Investuotojų nuotaikas blaškė žaliavinės naftos kainos kritimas bei bendrovių skelbiami lūkesčių nepateisinantys veiklos rezultatai.

Penktadienį Vokietijoje paaiškėjo, kad gruodžio mėnesio duomenimis fabrikų užsakymų apimtys susitraukė -0,7 proc. (prognozė -0,5 proc.), kai lapkritį šis rodiklis kilo 1,5 proc. Už Atlanto paskutinę savaitės dieną buvo paskelbta, kad nedarbo lygis šalyje krito nuo 5,0 proc. iki 4,9 proc., o dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus sudarė 151 tūkst. augimą. Investuotojai dirbančiųjų pokytį įvertino ne taip optimistiškai, įžvelgiant silpnumą darbo rinkoje, nes lapkritį sektoriuje buvo sukurta 280 tūkst., o gruodžio mėn. 262 tūkst. naujų darbo vietų.

Į šią žinutę investuotojai reagavo be didesnio optimizmo, S&P 500 indeksą stumiant į apačią -1,82 proc. Šiandien svarbesnių naujienų skelbiama nebus, o Japonijoje matyti teigiamos nuotaikos Nikkei 225 kylant 1,1 proc., o Kinijos vertybinių popierių birža visą šią savaitę bus uždaryta.

Valiutų rinkos

Paskelbti JAV darbo rinkos rodikliai penktadienį nedaug kilstelėjo JAV dolerio vertę prieš eurą, kursui sumažėjant -0,45 proc. iki 1,1158 lygio. Nors nedarbo lygis ir krito JAV, tačiau tai stipriai nepaveikė tikimybės, kad FED‘as artimiausiu metu keis bazinę palūkanų normą. Tikimybė, kad kovo mėnesį šis rodiklis bus pakeltas, siekia tik 10,0 proc., o tikimybė viršijanti 53,0 proc. yra tik šių metų gruodžio mėnesį.

Taigi toks neužtikrintumas pasaulio finansų rinkose bei tvirtumu nepasižymintys JAV makroekonominiai rodikliai, tikėtina, artimiausiu metu nesuteiks FED‘ui inercijos keisti savo monetarinę politiką. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi ties 1,1147 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Baltijos akcijų rinkų indeksai neišlaikė vieningos tendencijos, Vilniaus ir Rygos traukiantis po -0,09 proc. ir -0,55 proc., o Talino kylant +0,55 proc. Bendra trijų biržų apyvarta viršijo 771 tūkst. eurų, didžiajai daliai tenkant Estijos biržoje kotiruojamai azartinių lošimų bendrovei „Olympic Entertainment Group“ (-0,57 proc.; apyvarta 509 tūkst. eurų).

Vilniuje didesnis investuotojų aktyvumas buvo jaučiamas „Klaipėdos nafta“ pozicijoje, stumtelint akcijos kainą į viršų 0,77 proc. ir investuotojams apsikeičiant akcijomis už 21,0 tūkst. eurų. Šiandien bendrovės nėra numačiusios paskelbti svarbesnės su veikla susijusios informacijos, todėl, tikėtina, investuotojai didžiąja dalimi reaguos į Europoje vyraujantį sentimentą.