Infliacija euro zonoje ir toliau mažėja


Lapkričio mėnesį metinė infliacija euro zonoje sumažėjo daugiau nei tikėtasi ir nukrito iki 2,4 proc. (spalį siekė 2,9 proc.). Infliacijos lėtėjimą lapkritį daugiausia lėmė lėtesnis metinis maisto produktų kainų augimas ir mažesnė grynoji pagrindinė infliacija. Metinė grynoji pagrindinė infliacija sumažėjo nuo 4,2 proc. spalį iki 3,6 proc. lapkritį. Tuo metu metinis energijos išteklių kainų kritimas išliko gana stabilus ir atėmė apie 1,5 procentinio punkto iš metinės infliacijos.

Investuotojų ir ekonomistų dėmesys nuo palūkanų kėlimo nukrypo į tai, kada ir kokiu greičiu ECB galėtų pradėti mažinti palūkanų normas kitais metais, ilgesnės trukmės Euribor palūkanos jau pamažu pradėjo smukti žemyn. Gruodžio pradžioje 6 mėnesių Euribor norma nukrito žemiau 4 proc.

Vakarų gamintojų nuotaikos vis dar neigiamos


Lapkritį Vakarų šalių gamintojų nuotaikos išliko giliai pesimizmo zonoje, tačiau PMI indeksų dinamika rodo stabilizavimosi ženklus. Palyginti su spalio mėn., JAV gamintojų nuotaikų indeksas lapkritį nepakito – siekė 46,7 punkto, o tai signalizuoja apie sektoriaus nuosmukį.

Nors lapkritį situacija JAV gamybos sektoriuje pablogėjo – gamybos aktyvumo ir užimtumo rodikliai buvo mažesni, sąnaudų mažėjimas beveik sustojo – tačiau naujų užsakymų mažėjo lėčiau nei spalį. Patikslinti euro zonos nuotaikų duomenys patvirtino, kad lapkritį gamintojų pesimizmas euro zonoje sumažėjo, o gamintojų nuotaikos pasiekė aukščiausią lygį per pastarąjį pusmetį.

Skirtingai nei Vakaruose, Kinijos gamybos PMI indeksas lapkritį buvo optimistinis dėl išaugusios Kinijoje pagamintų prekių paklausos. Nuo šių metų pradžios Kinijos nuotaikų indekso dinamika per daug nesikeitė, indeksas svyravo apie 50 punktų ribą, skiriančią augimą nuo recesijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją