Pradžioje dominavo pirkėjas per vieną tarpininką, tačiau dabar prie šios teigiamos tendencijos prisijungė ir investuotojai per kitus tarpininkus. Prekybos šia pozicija apimtys siekė 52 tūkst. eurų. Kitos akcijos nebuvo tokios populiarios – 10 tūkst. apyvartos riba peržengta prekyboje „Klaipėdos naftos“, „City Service“ ir „Vilniaus baldų“ akcijomis.

Pastaroji pranešė, jog vykdys savų akcijų supirkimą. Padidėjusį susidomėjimą „Klaipėdos naftos“ vertybiniais popieriais sukėlė bendrovės pranešimas apie praeito mėn. veiklos rezultatus – krovos apimtys didėjo 30 proc., pajamos 6 proc. Lietuvos bankas skyrė „Lino“ akcininkams UAB „Rentija“ ir R. Lenčiauskui baudas – atitinkamai 250 tūkst. ir 300 tūkst. litų, už privalomo oficialaus siūlymo supirkti likusias akcijas nepateikimo 2012 m.

Estija

Talino biržoje po ilgesnės pertraukos apyvarta viršijo 1 mln. eurų, iš jų 437 tūkst. sugeneruoti tiesioginiais sandoriais. Sudaryti 263 sandoriai, o biržos indeksas pigo 0,45 proc. „Silvano Fashion Group“ siūlys akcininkams mokėti 0,1 euro dividendus akcijai, bei papildomą 0,1 euro išmokėjimą akcijai, mažinant įstatinį kapitalą (plačiau apie tai – įmonių naujienose). Įmonė praeitais metais mokėjo 0,25 euro dividendus akcijai. Šiomis akcijomis šiandien prekiauta aktyviausiai – apyvarta siekė 339 tūkst. eurų, kaina koregavosi 0,76 proc. Pigo ir kitų aktyviai prekiautų bendrovių vertybiniai popieriai – „Olympic Entertainment Group“ (-0,58 proc.), „Merko Ehitus“ (-1,35 proc.), „Tallink Grupp“ (-0,21 proc.), „Tallinna Vesi“ (-0,4 proc.). Rytoj „Premia Foods“ dividendų ex-diena.

Latvija

Latvijos biržoje vyravo smulkūs sandoriai, kurie sugeneravo 30 tūkst. latų apyvartą, pakeldami biržos indekso vertę 0,95 proc. Aktyviausiai prekiauta „Latvijas Kugnieciba“ akcijomis, kurios brango 6,23 proc. Įmonė po ilgos pertraukos turėjo pelningą ketvirtį. Šiek tiek atsitiesė „Olainfarm“ akcijų vertė – 15 sandorių šioje pozicijoje kilstelėjo kainą 1,27 proc. Įmonė vakar įsigijo kontrolinį „Silvanols“ akcijų paketą.

Įmonių naujienos

Vakar „Silvano Fashion Group“ pranešė, kad Stebėtojų taryba siūlė visuotiniam akcininkų susirinkimui tvirtinti 0,1 euro dividendus bei 0,1 euro išmokėti mažinant įstatinį kapitalą, tad bendros išmokos akcininkams sudarytų 0,2 euro už akciją. Primintina, kad praėjusiais metais bendrovės akcininkams buvo išmokėta 0,25 euro dividendų. Mažesni dividendai buvo lauktini, atsižvelgiant į 34,2 proc. mažesnį grynąjį 2012 m. pelną. Visgi tokie pinigų išmokėjimai sudaro 7,7 proc. akcijos kainos ir atrodo pakankamai patraukliai. Beje, bendrovė atnaujins savų akcijų supirkimą, tačiau maksimali mokama kaina rinkoje nebus didesnė nei 2,5 euro, o tai reiškia, kad šiai dienai savų akcijų supirkimai nevyktų. Kita vertus, taip stengiamasi apsaugoti kainą nuo galimo pakritimo.

Vakar „Invalda LT“ pranešė, kad jos pagrindiniai akcininkai skelbs privalomą oficialiųjų siūlymą dėl likusių 9,9 proc. akcijų supirkimo už 2,355 euro vienos akcijos kainą. Tokia pasiūlymo kaina nėra patraukli smulkiesiems akcininkams, kurie nusprendė dalyvauti reorganizuojant „Invaldą“ ir atskiriant nuo jos „Invalda privatus kapitalas“, nes pasilikę su akcijomis iš jų tikisi didesnės grąžos. Todėl vargu, ar šis susidomėjimas sulauks investuotojų dėmesio. Priešingai, tikėtina, kad „Invalda LT“ akcijos gali net pabrangti aukščiau šios ribos prasidėjus prekybai akcijomis.

Oficialus pasiūlymas dėl „Vilniaus baldų“ akcijų gali sulaukti dėmesio, bet tik iš tų, kurie turi didesnius akcijų kiekius, kaip pavyzdžiui „KJK Fund“ ar „East Capital Management“ fondai, kuriems būtų sudėtinga pasitraukti iš šios pozicijos per biržą, o pasiūlymo kaina žvelgiant istoriškai yra didelė, nes aukštesnė kaina nei 14,869 euro biržoje buvo tik nuo 2012 m. pabaigos iki 2013 m. gegužės. Kita vertus, akcijos nėra vertinamos brangiai, o įmonė turėtų ir ateityje likti generuojančia nemažus pinigus akcininkams.