Trečiadienį buvo paskelbta, kad Vokietijos, euro zonos ir JAV paslaugų sektoriaus užsakymų apimtys didėjo. Tačiau JAV privataus sektoriaus dirbančiųjų skaičius augo mažesniais tempais. Analitikai prognozavo, kad šis rodiklis turėtų pakilti iki 215 tūkst., tačiau pastarojo vertė mažėjo nuo 229 tūkst. iki 185 tūkst. Nors ši statistika buvo neigiama, tačiau S&P 500 indeksas kopė 0,31 proc. O tokią reakciją tikėtina galima būtų sieti su tuo, kad ne tokie stiprūs darbo rinkos rodikliai šiek tiek gali atitolinti bazinės palūkanų normos didinimą. Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Vokietijos fabrikų užsakymų apimtys birželio mėnesį kilo nuo -0,2 proc. iki 0,5 proc. Taip pat svarbesnių naujienų dar sulauksime iš JAV, kur bus paskelbtas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius. Kol kas prognozės rodė šio rodiklio 1,8 proc. kilimą, nuo 267 tūskt. iki 272 tūkst. bedarbių paraiškų.

Valiutų rinkos

Paskelbti ne tokie stiprūs JAV darbo rinkos rodikliai užslėgė JAV dolerį, jo vertė prieš eurą silpnėjo 0,23 proc. ir pagrindinės valiutų poros EUR/USD kursas pasiekė 1,0906 ribą. Jeigu šiandien savaitinis bedarbių paraiškų skaičius patvirtins prognozes arba bus didesnis, tai galime sulaukti tolimesnio JAV dolerio kritimo kitų valiutų atžvilgiu. Prastesni darbo rinkos rodikliai gali sustiprinti spekuliacijas, kad FED‘as gali uždels ir bazinės palūkanų normos didinimą atidėti, tokie gandai darys neigiamą įtaką JAV dolerio vertei. Šiandien ryte pagrindinių valiutų kursas ir toliau stiebiasi, ieškodamas krypties ties 1,0923 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltic Bechmark indeksas vakar atspindėjo Europoje buvusias nuotaikas, jo vertei kylant 0,39 proc. Pagal dienos investuotojų aktyvumą Baltijos regione išsiskyrė laivybos kompanija „Tallink Grupp“ (+1,04 proc.). Tikėtina pagrindinė jėga, kuri stumia akcijos kainą į viršų yra antradienį paskelbta veiklos statistika. Nuo savaitės pradžios bendrovės akcijos kaina jau yra pakilusi nuo 0,752 iki 0,777 euro, kas sudaro daugiau nei 3,3 proc. pokytį. Šiandien galime sulaukti aktyvesnės prekybos bendrovės „Klaipėdos nafta“ akcijomis, nes vakar po prekybinės sesijos buvo išplatinti liepos mėnesio preliminarūs krovos ir pajamų rezultatai. Remiantis statistika, liepos mėnesį krova augo 3,8 proc., o naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės preliminarios pardavimo pajamos šoktelėjo 14,8 proc. lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu. Šiandien ryte statybos kompanija „Merko Ehitus“ nurodė, kad antrąjį šių metų ketvirtį bendrovei pavyko pasiekti 8,9 proc. didesnes pajamas, tačiau grynasis pelnas krito net 59,5 proc. Prekybos metu ši informacija tikėtina gali turėti neigiamą atspalvį, matant, kad mažėjo pelnas, tenkantis vienai akcijai, tokiu būdu signalizuojant apie mažesnius dividendus. Po paskutinio išmokėjimo, bendrovės metinis dividendinis pelningumas siekė 7,53 proc. grąžą. Taip pat šiandien dar turėtume sulaukti antrojo ketvirčio veiklos rezultatų iš bendrovių „Nordecon“ ir „Arco Vara“.