Tokį sprendimą lėmė auganti ir jau dabar 247 proc. BVP siekianti skola, mažėjantys rezervai ir
didėjančios abejonės, kad valstybei pavyks įgyvendinti numatytas reformas. Nepaisant neigiamos naujienos, šįryt Azijos biržose vyrauja itin optimistinės nuotaikos (9 val. Lietuvos laiku HANG SENG +3,12 proc., Japonijos NIKKEI +4,11 procento).

Iš dalies tokią rinkos dalyvių reakciją galėjo lemti tik pats reitingo perspektyvos, o ne paties reitingo pabloginimo faktas, be to, tikimasi, kad šių problemų paryškinimas pastūmės valdančiąją partiją aktyviau vykdyti numatytas reformas ir ekonomikos skatinimo priemones, tuo pačiu stabilizuoti Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimo tempą.

Naftos kaina pirmą kartą šią savaitę smuktelėjo ir atsitraukė nuo 2 mėnesių aukštumų (Brent – 36,65 JAV dolerio už barelį). JAV naftos instituto duomenimis praėjusią savaitę naftos atsargos šalyje padidėjo 9,9 mln. barelių.

Šiandien bus paskelbti oficialūs rodikliai, kurie taip pat turėtų patvirtinti naftos atsargų padidėjimą JAV, todėl paskutiniu metu sparčiai brangusi nafta gali stabtelėti. Remiantis JAV agentūrų
pateikiamais duomenimis, atsargos stipriausioje pasaulio ekonomikoje yra didžiausios per paskutinius 80 metų.

Vertinant bendrai, paskutinėmis prekybos sesijomis pasaulio akcijų ir obligacijų rinkose pastebimos rizikos didėjimo nuotaikos. Pagrindiniai JAV ir Europos akcijų indeksai vakar kilo 1,5-2,5 proc., saugiausių pasaulio valstybių, tokių kaip JAV, Vokietija, D. Britanija, Prancūzija, obligacijų pajamingumai didėjo.

Taip pat mažėjo ir bendrovių kredito rizikos apsikeitimo sandorių kainas atspindinčios indeksų ITRAXX MAIN, ITRAXX CROSSOVER reikšmės, o tai rodo bendrą rizikos toleravimo augimą.

Labai tikėtina, kad Azijoje vyraujančios teigiamos nuotaikos persiduos į į Europos rinkas. Šiandien svarbių makroekonomikos rodiklių skelbiama nebus, investuotojai po truputį pradės lūkuriuoti penktadienį skelbiamų JAV darbo rinkos duomenų ir kitą savaitę įvyksiančio ECB susitikimo.

Baltijos šalių biržose vis dar jaučiasi bendrovių rezultatų vertinimo atgarsiai – brango nudžiuginusių
bendrovių akcijos, o nuvylusių pigo (OMXV +0,03 proc., OMXR +0,31 proc., OMXT +0,30 procento). „Žemaitijos pieno“ (+4,96 proc.) ketvirtojo ketvirčio rezultatas buvo išties geras.

Nors pajamos ir sumažėjo 9 proc. – iki 36 mln. eurų, tačiau grynojo pelno buvo uždirbta 3,8 mln. eurų arba beveik du kartus daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2014-aisiais, tuo tarpu visų 2015 metų grynasis pelnas buvo 6 mln. eurų arba 2,3 karto didesnis nei užpernai.

Praėjusiais metais taip pat padvigubinusio pelną „Šiaulių banko“ (+0,33 proc.) akcijos
dar šiek tiek pabrango, o investuotojai jau pradeda skaičiuoti, kiek šiais metais bankas galėtų skirsti dividendams arba naujoms nemokamoms akcijoms.

Tallinna Kaubamaja“ (-0,15 proc.), viena iš labiausiai per 2015 metus brangusių Talino biržos
bendrovių (+32,16 proc.), pasiūlė už mokėti 0,52 euro už akciją dividendus. Primename, kad praėjusiais metais bendrovė mokėjo 0,40 euro dividendus, tad jų dydis pastebimai išaugo ir sudaro apie 96 proc. viso praėjusiais metais bendrovės uždirbto pelno.

Dividendų pajamingumas pagal vakar dienos kainą yra 7,6 proc., tačiau tikėtina, kad optimistiškai nusiteikę investuotojai šiandien kainą galėtų kilstelėti. „Apranga“ (0,00 proc.) vakar pranešė, kad grupės vasario mėnesio apyvarta pasiekė 13,5 mln. eurų ir buvo 8 proc. didesnė nei pernai.

Sausio – vasario apyvarta buvo 29,7 mln. eurų arba 7,1 proc. didesnė. Primename, kad
grupės tikslas šiais metais pajamas padidinti 7,6 procento.