Sausio viduryje planuojama skelbti pirmojo 0,3 TWh metinio skatinimo kvotų aukciono laimėtojus. Remiantis preliminariais rezultatais, yra trys pretendentai, siūlantys gaminti atsinaujinančią elektrą su 0 Eur / MWh valstybės subsidija – tai yra išties išskirtinė situacija. Tai reiškia, kad atsinaujinančių išteklių sektorius pasiekė raidos etapą, kai įmanoma laisvai funkcionuoti laisvoje energetikos rinkoje be valstybės paramos.

Tai taip pat rodo, kad pagrindinė konkurencija tarp atsinaujinančių energijos šaltinių gamintojų vyks siekiant užsitikrinti reikiamus elektros tinklo pajėgumus, kurie šiuo metu, deja, labai atsilieka nuo gamintojų paklausos. Todėl pagrindinis dėmesys bus sutelkiamas į tinkamiausių gamybos vietų paiešką ir užtikrinimą.

Pirmasis aukcionas turėtų būti vertinamas kaip bandomasis projektas tiek valstybės institucijoms, tiek elektros energijos gamintojams. Vėliau, 2020 metų viduryje, planuojama skelbti antrąjį aukcioną, kuriame bus nustatoma daug didesnė 0,7 TWh metinė skatinimo kvota. Įdomu bus stebėti, kuri technologija –vėjo, saulės, biodujų ar kogeneracijos energija – turės prioritetą šiame aukcione. Bet kuriuo atveju, atsinaujinančios energetikos rinka Lietuvoje rodo jos brandą ir atvirumą investicijoms.

Atsinaujinančių energijos šaltinių augimą ir plėtrą bendrame Lietuvos energijos balanso kontekste taip pat lems vadinamieji gaminantys vartotojai, paprastai instaliuojantys saulės modulius, kurių galia – nuo 1 kW iki 10 kW, bei tiekiantys į tinklą pagamintą elektrą tam, kad vėliau būtų tenkinami jų elektros poreikiai buityje. Lietuvos Energetikos ministerija metų pradžioje pristatė paramos schemą, pagal kurią vartotojai gali kreiptis dėl vienkartinės 323 EUR kompensacijos už kiekvieną instaliuotą elektrą gaminančios jėgainės kW. Tikimasi, kad tai padidins esamą 3400 gaminančių vartotojų skaičių kelis kartus.

Reziumuojant galima teigti, kad saulės energetikos burbulas vėl sugrįžo į Lietuvos rinką. Tačiau šį kartą jis kels „grėsmę“ tik tradiciniams energetikos gamintojams ir padės formuoti aplinkai palankų požiūrį netolimoje ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)