Antroje vietoje pagal prekybos aktyvumą atsidūrė „Linas Agro Group“ pozicija – investuotojams pro akis neprasprūdo puikūs įmonės rezultatai. Bendrovės akcijos rinkoje brango 1,55 proc. „Aprangos“ rezultatai vertinti neutraliai, vertybinių popierių kaina koregavosi 0,4 proc. „Žemaitijos pieno“ akcijų kaina ūgtelėjo 2,33 proc., o po prekybos įmonė pranešė apie virš 2,5 karto išaugusį veiklos pelną. „Vilkyškių pieninės“ pelnas 4 ketv. augo virš 8 proc. – akcijos rinkoje brango 2,34 proc.

Po prekybos LESTO pranešė apie mažėjusį grynąjį nuostolį 2012 m. iki 45,62 mln. litų. „Grigiškės“ pasiekė užsibrėžtą apyvartos metų tikslą – įmonės apyvarta sudarė 111 mln. litų, grupės – 290 mln. litų. Grupės pelnas sudarė 10 mln. litų ir buvo 3 mln. litų mažesnis, nei prognozavo grupė. „Pieno Žvaigždžių“ pelnas, tenkantis vienai akcijai, 4 ketv. išaugo beveik dvigubai.

Talino biržoje išsiskyrė „Baltika“ – įmonė nudžiugino puikiu 4 ketvirčiu, uždirbdama 1294 tūkst. eurų prieš mokesčius (palyginimui 2011 m. 4 ketv. – minus 1836 tūkst. eurų). Šios įmonės akcijų rinkoje perleista už 55,5 tūkst. eurų, kaina augo 7,09 proc. „Arco vara“ 4 ketv. nuostolis sudarė 17 mln. eurų – reikia priminti, jog įmonė jau anksčiau skelbė apie perkainotą bendrovės turtą, kurio vertė mažėjo apie 19,5 mln. eurų. „Tallink Grupp“ pelnas 4 ketv. augo nuo 0,6 iki 5,7 mln. eurų – ši informacija paskelbta po prekybos, todėl reakciją rinkoje turėtume išvysti tik rytoj. „Ekspress Grupp“ tai pat efektyvino savo veiklą, 4 ketv. uždirbdami 2,5 daugiau nei 2011 m. 4 ketv. Vakar „Skano Group“ paskelbė apie 4 ketv. sugeneruotą 120 tūkst. eurų nuostolį – šiandien bendrovės akcijų kaina rinkoje nusirito 9,3 proc., jų perleista už 37,5 tūkst. eurų.

Rygos biržoje išsiskyrė „Olainfarm“ – bendrovės akcijų kaina perlipo 4 latų ribą, teigiamas pokytis sudarė 1,77 proc. Įmonė pranešė, jog jos metinis pelnas išaugo 41 proc. „Latvijas Balzams“ uždirbo 11,5 proc. daugiau pelno nei prieš metus, o akcijos rinkoje brango 2,92 proc. „Latvijas Kugnieciba“ sumažino nuostolius 26 proc. „Kurzemes CMAS“ pelnas po mokesčių sumažėjo 40 proc. „VEF Radiotehnika RRR“ nuostolis siekė 172 tūkst. latų, prieš metus buvo pasiektas 5 tūkst. latų pelnas. „Daugavpils Lokomotivju Remonta Rūpnica“ pelnas išaugo dviguba, o. „Rigas Elektromašinbuves Rūpnica“ – net 8 kartus.

Ketvirtadienį „Apranga“ paskelbė neutraliai vertintinus 2012 m. IV ketv. finansinius rezultatus. Pardavimo pajamos augo 18,4 proc. iki 120,2 mln. Lt, EBITDA ūgtelėjo 4,9 proc. iki 17,2 mln. Lt, o grynasis pelnas sudarė 10,6 mln. Lt ir buvo 3 proc. didesnis nei prieš metus. Pajamų augimo tempas investuotojams jau buvo žinomas iš anksčiau, tad daugiau dėmesio kėlė pelningumo pokyčiai. 2012 m. IV ketv. bendrasis pelningumas sudarė 49,2 proc. ir buvo 0,4 proc. punkto mažesnis nei prieš metus. Veiklos sąnaudos paaugo 23,9 proc. ir toks augimas buvo didžiausias nuo prieškrizinių laikų. Šių sąnaudų augimo tendencija stebima ne pirmą ketvirtį, tačiau tik dabar tas didėjimas pranoko pajamų augimą, o tai jau pradeda kiek kelti nerimą.

Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį „Apranga“ atidarė dvi parduotuves, vieną renovavo ir vieną uždarė. Apskritai, per metus parduotuvių skaičius paaugo 13-a, o investicijos į plėtrą sudarė 25,8 mln. Lt, arba 2,6 karto daugiau nei prieš metus. Įmonės grynasis 2012 m. pelnas pasiekė 36,7 mln. Lt, o pinigų ir finansinių investicijų suma siekė 24,9 mln. Lt, tad ganėtinai realu, kad bendrovė galėtų išmokėti dividendais apie 25 mln. Lt už 2012 m., o tai sudarytų apie 5,2 proc. dividendinį pajamingumą. Tikėtina, kad didelę įtaką akcijos kainos krypčiai turės ir ryt skelbiami vasario mėn. pardavimai, kurie gali ir rimčiau pristabdyti akcijos brangimą.

„Linas Agro Group“ paskelbė labai stiprius 2012/2013 m. II ketv. finansinius rezultatus. Pardavimo pajamos augo 84,6 proc. iki 784,3 mln. Lt, EBITDA didėjo 219 proc. iki 41,9 mln. Lt, o grynasis pelnas ūgtelėjo net 501 proc. iki 35,8 mln. Lt. Pelno augimą skatino tiek pagrindinės veiklos efektyvumas, tiek ir vienkartinis pelnas iš „Dotnuvos projektai“ įsigijimo. Kaip ir tikėjomės, daugiausia visgi prie pelno augimo prisidėjo grūdų ir rapsų prekybos segmentas. Bendrovė vien per 2012/2013 m. II ketv. pardavė 461 tūkst. tonų grūdų ir rapsų, arba 89 proc. daugiau nei prieš metus. Veiklos pelnas iš šios veiklos šoktelėjo 4,2 karto iki 26,6 mln. Lt. To ir laukta, žinant praėjusių metų derliaus Lietuvoje ir Latvijoje rezultatus. Ir toliau labai džiugino prekybos žaliava pašarams prekybos segmentas – pardavimų kiekis per metus ūgtelėjo 58,3 proc. , o veiklos pelnas šoktelėjo 2,3 karto iki 11,2 mln. Lt. Žemės ūkio produktų gamyba liko vieninteliu segmentu, kurio veiklos rezultatas suprastėjo.

Beje, „Linas Agro Group“ praėjusį ketvirtį pradėjo konsoliduoti „Dotnuvos projektų“ rezultatus, tad atsirado naujas segmentas – mašinų ir įrengimų pardavimai ir aptarnavimas. Ši veikla per ketvirtį atnešė 57,2 mln. Lt pajamų ir 1,6 mln. Lt veiklos pelno. Primintina, kad bendrovė už 50 proc. „Dotnuvos projektus“ sumokėjo 32 mln. Lt, tačiau įsigijimo kaina buvo mažesnė nei įsigyto turto grynoji vertė, tad per ketvirtį iš šio įsigijimo užskaitytas vienkartinis 8,1 mln. Lt grynasis pelnas. Įmonės skolų portfelis per ketvirtį dar išaugo, bet tai susiję su trumpalaikio turto – atsargų ir gautinų sumų – finansavimu, nes atsargos krito nedaug, o gautinos sumos dar išaugo.

Apskritai, atsargų vertė, net ir įvertinant „Dotnuvos projektų“ konsolidavimą žada istoriškai dideles pardavimo pajamas ir šį ketvirtį. Tad bent jau veikla iš grūdų ir rapsų bei žaliava pašarams prekybos turėtų pademonstruoti stipresnį nei prieš metus rezultatą. Be to, sezoniškai kalendorinių metų I pusm. atsilaisvina nemažai apyvartinio kapitalo, tad tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais iš įmonės galima laukti pranešimų apie naujus didesnius įsigijimus.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją