Vakar dieną už Atlanto daugelio investuotojų dėmesys buvo sukoncertuotas į bendrovę „Paypal Holdings Inc.“, kuri pagrindinę savo veiklą yra nukreipusi į elektroninius atsiskaitymus. Per vieną dieną akcijos vertė šoktelėjo net 5,42 proc., daugumai investuotojų tikintis, kad pastarajai bendrovei atsiskyrus nuo elektroninės prekybos milžinės „Ebay Inc.“, veikla bus išgryninta ir tai padės aktyviau plėstis pasauliniu mastu ir generuoti didesnes pajamas. Didžiausią smūgį vakar S&P 500 indekso sudėtyje patyrė aukso sektorius, kurio vertė susitraukė net 12,23 proc. Pagrindinė to priežastis buvo informacija apie pirmą kartą nuo 2009 metų atskleistus Kinijos aukso rezervus. Investuotojai tikėjosi, kad Kinija intensyviau perka pastarąjį metalą, tačiau reali situacija parodė priešingą variantą. Prie tauriojo metalo vertės kritimo prisidėjo ir tai, kad šiuo metu rizika dėl Graikijos yra sumažėjusi bei JAV Federalinis bankas yra numatęs didinti dar šiais metais bazinę palūkanų normą, kuri pritrauktų investicijas į šią valiutą, o ne į auksą.

Valiutų rinkos

Nors ir nežymiai, tačiau vakar JAV doleris dar sustiprėjo prieš eurą ir valiutų santykis pasiekė 1,0825 ribą. Ši tendencija išsilaiko ir šiandien, EUR/USD kursui ieškant krypties ties 1,0820 riba. Pirmadienį nebuvo paskelbta svarbesnių naujienų, taip pat ir šiandien investuotojų kalendoriuje jų nėra. Tikėtina šią savaitę pagrindinių valiutų kursas aktyviau reaguos į skelbiamas naujienas iš JAV, investuotojams stengiantis rasti užuominų apie taip ilgai lauktą bazinės palūkanų normos padidinimą. Artimiausias FED‘o susirinkimas yra numatytas liepos 29 dieną.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Baltijos biržose vertybiniai popieriais buvo pasikeista už beveik 342 tūkst. eurų, o Baltic Benchmark kilo 0,28proc. Lyderio pozicijas užėmė estiško kapitalo įmonė „Tallina Vessi“ ( +0,76 proc. iki 13,2 euro už akciją), po jos - „Silvano Fashion Group“ ( +2,94 proc. iki 1,4 euro už akciją) ir „Tallink Grupp“ ( +0,76 proc. iki 0,750 euro už akciją). Bendra apyvarta Vilniaus biržoje sudarė kiek daugiau nei 100 tūkst. eur, iš jos 39 tūkst. eurų teko „Šiaulių banko“ ( +0,33 proc. iki 0,303 euro už akciją) akcijoms. Antroje vietoje pagal apyvartą Vilniaus biržoje buvo „LESTO“ (-0,53 proc. iki 0,934 euro už akciją) akcijos. Kaip ir kelias dienas prieš tai, Baltijos biržose atkartoja teigiamas ir pakilias nuotaikas Europos biržose. Šiandien ryte Lietuvos komercinis bankas „Šiaulių Bankas“ paskelbė, kad pirmąjį metų pusmetį bankas neaudituotais duomenimis uždirbo 12,4 mln. (2014 metais 6 mėn. 7 mln. eurų) eurų, banko grupė – 15,2 mln. (2014 metais 6 mėn. 6,5 mln. eurų) eurų grynojo pelno.