Europos kompanijos perspėja apie mažėjančias verslo apimtis

Prasti Šveicarų banko UBS AG rezultatai nutempė Europos finansinio sektoriaus kompanijų akcijų vertes žemyn. Optimizmo nepridėjo ir naujienos iš vieno didžiausių senojo žemyno plieno gamintojų – „ArcelorMittal“. Pranešama, jog praėjusio ketvirčio rezultatai buvo neblogi, tačiau ateities užsakymai slopsta. Panaši žinia atskriejo ir iš danų kompanijos „Vestas Wind Systems“, užsiimančios vėjo turbinų gamybą. Įmonės pranešime teigiama, jog ateinančiais metais verslo sąlygos turėtų pablogėti, o užsakymai kristi, todėl bus atleisti 3000 darbuotojų. Investuotojai reaguodami į mažėjančias senojo žemyno verslo apimtis ėmė pardavinėti akcijas, taip sumažindami Europos akcijų indeksus 0,3-0,7 proc.

Nevienareikšmės makroekonominės naujienos iš JAV

Vakar pranešta, jog rugpjūčio mėnesį nekilnojamojo turto kainos 20 didžiausių JAV miestų mažėjo. Rinkos reaguodamos į šia informaciją buvo linkusios smukti, tačiau tuo pat metu paskelbtas vartotojų pasitikėjimą ekonomika rodantis rodiklis atsvėrė prieš tai buvusią naujieną, mat jis netikėtai išaugo daugiau nei analitikai tikėjosi. Taipogi gerą žinia pranešė automobilių gamintojas „Ford“, kurio krovininių automobilių pardavimai per praėjusį ketvirtį išaugo. Be to kompanija paskelbė planus, kad ketina sumažinti įsiskolinimus valstybei bei privačioms kompanijoms iki metų galo. Šių naujienų įtakoti pagrindiniai JAV akcijų indeksai rinkų uždarymo metu išliko nepakitę. Šiandien investuotojai laukia naujienų iš „Procter & Gamble“, „Visa“ ir „ConocoPhillips“, o šių kompanijų rezultatai turėtų nulemti prekybos kryptį tiek vakarų Europos tiek JAV akcijų biržose.

OMXV indeksas santūriai kilo

Antradienį Nasdaq OMX Vilnius vertybinių birža į neigiamas nuotaikas vakarų Europoje reagavo santūriai, o dėka didesnį svorį indekse turinčių energetinio sektoriaus bendrovių „Lietuvos dujų“ (+1,33 proc.) ir „RST“ (+0,43 proc.) teigiamų kainos pokyčių fiksavo nedidelį 0,26 proc. prieaugį. Apyvarta biržoje siekė 4,7 mln. litų, tačiau, kaip pastaruoju metu tampa įprasta, pusę jos sudaro stambesni tiesioginiai sandoriai tarp tarpininkų, ar portfelio perskirstymas tarp paties tarpininko sąskaitų. Antradienį apyvarta išsiskyrė „City service“ bendrovė, kurios akcijų tiesioginio sandorio metu buvo perleista už 2,7 mln. litų.

Per tris mėnesius „Invaldos” akcijos pabrango 90 proc.

Biržoje iš kitų vertybinių popierių išsiskyrė įspūdingą 4,44 proc. augimą pademonstravusios „Invaldos“ akcijos, kurios per rugpjūčio –spalio mėnesius pabrango beveik 90 proc. Kadangi jokių esminių naujienų skelbta nebuvo, panašu, kad akcijomis domėjosi gerų 3 ketvirčio rezultatų besitikintys trumpalaikiai investuotojai. Visgi jei rinkose pradėtų dominuoti neigiamos nuotaikos ar jei lapkričio 30 dieną skelbiami rezultatai nepateisintų lūkesčių, neatmestina ir didesnės korekcijos galimybė, nes įmonė šiuo metu atrodo pakankamai įvertinta.

3 ketvirtį Lietuvos bankinis sektorius uždirbo 44,2 mln. litų

Lietuvos bankas paskelbė, kad visų šalies komercinių bankų trečio ketvirčio pelnas siekė 44,2 mln. litų, o pelningai šiais metais dirbo 2 bankai ir 4 užsienio bankų skyriai. Primename, kad 3 ketvirčio rezultatus yra paskelbęs tik „Swedbank“, kuris uždirbo 90 mln. litų grynojo pelno, tad likę bankai kartu vis dar dirbo nuostolingai. Nors atskirų bankų veiklos rezultatai dar nėra paskelbti, panašu, kad sektoriaus perspektyvos gerėja, o, kadangi biržoje listinguojamų bankų akcijos yra santykinai neįvertintos, šis sektorius investuotojams, kurie nebijo prisiimti didesnės nei vidutinės rizikos, ilguoju laikotarpiu atrodo patraukliai.

Taline biržoje vyravo korekcinės nuotaikos

Taline nuotaikos buvo pesimistinės, ir investuotojai pasinaudoję užsienio rinkų tendencijomis, fiksavo per trumpą laikotarpį uždirbtus pelnus. Indeksas krito 1,32 proc., o didesnėmis apyvartomis tradiciškai išsiskyrė „Tallink“ ir „OEG“ pozicijos, kurios krito atitinkamai 1,41 proc. ir 3,8 proc.