Todėl labai svarbu, kad įmonės buhalterinė apskaita būtų tvarkoma taip, kaip priklauso, pagal visus reglamentuotus teisės aktus. Tačiau ne visi įmonių vadovai žino, kaip teisingai atlikti su finansais susijusius darbus, ir sužino tik tuomet, kada jau padaryta klaida.

Turbūt nerasime tokio įmonės vadovo, kuris nežinotų, kas yra darbo sauga, tačiau pasitaiko tokių, kurie nenusimano apie buhalterinius principus. Jie žino, kas yra finansinė atsakomybė, tačiau nežino, kaip viską atlikti tvarkingai, ir visus darbus patiki savo buhalteriui manydami, kad jie viską atliks taip, kaip priklauso.

Laiku nesumokėti mokesčiai gali stipriai pakenkti įmonei. Taip nutinka dėl to, kad buhalteris neapdairiai veda įmonės apskaitą, nustumdamas į šoną „mažiau“ svarbius darbus. Dėl šios priežasties buhalterija nėra laiku sutvarkoma, taip pat yra pavėluotai sumokami mokesčiai arba apie juos išvis pamirštama.

Taip pat problemų gali kilti dėl deklaracijų, kurios dėl didelio darbo krūvio ar neatsakingumo gali būti pavėluotai suvestos į buhalterinę apskaitą ar išvis nesuvestos. Dėl įvairių klaidelių ar nesutapimų, žinoma, kaltas bus įmonės vadovas.

Dažnai pasitaiko ir tai, kad yra netinkamai deklaruojamos arba visai nedeklaruojamos kitos prievolės ir su jomis susijusios klaidos, apie kurias įmonės vadovas sužino tik po tam tikro laiko, kai jau yra prasidėjęs skolų išieškojimas, ir kelio atgal nebėra.

Didžiulės baudos gresia ir tiems, kurie dėl buhalterio neapdairumo laiku nesumokėjo mokesčių, tačiau deklaravo, kad visi mokėjimai atlikti. Dėl šios priežasties, net ir pelningai dirbančiai įmonei gali grėsti bankrotas.

Šią padarytą klaidą galima ištaisyti, tačiau įmonei tai kainuos nemažus pinigus, kadangi reikės sumokėti nesumokėtus mokesčius, baudas ir delspinigius. Taip pat gali nukentėti ir įmonės reputacija, kadangi visi pažeidimai yra fiksuojami ir matomi viešajame sektoriuje. Bankai gali nebesuteikti paskolų, o klientai nebenorėti bendradarbiauti.

Kad nekiltų panašių situacijų geriausia būtų kartas nuo karto atlikti auditą. Rekomenduojama tai daryti bent kartą į metus, tačiau ne visos įmonės gali sau tai leisti, nes nukenčia įmonės finansinė padėtis. Taip pat vadovai visiškai patiki visus su buhalterija susijusius darbus už tai atsakingam asmeniui ir nesikiša, nes mano, kad buhalteris yra kompetentingas ir profesionalus.

Dažnai pasitaiko ir tai, kad tikrovė neatitinka lūkesčių. Pasirinkti buhalteriai neturi pakankamai patirties ar savo darbą atlieka atmestinai.

Todėl norint neapsikrauti galvos papildomais rūpesčiais dėl savo įmonės buhalterijos ir siekiant ją pamiršti reikia atidžiai pasirinkti savo srities profesionalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)