Lietuva

Didžiausia apyvarta tiesioginio sandorio dėka užfiksuota „Linas Agro Group“ pozicijoje. 2 tiesioginiais sandoriais prekiauta ir likvidumu nepasižyminčiomis „Klaipėdos baldų“ akcijomis, kilstelint jų kainą 7,5 proc. Nuosaikus augimas fiksuotas „Teo LT“ pozicijoje, investuotojams nerodant nerimo dėl mažėjančio įmonės pelno. Brango „Panevėžio Statybos Tresto“ vertybiniai popieriai, nors ir pasirodė pranešimai, jog įmonę dėl 1,2 mln. litų kompensacijos padavė Ukrainos kompanija.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos indeksas nežymiai ūgtelėjo, akcijų perleista už 691 tūkst. eurų. Aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“ (+0,11 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (kaina nekito) vertybiniais popieriais. „Silvano Fashion Group“ pranešė, jog per savaitę įsigijo 9500 savų akcijų, mokant vidutiniškai 2,4886 euro už akciją. „Tallinna Vesi“ vertybinių popierių vertė šturmuoja naujas aukštumas – šiandien prekyba baigėsi ties 11,1 euro lygiu. Kitų emitentų akcijomis prekiauta neaktyviai.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje apyvarta buvo itin menka ir nesiekė 7 tūkst. latų; sudaryti 23 sandoriai. Keitėsi tik 6 kotiruojamų pozicijų kainos. Aktyviausiai prekiauta „VEF“ (-3,85 proc.) ir „Latvijas Kugnieciba“ (+1,54 proc.) vertybiniais popieriais. „Olainfarm“ akcijomis nesudarytas nė vienas sandoris. „Grindeks“ vertybiniai popieriai brango 3,49 proc., tačiau 5 sandorių bendra vertė sudarė tik 390 latų.

Įmonių naujienos

Šiandien ryte Šiaulių bankas paskelbė investuotojus nuvylusius 2013 m. III ketv. finansinius rezultatus. Grupės grynasis pelnas iš tęsiamos veiklos sudarė 1,5 mln. Lt ir buvo 61,4 proc. mažesnis nei prieš metus. Banko grynasis pelnas III ketv. sudarė 1,7 mln. Lt ir buvo 56,7 proc. mažesnis nei prieš metus. Tiesa, grupės ketvirčio pelnas, įtraukus nutraukiamą veiklą, sudarė net 7,8 mln. Lt, tačiau didžioji jo dalis gauta iš nutraukiamos veiklos – ją sudaro iš Ūkio banko perimtų dukterinių bendrovių, užsiimančių NT vystymu, lizingu bei gyvybės draudimu, rezultatai. Ši veikla priskirtina prie nutraukiamos veiklos, nes galiojantys opcionai leis potencialiems pirkėjams perimti iš banko šias įmones, jeigu bus pasiūlyta didesnė kaina už juos nei vertė, kuria Šiaulių bankas perėmė tą turtą iš Ūkio banko.

Žvelgiant vien tik į banko rezultatus, labai nudžiugino pajamų rezultatas. Kaip ir tikėtasi, atpigo banko skolinimosi kaštai, tad tai turėjo teigiamos įtakos grynosioms palūkanų pajamoms, kurios per metus paaugo net 58,3 proc. Ketvirtinis grynųjų pajamų augimas siekė net 23,7 proc. Džiugu ir tai, kad banko paskolų portfelis per ketvirtį padidėjo 1,4 proc. iki 2,829 mlrd. Lt. Indėlių suma banke per ketvirtį sumažėjo 0,8 proc. Taip pat įsibėgėja ir kitas teigiamas poveikis – dėl padidėjusio klientų skaičiaus perėmus Ūkio banko klientus daugiau nei dvigubai išaugo grynosios komisinių pajamos, o grynosios pajamos iš operacijų užsienio valiuta didėjo 44,2 proc.

Visgi kiek nelauktai galutinį pelno rezultatą sugadino didesnės nei laukta atidėjinių sąnaudos – jos III ketv. sudarė net 11,4 mln. Lt ir buvo 77,7 proc. didesnės nei prieš metus. Banko veiklos sąnaudos buvo 62,5 proc. didesnės nei prieš metus, tačiau 5,7 proc. mažesnės nei II ketv., todėl akivaizdu, kad po dalies Ūkio banko darbuotojų perėmimo matomas tam tikras veiklos efektyvinimas. Tad nors banko III ketv. pelno rezultatas nuvylė, matomi pokyčiai pajamų eilutėse nuteikia optimistiškai dėl ateinančių ketvirčių rezultatų, darant prielaidą, kad atidėjinių sąnaudų, tokių kokios buvo III ketv., nebeturėtume išvysti.