Po Brexit investuotojai tikisi laisvesnės centrinių bankų pinigų politikos visame pasaulyje. Vis dėlto JAV darbo rinkos gyvybingumas ilgainiui vers šalies centrinį banką išsiskirti iš minios ir iš lėto kelti palūkanas. Skirtingos ekonominio vystymosi ir centrinių bankų politikos kryptys Europoje ir JAV skatins tolesnį dolerio stiprėjimą euro atžvilgiu.

Birželio duomenys patvirtino rinkų lūkesčius, jog JAV darbo rinkos susilpnėjimas gegužę buvo paveiktas sezoniškumo. Stiprus naujų darbo vietų kūrimosi tempas skatina atlyginimų kilimą ir vidinę paklausą. Augantys darbo kaštai ir aktyvus vartojimas, savo ruožtu, sudaro sąlygas kilti vartotojų kainoms. Nors šiuo metu metinė infliacija JAV nesiekia net 1 proc., kainų augimas ateityje gali sudaryti sunkumų šalies ekonominiam ir finansiniam stabilumui. Siekiant kontroliuoti infliaciją ir užtikrinti tolygų ir natūralų kainų kilimą, Fed turės vis dažniau susimastyti apie aukštesnes palūkanas.

Po Brexit referendumo investuotojai tikisi laisvesnės pinigų politikos visame pasaulyje. Rinkos laukia kiekybinio skatinimo programos išplėtimo iš ECB ir palūkanų normų kirtimo iš Anglijos banko. Brexit taip pat sumažino palūkanų normų kėlimo lūkesčius JAV. Pagal Fed vadovų prognozes prieš pat Jungtinės Karalystės referendumą vis dar buvo tikimasi dviejų palūkanų normų kilstelėjimų. Dabartinėje situacijoje geriausiu atveju palūkanos bus pakeltos tik šių metų gruodį. Pastaruoju metu Fed atstovai teigė, jog prieš įvedant aukštesnę bazinę palūkanų normą, reikia sulaukti darbo rinkos stiprėjimo ir tinkamai įvertinti Brexit ekonominius padarinius. Nors po JK referendumo rinkų dalyviai tikisi didesnio finansinio palaikymo iš pasaulinių centrinių bankų, JAV pinigų politikos kryptis ir siekis po truputį kelti palūkanas nepasikeitė.

Išliekantys monetarinės politikos krypčių skirtumai skatins tolesnį JAV dolerio stiprėjimą euro atžvilgiu. Tarptautinis valiutos fondas jau sumažino euro zonos ūkio augimo prognozę šiems ir kitiems metams. Kai rinkos tikisi dar didesnio pinigų politikos skatinimo euro zonoje, net ir vienas Fed palūkanų normos pakėlimas šiais metais leidžia doleriui pabrangti. Šiuo metu visame pasaulyje palūkanų normos ir galima investicinė grąža obligacijų rinkose yra rekordiškai žema. Tokioje aplinkoje investuotojai vis intensyviau ieško bent kiek didesnio investicijų pajamingumo. Tikimybė, jog Federalinis Rezervas kels bazines palūkanas, skatina tikėtis augsiančio pajamingumo, o kartu ir didesnės doleriais denominuoto finansinio turto paklausos. Tuo tarpu tikintis ilgai išliekančių žemų palūkanų euro zonoje susidaro sąlygos JAV doleriui brangti euro atžvilgiu.

Rinkų dalyviai vis dar vertina, kaip pasaulinę ekonomiką ilguoju laikotarpiu paveiks Brexit. Ateities perspektyvas temdo ekonominis neužtikrintumas, todėl rinkos kol kas nesitiki, jog Fed greitu metu pakels palūkanų normas. Vis dėlto, jei pasaulinė situacija išliks stabili, o JAV darbo rinka ir toliau stiprės, jau metų gale sulauksime Fed palūkanų kilstelėjimo, o kartu ir brangstančio dolerio. Aukštesnis dolerio kursas prieš eurą padidins euro zonos, o kartu ir Lietuvos eksporto konkurencingumą. Deja, tuo pačiu taps brangiau importuoti tokias doleriais prekiaujamas žaliavas kaip naftą, gamtines dujas ir metalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)