Per vakar dieną Atėnų biržos indeksas ASE krito 1,22 proc. ir per dvi iš eilės diena nuo biržos darbo atnaujinimo indekso kapitalizacija yra sumažėjusi 17,45 proc. Taigi lieka laukti kuomet bus pasiektas dugnas, Graikijos politikams teigiant, kad per artimiausias dvi savaites yra planuojama susitarti su kreditoriais ir atlikti 3.2 mlrd. eurų paskolos gražinimą ECB. Vakar dieną tik Vokietijoje investuotojai buvo teigiamai nusiteikę, DAX indeksui kylant 0,11 proc., o Stoxx Europe 600 ir Euro Stoxx 50 krentant atitinkamai po 0,17 proc. ir 0,44 proc. Už Atlanto investuotojai sulaukė informacijos, kad fabrikų užsakymų apimtys liepos mėnesį kilo 1,8 proc. nuo prieš tai buvusio -1,1 proc. pokyčio. Ši palanki informacija teigiamo efekto neturėjo akcijų rinkoms, tikėtina augant investuotojų spekuliacijoms dėl šalies bazinės palūkanų normos didinimo, S&P 500 indekso vertei traukiantis -0,22 proc. Šiuo metu investuotojai laukia darbo rinkos rodiklių, norint įsitikinti, koks šiuo metu yra JAV ekonomikos gyvybingumas. Šiandien bus paskelbta JAV privataus sektoriaus užimtų gyventojų skaičiaus pokytis, kuris prognozuojama augs 215 tūskt., o prieš tai mėnesį šis rodiklis didėjo 237 tūkst. Vėlgi, jeigu reali situacija pasikeistų ir šis rodiklis augtų sparčiau, tai būtų teigiamas ženklas šalies ekonomikai, tačiau sukeltų papildomą spaudimą akcijų rinkoms.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų kursas per dienos prekybą susitraukė 0,65 proc. (1,0880), poroje stiprėjant JAV dolerio vertei. Geresni JAV ekonomikos duomenys suteikia papildomos jėgos FED‘ui dėl bazinės palūkanų normos didinimo. Taip pat vakar dieną turintis balso teisę Federalinio atvirosios rinkos komiteto (FOMC) narys interviu metu užsiminė, kad tik labai pablogėję šalies makroekonominiai rodikliai jį priverstų pakeisti savo balsą dėl bazinės palūkanų normos dindimo kitą mėnesį. Žinoma, tokie pasisakymai dar labiau aktyvina investuotojus, šiandien ryte matyti, kad dar JAV doleris nežymiai sustiprėjo prieš eurą, bendram EUR/USD valiutų kursui laikantis ties 1,0870 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Šiaulių bankas“ antradienį išplėšė pirmąją poziciją pagal apyvartą Baltijos akcijų rinkose. Pozicijoje buvo sudaryti tik šeši sandoriai, kurių bendra apyvarta siekė daugiau nei 299 tūkst. eurų, akcijos kainai kylant iki 0,295 euro su 0,34 proc. pokyčiu. Besibaigiant prekybai tarp šių sandorių buvo vienintelis, kuriuo sutartinai investuotojai apsikeitė 1,0 mln. akcijų už rinkos artimą kainą – 0,295 euro. Taline investuotojai aktyviau prekybą vykdė „Silvano Fashion Group“ akcijomis, jų kainai stiebiantis 0,76 proc., o bendrai apyvartai viršijant 46 tūkst. eurų. Prieš prekybą buvo paskelbti „Vilniaus baldai“ antrojo ketvirčio finansiniai rezultatai (II ketv. pajamos +14,2 proc.; grynasis pelnas -26 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu), tačiau jie investuotojų dėmesio nepritraukė, pozicijoje sudarant vos 4 sandorius (1,8 tūkst. eurų apyvartą) ir pastarosios bendrovės akcijai traukiantis 1,26 proc. Po prekybos valandų „Pieno žvaigždės“ išplatino pranešimą, kad pardavimų pajamos per šių metų antrąjį ketvirtį traukėsi 39 proc. ir patyrė 0,1 mln. eurų nuostolį. Bendrovė teigia, kad kritimą lėmė ženkliai sumažėjusios produkcijos kainos ir uždaryta Rusijos rinka. Šiandien „Harju Elekter“ yra numačiusi paskelbti antrojo ketvirčio rezultatus, kurie tikėtina turėtų paskatinti aktyvesnę investuotojų prekybą šios bendrovės akcijomis.