Atrodytų, kad JAV akcijų rinkų investuotojai tiesiog laukia ne tokių teigiamų šlies ekonominių rodiklių, užvaldant spekuliacijoms, kad FED‘as nesiryš priimti sprendimo anksčiau padidinti bazinę palūkanų normą. Vienas iš pagrindinių šalies indeksų – S&P 500 – vakar prieš prekybos pabaigą buvo palietęs visų laikų aukštumas 2131,78, tuo tarpu po paskutinio sandorio užsidarė su +0,3 proc. pakilimu (2129,2 punktų riba). Svarbesnių makroekonominių naujienų pirmadienį skelbiama nebuvo, todėl investuotojai stebėjo pavienes bendroves. Modernių technologijų bendrovės „Apple“ vertė vakar šoktelėjo 1,1 proc. po įtakingo investuotojo (Carl Icahn) viešo laiško, apie bendrovės padidintą biudžeto dalį supirkti savas akcijas.

Šiandien investuotojai mėgausis didelių naujienų srautu. Dienos pradžioje Vokietijoje bus paskelbti duomenys apie verslo situaciją šalyje. Prognozės brėžia ne tokias džiuginančias tendencijas, esamos verslo aplinkos indeksui krentant -3,1 proc., o ateities situacija bus prastesnė -8,0 proc. Taipogi JAV bus skelbiamos pradėtų statyti naujų būstų apimtys ir tikimasi, kad jos augs 9,6 proc. Taigi atrodytų, kad Europoje šiandien gali jaustis nežymus pesimizmas, o JAV – pagyvėjimas.

Valiutų rinkos

Šiandien investuotojai stebės kaip pasikeitė euro zonos infliacijos duomenys. Balandžio mėnesio duomenimis, mėnesinis infliacijos lygis turėtų fiksuoti +0,2 proc. augimą, nuo prieš tai buvusio 1,1 proc. Tuo tarpu metinis infliacijos lygis tikėtina išliks stabilus ties 0,0 proc. Nors šie rodikliai yra teigiami, tačiau su tokiomis ECB ekonomikos skatinimo apimtimis, norėtųsi, kad infliacija kiltų didesniais tempais. Vakar dieną JAV doleris užkirto kelią keturių iš eilės dienų euro stiprėjimui, EUR/USD valiutų kursui krentant 1,19 proc. iki 1,1315 lygio. Šiandien ryte pastarasis valiutų kursas dar šiek tiek susitraukė ir ieško krypties ties 1,1280 riba, investuotojams laukiant skelbiamų makroekonominių duomenų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar Vilniaus ir Talino biržos atspindėjo teigiamas investuotojų nuotaikas, indeksams stiebiantis atitinkamai po 0,32 proc. ir 0,35 proc. Tuo tarpu Rygos biržą persekiojo niūrios nuotaikos, OMX Riga indeksui smunkant -0,53 proc. Didžiąja dalimi Latvijos biržos indeksą slėgė pozicijos, kuriose apyvarta buvo niekinė („Brivais Vilnis“ -5,71; „Valmieras stikla skiedra“ -2,9 proc.). Investuotojų dėmesį Rygoje patraukė „SAF Tehnika“, akcijos vertei kylant 3,97 proc., o per praeitą savaitę fiksuojant net 17,21 proc. akcijos vertės kilimą. Toki aktyvumą pozicijoje paskatino teigiami bendrovės veiklos rezultatai. Vakar prieš prekybą popieriaus gamintoja „Grigiškės“ paskelbė, kad per pirmąjį ketvirtį šiais metais Grupės pardavimai augo 2,7 proc. (bendrovės pardavimai augo +17,4 proc.), o pelnas didėjo net 2,2 karto iki 2,5 mln. eurų. Anksčiau bendrovė paskelbė, kad įsigijo naują popieriaus gamybos mašiną, kuri ateityje turėtų padidinti gamybos apimtys, o tai paskatins didesnius pardavimus. Kol kas šio prietaiso pridėtinė vertė ataskaitoje neatsispindi, todėl ateityje galime tikėtis, kad įmonė gerins veiklos rezultatus. Vien tik per vakar dieną bendrovės vertė šoktelėjo 4,39 proc., o bendra apyvarta sudarė virš 47 tūkst. eurų. Įmonių grupė „Alita“ ir „Anykščių vynas“ išplatino pranešimus, kad yra patvirtinti oficialūs cirkuliarai, kurie skelbia apie oficialius siūlymus supirkti savas akcijas. Šių siūlymų pradžia bus šios savaitės penktadienis, už superkamą „Alita“ akciją numatyta mokėti 1,076 euro, o už „Anykščių vynas“ 0,22 euro.