FED susitikimas. Šiandien FED skelbs sprendimą dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo apimčių, taip pat pristatys rinkom pagrindinių makroekonomikos rodiklių prognozes. Nėra abejonių, kad palūkanų normos keičiamos nebus. Tuo tarpu QE3 apimtis turėtų būti sumažinta 10 mlrd., t. y. nuo 65 iki 55 mlrd. JAV dolerių. Pagrindiniu argumentu tokiam sprendimui FED veikiausiai įvardins nuosekliai gerėjančią darbo rinkos padėtį ir FED lūkesčius atitinkančią JAV ekonomikos būklę. Komunikuojant palūkanų normų tendencijas, FED turėtų silpninti sąsają tarp nedarbo lygio ir palūkanų normų. Priminsime, kad FED yra patikinęs, kad beveik nulinės palūkanų normos išliks tol, kol nedarbo lygis viršys 6,5 procento (šiuo metu 6,7 proc.). Nors rinka QE3 mažinimą veikiausiai jau įskaičiavusi į EUR/USD kursą, faktinis sprendimas turėtų būti teigiamas veiksnys JAV doleriui, šįryt svyruojančiam ties 1,392 JAV dolerio už eurą lygiu.

Baltijos šalių biržos nusidažė žalia spalva (OMX Baltic Benchmark +1,38 proc.), bendrai regione brango 36 ir pigo vos 6 bendrovių akcijos. Daugiausiai optimizmo buvo Rygos biržoje, kur OMXR indekso reikšmė kilo beveik 3 procentais. Investuotojų nuogąstavimai, kaip Ukrainos ir Rusijos konfliktas paveiks verslo ryšių su minėtomis šalimis turinčių bendrovių veiklą, bent jau vakar nebuvo aktualūs. Ypatingai tai buvo juntama „Silvano Fashion Group“ (+6,74 proc., 236 tūkst. eurų apyvarta) ir „Olainfarm“. Būtent šių bendrovių akcijų kainos paskutinėmis savaitėmis mažėjo sparčiausiai. Kaip ir tikėjomės vakar, apie 47 proc. išaugusias vasario mėnesio pardavimo pajamas paskelbusios „Olainfarm“ akcijos brango antrą prekybos sesiją iš eilės. Akcijų kaina šoktelėjo 4,27 proc. iki 6,6 euro, apyvarta siekė 60 tūkst. eurų.

Turint mintyje, kad vakar investuotojų rizikos apetitas gerokai padidėjo, natūralu, kad apie planuojamus mokėti dividendus paskelbusių energetikos bendrovių akcijų paklausa buvo kiek mažesnė negu įprastai. Šiandien optimistinės nuotaikos turėtų toliau laikytis regionų biržose, tiesa, kiek nuosaikesnės negu vakar.