„Danske Bank“ prognozuoja, kad tokie rezultatai turės labai teigiamos įtakos ne tik Centrinės ir Rytų Europos, tačiau ir Rusijos bei Ukrainos finansų rinkoms.

Tokį požiūrį lemia keli dalykai. Pirmiausia, rinkimų laimėtojas pasirodė kaip užtikrintas lyderis, o rinkimams teprireikė vieno turo. Taip pat nepastebėta jokios didesnės neigiamos reakcijos iš Rusijos. Taigi, galima sakyti, kad finansų rinkos taip pat sveikina šių rinkimų rezultatus.

Lenkijos akcijų rinka pirmadienį ryte kilo 0,45 proc. Tuo metu Rusijos akcijų rinkose vyravo geros nuotaikos. Šios šalies akcijų indeksas MICEX pakilo 1,2 proc., rublio kursas sustiprėjo 0,4 proc. JAV dolerio atžvilgiu, o Rusijos vyriausybės obligacijų, išperkamų 2017 m., vertė pakilo 1,3 proc. Tad rublis sugrįžo į prieškrizinį – 2014 m. vasario mėnesio – lygį. Tačiau antradienio rytą šios pirmosios pozityvios reakcijos buvo ištrintos, taigi, pirminis teigiamas pokytis buvo itin trumpas. Tai tik patvirtina pastarosiomis savaitėmis vyravusią tendenciją, kad Ukrainos įvykių svarba rinkoms yra kiek priblėsusi.

Visgi nepaisant to, kad dabartiniai rezultatai yra geriausi finansų rinkoms susiklosčiusioje situacijoje, grivinos ir rublio nuvertėjimo pavojus išlieka tol, kol geopolitinė situacija iki galo neišspręsta. Pavyzdžiui, didelė dalis Ukrainos – Donecko ir Luhansko regionai – neturėjo galimybės laisvai balsuoti dėl ten vykstančios karinės operacijos.

Šiuo metu labiausiai laukiama naujojo Ukrainos prezidento pirmųjų veiksmų ir oficialaus Rusijos komentaro apie Ukrainos rinkimų rezultatus. „Danske Bank“ Rusijos valiutą vertina kaip esančią pagrindiniame lygyje ir neprognozuoja jos brangimo vidutiniu laikotarpiu.