Paniškas „išsipardavimas“ stambiosiose pasaulio biržose, o ypatingai jau stipriai nukraujavusioje Rusijoje prasidėjo dar ir po to, kai paaiškėjo, kad nakties paskolų palūkanos doleriai padvigubėjo iki beveik 6,5 proc., kas rodo didelį likvidumo trūkumą. Dėl JAV banko griūties ir dėl likvidumo stokos tarpbankinėje rinkoje daugelis pasaulio indeksų krito daugiau nei 3 proc., o Rusijos MICEX10 sugebėjo registruoti net 20 proc. kritimą.

Įdomiausia tai, kad visame šiame pragare nebelieka užuovėjų, nes žaliavos taip pat sėkmingai ritasi žemyn, o naftos ateities sandoriai jau sudaromi artima 90 JAV dolerių už barelį kaina, kas kerta žaliavas išgaunančių rinkų pasitikėjimą. Dar vienas dalykas, kurį akivaizdžiai galima pastebėti, kad JAV savo rinkos nelaimes įvertina apie 1 proc. ateities sandorių indekso kritimu, kai tuo tarpu likęs pasaulis viską vertina gerokai niūriau.

Situaciją pasaulinėse rinkose gali šiek tiek stabilizuoti kitų bendrovių skelbiami rezultatai, jei jie neparodytų dar didesnių problemų. Antradienį didžiausia nepriklausoma JAV investicinė bendrovė Goldman Sachs paskelbė, kad per trečią ketvirtį uždirbo 845 mln. JAV dolerių pelno. Tai 70 proc. mažiau nei praėjusiais metais atitinkamu laikotarpiu, tačiau krizės apvaizdoje uždirbamas pelnas yra geras požymis signalizuojantis, kad kai kurios bendrovės sugeba dirbti mažesniais apsisukimais bet pelningai. Jos šioje situacijoje neišvengiamai taps laiminčiosiomis, mat užims kitų rinkos dalis.

Antradienį Vilniaus biržos indeksas OMX Vilnius krito 1,32 proc. iki 393,29 punktų. Investuotojai sudarė 1154 sandorius 30 bendrovių akcijomis, iš kurių 5 – brango ir net 23 pigo, o bendra apyvarta siekė 5,2 mln. litų. Rinkoms gerokai kritus žemyn atsirado likvidumo padidėjimas, nes pirkėjai buvo išjudinti veiksmams, kai akcijos atpigo. Tiesa žvelgiant į priekį ir matant pasaulio rinkas toliau panikuojant galima tikėtis, kad spaudimas kainoms ir toliau gali išlikti stiprus. Vis dėlto tolimesnė Vilniaus biržos tendencija greičiausiai priklausys nuo pasaulinių naujienų.

Tuo tarpu aktyviausiai buvo prekiauta „Ūkio banko“ ir „Šiaulių banko“ akcijomis, kurių kainos krito po beveik 3 proc. atitinkamai iki 2,5 lito bei 1,67 lito. Apyvartos siekė 1,8 mln. litų ir 1,4 mln. litų. Natūralu kad bankinis sektorius vėl yra smaigalio viršuje.

Taip pat aktyviai buvo prekiauta TEO ir „Lifosos“ akcijomis, kurių kainos atitinkamai krito 1 proc. iki 1,98 lito bei kilo 0,33 proc. iki 60,7 lito, o apyvartos siekė 670 tūkst. litų ir 217 tūkst. litų. Šios dvi bendrovės išsiskiria iš visų bendrovių savo stabiliais veiklos rezultatais ir besiskiriančiais veiklos ciklais.

TEO veikla nuosekli ir greičiausiai bendrovė sugebės ir toliau mokėti virš 10 proc. pajamingumo siekiančius dividendus, o „Lifosa“ toliau sėkmingai pardavinėja trąšas aukštomis kainomis. Maža to grūdų kainos gavo palaikymą po to, kai JAV buvo nusiaubta uragano, kuris gali sutrukdyti nuimti rekordinius šių metų derlius. Grūdų kaina palaiko ir trąšų kainas. Bent šiuo metu „Lifosa“ demonstruoja imunitetą pasaulio krizėms.

Taip pat „Lifosa“ antradienį atskleidė pardavimus. „Lifosa“ šių metų rugpjūčio mėnesį pardavė produkcijos už 223,1 mln. litų arba 10,4 proc. daugiau nei šių metų liepos mėnesį ir 114 proc. daugiau nei praėjusių metų rugpjūčio mėnesį.  Per šių metų  sausio-rugpjūčio mėn. pardavimų pajamos 1,3 mlrd. litų arba 130 proc. daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, kuomet pardavimai sudarė 569,8 mln. litų.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją