„Samson Capital Advisors LLC“ teigimu, šveicarų sprendimas, po kurio Šveicarijos frankas euro atžvilgiu praeitą savaitę į viršų šoktelėjo net 41 proc., „puikus priminimas“, kokios rizikos laukia pasekus paskui bandą – pardavėjai ėmė tikėtis įspūdingo dolerio šuolio.

JAV centrinio banko sukeltas šokas, pavyzdžiui, sprendimas lėčiau nei tikėjosi investuotojai padidinti palūkanų normą, gali išmušti dolerį, šiuo metu pasiekusį bene didžiausias aukštumas per visą dešimtmetį, iš vėžių, perspėja „State Street Global Advisors Inc.“.

Žmonės privalo iš naujo įvertinti savo padėtį“, – dar sausio 16 dieną telefonu perspėjo Niujorke veikiančios bendrovės „Samson“, kurios turtas vertinamas 7,4 mlrd. dolerių (6,38 mlrd. Eur), investicijų skyriaus vadovas Jonathanas Lewisas. Šveicarijos atveju, „žmonės dėl įsivaizduojamo nepažįstamų žmonių „gerumo“ rizikuoja milijardais dolerių, žmonių, kurių nėra gyvenime matę, žmonių, kurių net pavardžių negali ištarti“.

Jau juntama ženklų, kad JAV centrinis bankas svarsto galimybę persigalvoti dėl galimo palūkanų normos didinimo.

JAV centrinio banko pareigūnai per gruodį vykusį posėdį patarė „apsišarvuoti kantrybe“, ir įvardijo, kokią riziką ekonomikai kelia atpigusi nafta ir menki augimo tempai. Ateities sandoriai parodo 50 proc. tikimybę, kad JAV iki spalio bazinę palūkanų normą padidins 0,5 proc. ar net dar daugiau. 2014 metų pabaigoje visi tikėjosi, kad padidinimo sulauksime jau rugsėjį.

„Bloomberg’s Dollar Spot Index“, fiksuojantis JAV valiutos pokyčius euro, jenos ir dar aštuonių valiutų atžvilgiu, jau septintą mėnesį iš eilės rengia rekomendacijas, remdamasis įsitikinimu, kad JAV centrinis bankas artimiausiais mėnesiais padidins bazinę palūkanų normą. Be to, pardavėjai tikisi, kad Europa ir Japonija, užtvindžiusios rinkas daugiau grynųjų, nuvertins savo valiutas.

„Jeigu sulauksime padarinių, ar jie būtų iš JAV centrinio banko (ne itin drastiški), ar iš Europos centrinio banko, kurie greičiausiai būtų net taikesni nei tikėtina, minėtieji du gali susitarti „pakenkti doleriui euro atžvilgiu“, – telefonu sakė bendrovės „State Street“, valdančios 2,4 trilijono dolerių (2,07 trilijono Eur) turtą, valiutų valdymo skyriaus vadovas Collinas Crownoveris.

Antradienį euras smuko į 11 metų nematytas žemumas – 1,1460 dolerio. Tokia situacija susiklostė laukiant Europos centrinio banko sprendimo imtis valiutą nuvertinsiančio vertybinių popierių įsigijimo. Euro kursas Niujorke 8.83 val. vietos laiku siekė 1,1604 dolerio – tai reiškia, kad nuo metų pradžios jis smuko 4,1 proc.

Primename, kad Šveicarijos centrinis bankas (SNB) praėjusį ketvirtadienį netikėtai sumažino bazinę palūkanų normą iki -0,75 proc.). Centrinis bankas taip pat atsisakė minimalaus nacionalinės valiutos kurso euro atžvilgiu.

Kaip aiškina SNB, toks sprendimas buvo būtinas, nes baimintasi, kad minimalus Šveicarijos franko kursas nepakurstytų netikslingo monetarinių sąlygų sugriežtinimo. Laikraštis primena, kad valiutų "lubos" (1,2 Šveicarijos franko euro atžvilgiu) buvo įvestos per patį euro zonos krizės pakilimą.

SNB taip pat pabrėžė, kad pastaruoju metu skirtumai "pagrindinių valiutų zonų" monetarinėje politikoje ženkliai išaugo, ir tokia griežčiausia tendencija kurį laiką išliks. Kaip pastebi Šveicarijos centrinis bankas, euras pastebimai nuvertėjo JAV dolerio atžvilgiu, kas savo ruožtu susilpnino ir Šveicarijos franko pozicijas JAV valiutos atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)