki 31 446,99

Honkongas – „Hang Seng“ NUKRITO 1,4 proc. iki 17 478,06

Šanchajus – „Composite“ NUKRITO 0,7 proc. iki 3 036,72

„West Texas Intermediate“ NUKRITO 0,5 proc. iki 86,84 JAV dolerių už barelį

„Brent North Sea“ žaliavinės naftos kaina NUKRITO 0,7 proc. iki 90,88 JAV dolerių už barelį

Euro ir dolerio kursas NUKRITO nuo 1, 0537 iki 1, 0540 JAV dolerio (trečiadienio duomenimis)

Svaro ir dolerio kursas NUKRITO nuo 1, 2136 iki 1, 2141 JAV dolerio

Dolerio ir jenos kursas PAKILO nuo 149,83 iki 149,93 jenų

Euro ir svaro kursas PAKILO nuo 86,82 iki 86,79 pensų

Niujorkas – „Dow“ NUKRITO 1,0 proc. iki 33 665,08 punktų (uždarymo kaina)

Londonas – „FTSE 100“ NUKRITO 1,1 proc. iki 7 588,00 (uždarymo kaina)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją