Pirmadienio prekybos sesija Senojo žemyno akcijų rinkose baigėsi neigiamais pagrindinių indeksų pokyčiais (EURO STOXX -1,19 proc., Vokietijos DAX -1,18 proc., Prancūzijos CAC 40 -1,28 proc.). Nors derybos tarp Graikijos vyriausybės ir šalies kreditorių atstovų vyksta toliau, pastarieji demonstruoja vis augantį nepasitenkinimą, primindami apie senkantį laiką susitarimui pasiekti. Nevengianti pabrėžti, kad Graikijos vieta – euro zonoje, Vokietijos kanclerė Andžela Merkel (Angela Merkel) pirmadienį vis dėlto sugriežtino toną ir pareikalavo skubių Graikijos vyriausybės veiksmų. Labiausiai įsiskolinusi euro zonos šalis po lygiai trijų savaičių turi grąžinti daugiau negu 1,5 mlrd. eurų Tarptautiniam valiutos fondui.

Kinijos makroekonominė informacija toliau didina lūkesčius dėl papildomų ūkio skatinimo priemonių. Šįryt paaiškėjo, kad metinė vartojimo kainų infliacija Kinijoje (09:35 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE -0,61 proc.) gegužę smuktelėjo ir siekė 1,2 proc. (tikėtasi +1,3 proc., balandį +1,5 proc.), o didmenininkų kainos, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo net 4,6 proc., ir neigiamoje teritorijoje išlieka jau daugiau negu trejus metus. Vertinama, kad išliekančią žemą infliaciją lemia kelių veiksnių – pigių žaliavų, pramonės perprodukcijos ir silpnos paklausos – derinys.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje – euro zonos ir JAV informacija. Prognozuojama, kad pirmąjį ketvirtį euro zonos ekonomika augo 0,4 proc. (1 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai). Manoma, kad balandį JAV didmeninės prekybos atsargos nežymiai ūgtelėjo (+0,2 proc., kovą +0,1 proc.).

Baltijos šalių biržose (OMXBB -0,66 proc.) visas investuotojų dėmesys atiteko smukusioms „Tallinna Vesi“ (-8,33 proc.) akcijoms. Prieš pat prekybos sesiją bendrovė pranešė, kad Talino administracinis teismas jos ir Talino miesto savivaldybės ginče dėl tarifų dydžio palaikė pastarosios pusę – į bendrovės argumentus nebuvo atsižvelgta. Nors tai tik pirmosios instancijos teismo sprendimas, ir bendrovė nedelsiant patikino, kad jis bus skundžiamas, investuotojai šią žinią sutiko labai nepalankiai ir skubėjo parduoti akcijas. Iki teismo sprendimo rinkoje vyravo nuomonė, kad bendrovės pozicijos šiame ginče yra labai tvirtos, todėl toks rezultatas nemaloniai nustebino investuotojus, ir šie visiškai kitaip pradėjo vertinti bendrovės akcijų rizikos dydį. Taip pat reikia pastebėti, kad nuo šiandien „Tallinna Vesi“ akcijų pirkėjai nebeįgis teisės į dividendus (0,90 euro už akciją), todėl techniškai jų kaina dar turėtų koreguotis apytiksliai dividendų dydžiu.

Silvano Fashion Group“ (+4,76 proc.) akcijų kaina kyla toliau, o tokią tendenciją, kaip ir tikėtasi, lemia bendrovės planai dėl dividendų (0,10 euro už akciją) ir savų akcijų supirkimo (iki 1 mln. akcijų). Pirkėjus taip pat paskatino pirmojo ketvirčio ataskaitoje pateikta informacija, kad bendrovės akcijų pirko susiję asmenys. Atsitraukus stambiesiems pardavėjams, aukštyn pajudėjo „Tallinnk Group“ (+1,33 proc.) akcijų kaina. Vilniuje aktyviausiai prekiauta naujienų neskelbusių „Grigiškių“ (-2,54 proc.) akcijomis. Tikėtina, kad nelikvidžioje rinkoje veikęs pardavėjas nusprendė investicijas nukreipti į kitą poziciją ir taip numušė akcijų kainą. Į „Klaipėdos naftos“ (+0,25 proc.) gegužės mėnesio rezultatus investuotojai reagavo vangiai, galbūt reakcijos sulauksime šiandien. Taip pat šiandien gegužės pardavimo duomenis planuoja skelbti „Vilkyškių pieninė“, o „Tallinnk Group“ akcininkų susirinkimas tvirtins pelno paskirstymą –  dividendams numatoma skirti 0,02 euro už akciją.