Regiono investuotojai, nesulaukę agresyvesnių ECB banko ekonomikos skatinimo priemonių, šiuo metu žvalgosi į JAV, kur artėja FED‘o pasėdis ir esant aukštai tikimybei (74 proc.), gali būti pakeltos bazinės palūkanų normos.

Žinoma, senąjį žemyną ir toliau alina nerimas dėl Kinijos ekonomikos, kuris iššaukia žaliavų pigimą, Stoxx Europe 600 sudėtyje penktadienį aktyviai traukiantis pagrindinių išteklių (Basic Resources -4,12 proc.) sektoriui.

Naftos kaina toliau išlaiko kritimo pagreitį, penktadienį už žaliavinės Brent Oil naftos barelį mokant 37,93 (-4,53 proc.) JAV dolerius, o šiandien pastarojo vertė yra apsistojusi ties 37,75 JAV dolerius, su -0,47 proc. kritimu.

Paskutinę praeitos savaitės dieną buvo paskelbta, kad JAV mažmeninės prekybos apimtys lapkričio mėnesį sudarė 0,2 proc. augimą (prognozė 0,3 proc.; buvusi reikšmė 0,1 proc.), o preliminarus vartotojų pasitikėjimo indeksas augo nuo 91,3 iki 91,8 (prognozė 92,0). Rodikliai nepasiekė prognozuotų reikšmių, tačiau nuo praėjusio mėnesio fiksavo kilimą, o tai parodo, kad šalies ekonomika yra vis tvirtesniame augimo ir stiprėjimo kelyje.

O ir išorinės grėsmės šį mėnesį tirpsta: šeštadienį paskelbus, kad Kinijos mažmeninės prekybos apimtys sudarė +11,2 proc. pokytį (prognozė 11,1 proc.; buvusi reikšmė 11,0 proc.), o pramonės produkcijos apimtys šoktelėjo +6,2 proc. (prognozė 5,7 proc.; buvusi reikšmė 5,6 proc.).

Taigi dauguma investuotojų šiuo metu lauks gruodžio 16 dienos, FED‘o bazinių palūkanų normų skelbimo (prognozė 0,5 proc.; esama reikšmė 0,25 proc.).

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš euro zonos, kur bus skelbiamos spalio mėnesio pramonės produkcijos apimtys. Tikimasi, kad šis rodiklis iš neigiamo -0,3 proc. persivers į teigiamą +0,3 proc. augimą.

Valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD valiutų santykis dienos pabaigoje išsilaikė ties 1,0986 riba, o šiandien ryte pastarasis kursas yra sumažėjęs ir ieško krypties ties 1,0955 lygiu. Šią savaitę yra numatyta paskelbti daug svarbių makroekonominių duomenų.

Antradienį investuotojai vertins JAV infliacijos duomenis, trečiadienio pradžioje bus skelbiamas euro zonos infliacijos lygis, o vėliau FED‘o bazinės palūkanų normos. Taigi didelis investuotojų dėmesys kryps į trečiadienį ECB ir FED‘ą.

Stebint, kaip ECB vertins infliaciją ir ar nepradės aktyvesnių kalbų dėl agresyvesnio regiono ekonomikos skatinimo poreikio bei kokios politikos laikysis FED‘as, tikėtina, nuosaikiai keliant bazines palūkanų normas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Vilniaus vertybinių popierių biržos indeksas traukėsi -0,16 proc., Rygos kilo +0,04 proc., o Talino stiebėsi +0,11 proc. Bendra trijų šalių apyvarta perkopė 665 tūkst. eurų. Didžiausias investuotojų aktyvumas buvo jaučiamas „Tallinna Vesi“ bendrovės akcijomis, kurių vertė išliko nepakitusi ties 13,7 euro už vienetą, o 38 sandorių metu investuotojai perleido vertybinių popierių už 125,1 tūkst. eurų.

Antroje vietoje liko komercinis bankas „Šiaulių bankas“, akcijos kainai išliekant stabiliai ties 0,293 euro/vnt, o pozicijoje, dominuojant tiesioginiam sandoriui, buvo pasiekta 99,4 tūkst. eurų apyvarta. Šiandien vyks „Vilniaus baldai“ akcininkų susirinkimas, kuriame bus tvirtinamas bendrovės pelno paskirstymas, numatant išmokėti investuotojams 1,0 euro dividendus, už turimą akciją.