Tai nors ir nežymiai, tačiau suteikia euro zonos investuotojams vilties, kad infliacija regione gali šiek tiek stabilizuotis, nutraukdama mažėjimą. JAV akcijų rinkose, priešingai nei Europos, buvo jaučiamos nors ir nežymios, tačiau vieningos optimistinės investuotojų nuotaikos. Indeksai S&P500 ir Dow Jones Indus. Avg. pakilo atitinkamai po 0,19 proc. ir 0,03 proc.

Vienas iš veiksnių, kėlusių JAV rinkas, buvo dar neišgaravusios teigiamos nuotaikos, kad JAV FED‘as, gali pakelti bazinę palūkanų normą anksčiau nei dauguma investuotojų tikėjosi. Taip pat penktadienį akcijų rinkas stumtelėjo informacija, kad šalies ekonominė padėtis birželio mėnesį yra vertinama geriau nei tikėtasi, Mičigano universiteto indeksui pakylant nuo buvusios 81,2 reikšmės iki 82,5, tuo tarpu buvo tikėtasi 82,0 indekso kilimo. Šiandien sulauksime Europoje skelbiamos euro zonos metinės infliacijos normos bei Vokietijos mažmeninių pardavimų apimčių pokyčio. Stebint analitikų prognozes matome, kad infliacijos lygis turėtų išsilaikyti nepakitęs (0,5 proc.), o mažmeninių pardavimų apimtys susitrauks nuo praeitą mėnesį fiksuoto 3,4 proc. augimo iki šį mėnesį 1 proc.

Valiutų rinkos

Penktadienį, dienos metu, EUR/USD valiutų kursas pakilo 0,21 proc. iki 1,3640 lygio. Pagrindinis veiksnys, didinęs euro vertę prieš JAV dolerį, buvo paskelbtas stabiliai išsilaikęs metinis Vokietijos infliacijos lygis. Investuotojai, stebėdami tokį rodiklio pokytį mano, kad ECB gali kiek pristabdyti planus dėl papildomų priemonių siekiant pakelti bendra euro zonos ekonomikos padėtį. Tuo tarpu JAV investuotojai lauks ketvirtadienio, kurį paaiškės darbo rodikliai, kuriais kaip vienu iš kriterijų FED‘as remiasi priimdamas sprendimus dėl šalies ekonominės skatinimo programos keitimo. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis dar šiek tiek šoktelėjo ir šiuo metu laikosi ties 1,3645 riba. Prasidėjus savaitei galime tikėtis dar didesnio pagrindinių valiutų kurso pakilimo, jei skelbiama euro zonos infliacijos norma išsilaikys nepakitus arba fiksuos tam tikrą augimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienis Baltijos akcijų rinkose buvo ramus, bendra apyvarta viršijo 563 tūkst. eurų, o Baltic Benchmark indeksas dienos prekybą baigė su nežymiu 0,08 proc. prieaugiu. Aktyviausiai investuotojai keitėsi „Tallink Grupp“ ir „Silvano Fashion Group“ akcijomis, pastarųjų vertei išsilaikant nepakitusiai ir mokant už akciją po 0,76 eur. ir 2,0 eur. Pirmojoje pozicijoje buvo fiksuotas vienas tiesioginis sandoris perleidžiant 75,5 tūkst. akcijų, tuo tarpu antrojoje pozicijoje nebuvo fiksuota tiesioginių sandorių, tačiau galima daryti prielaidą, kad automatinės prekybos metu rinkoje įgyvendintas sandoris dalinai galėjo būti sutartinis, kurio metu buvo perleista 100 tūkst. akcijų. Savaitei prasidėjus nenumatoma skelbti svarbesnių įvykių Baltijos vertybinių popierių biržose ir šiandien yra paskutinė diena, po kurios susiję su įmone asmenys netenka galimybės sudaryti sandorių savomis akcijomis, tol kol nebus paskelbti viešai įmonės veiklos antrojo ketvirčio finansiniai rezultatai, todėl artimoje ateityje galime sulaukti šiek tiek mažesnių prekybos apyvartų.