LGBTQ+ bendruomenės nariai praleido dar vienerius metus, laukdami kol, bent jau su išlygomis, įstatymai pripažins tiek juos pačius, tiek jų pamatines teises. Metai, kai du žmonės, kartu gyvenantys, vienas kitą mylintys, vis dar negali turėti tų pačių teisių kaip ir kiti vien dėl to, kad jų šeimos modelis neatitinka archajiško lyties algoritmo.

Visa tai atsiliepia ne tik LGBTQ+ žmonių asmeniniam gyvenimui, bet ir šalies ekonomikai bei jos konkurencingumui. Technologijų ir kitų specialistų pasiūla vietos rinkoje – ribota, todėl tiek mes, tiek kitos šalies bendrovės deda daug pastangų pritraukti darbuotojus iš kitų šalių. Lietuva, nepripažindama dalies savo gyventojų pamatinių teisių, šiame kontekste mojuoja ryškia raudona vėliava, todėl kaip ir pernai, taip ir šiemet darbuotojus į Vilnių mums pritraukti žymiai sunkiau, nei į „Vinted“ biurus Amsterdame ar Berlyne.

Ta pati raudona netolerancijos vėliava puikiai matosi ir užsienio investuotojams ar bendrovėms, kuriuos Lietuva sužavi savo talentais ir ambicijomis. Kurti globalų verslą iš šalies, kur dalies darbuotojų gerovė bus neužtikrinama, nori tikrai ne visi.

Kita vertus, galiu pasidžiaugti, kad per paskutinius metus stebėjau progresą šalies verslo bendruomenėje. Viešojoje erdvėje organizacijos vis dažniau aptarinėjo LGBTQ+ situaciją verslo kontekste, skaitėme bendrovių žinutes apie suvienodinamas sąlygas – laisvadienius, piniginius ir kitus klausimus – visiems darbuotojams, neatsižvelgiant į jų šeimos modelį.

Visa tai, bent jau organizacijų viduje kuria aplinką, kur LGBTQ+ bendruomenė gali jaustis saugiai ir drąsiau kalbėti apie savo problemas. Tą stebiu ir „Vinted“ viduje.

Per pastaruosius metus šioje srityje gerokai pasistūmėjome į priekį – užsibrėžėme tikslus įvairovės ir įtraukties srityje, atlikome pirmąjį išsamų savo darbuotojų demografijos tyrimą. Pastarasis atskleidė, kad kas dešimtas „Vinted“ kolega save priskiria LGBTQ+ bendruomenei.

Viduje atsirado „Queerted“ bendruomenė, vienijanti LGBTQ+ darbuotojus. Pernai kartu turėjome pirmąjį vidinį „Pride“ minėjimo mėnesį, o šiemet visose šalyse, kur turime biurus, suvienodinome išmokų tėvams politiką. Visoms šeimoms, įskaitant ir vienos lyties, tam tikrą laiko tarpą mokėsime pilną darbo užmokestį ar kompensuosime skirtumą tarp jo ir valstybės paramos, jei ši priklauso. Tais atvejais, kuomet valstybės parama neskiriama, mes sumokame visą skirtumą.

Visais šiais veiksmais norime, bent jau organizacijos viduje, sukurti saugią aplinką visiems darbuotojams. Ir tai veikia. Pavyzdžiui, šiemet mūsų „Queerted“ bendruomenės nariai kur kas aktyviau nei pernai kėlė klausimus ir siūlė idėjas, kaip „Vinted“ galėtų prisidėti prie „Pride“ mėnesio minėjimo ne tik organizacijos viduje, bet ir išorėje. Saugi aplinka leidžia atvirai kalbėtis ir nieko neslėpti.

Tai puikus įrodymas, kad kol valstybės mastu lygybės klausimas teisiškai neišsprendžiamas, pokytį galime daryti mes kiekvienas – savo darbe, namuose ar tarp draugų. Tiek mes, tiek visa Lietuva dar turi nueiti ilgą kelią link lygybės. Džiugu, kad pamažu pakeleivių čia daugėja. Naikinkime nelygybės barjerus, kalbėkimės šia tema atvirai, dalinkimės patirtimi ir padėkime saugiai jaustis visiems.

Tikiu, kad kuo mūsų bus daugiau, tuo greičiau įvyks visi reikalingi pokyčiai valstybės mastu ir raudona netolerancijos vėliava nustos plazdėjusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją