Rodos, nevaldoma aibė galimybių, ypač stebint kitų gyvenimus, vis nauji savi norai, aplinkinių patarimai ar lūkesčiai, nuolatinis visko pergalvojimas ir neapsisprendimas... Šis chaosas susuka galvą ir pradeda atrodyti, kad tikrai kažką reikia rasti. Tačiau tai tik būsena, kuri arba paima viršų (kai kurie joje net užsibūna), arba ne. Yra ir kita būsena: aiškumo ir pasirinkimo ramybės, veiksmo realumo ir atradimo džiaugsmo. Taigi galime rinktis: likti nežinioje (kiek ilgai?) arba sąmoningai kurti kitą, aiškumo būseną. Į ją veda kelias, kurį ir kviečiu pažinti bei juo žingsniuoti.

1. Susitikite su savimi dabartyje

Būna, apsigyvename praeities įvykių sūkuriuose, permąstydami, kas jau įvyko, kas buvo ne visai gerai. Arba priešingai, užstringame galimuose ateities scenarijuose, numanymuose, kas bus, jei priimsime vieną ar kitą sprendimą, kaip toliau gali klostytis įvykiai, tarsi strateguodami, kaip nugyventi geriausią variantą.

Svarbu tame per daug neužsibūti, o pradėti nuo draugiško susitikimo su savimi dabartyje: skirti kokybiško laiko (be išorinių dirgiklių ir, jei reikia, su eksperto pagalba, vedimu ir palaikymu), apžvelgti, įsivardyti ir suvokti situaciją, į kurią jau atėjote – kur esate, kuo tapote.

Užduokite sau šiuos klausimus:

  • kokias žinias esu sukaupęs: ką esu baigęs, išmokęs?
  • kokią patirtį esu įgijęs: ką esu dirbęs, nuveikęs?
  • ką geriausiai moku, kas geriausiai sekasi ir patinka, o ką dar norėčiau išmokti?
  • kas, pripažinsiu, nelabai sekasi ir ko nemėgstu?
  • kas realiai šiuo metu vyksta darbo rinkoje?
  • kaip aš šiuo metu atrodau darbo rinkoje: kiek vertės galiu sukurti, kiek esu vertas?

2. Paklauskite savęs, ko išties norite

Keliaukite toliau vedami klausimo „ko aš noriu, kas man išties yra svarbu?“ Įvardykite visus variantus, kas jums atrodo reikšminga: A, B, C, D... Kartais nejauku leisti sau norėti, svajoti, tačiau verta įsivardyti savo norus juos išsakant ar išrašant, nes tuomet tampa aiškiau, kurie jų tikri – ne primesti ar nusižiūrėti nuo kitų, bet mano, – realiai autentiški, įkvepiantys, apie kuriuos pagalvojęs jaučiu laimę. Pažinote? Puiku, einate teisingu keliu!

3. Parenkite veiksmų planą

Svarbu nepasimesti tarp praeityje įgytų patirčių, ateities norų bei jų teorinės analizės, o rasti pirmojo ir antrojo punktų bendravardiklį – aiškiau suvokus dabartinę situaciją, pasidaryti geras išvadas. Kartais pakanka peržvelgti esamą situaciją, praplėsti požiūrį, imtis naujų mąstymo ir veikimo būdų, kartais – pasiryžti išmokti ar pamėginti kažką naujo. Pasirinkite įkvepiančią kryptį, atsakingai priimkite sprendimus ir visus apmąstymus perkeiskite į realų ir aiškų veiksmų planą. Jame užfiksuokite, ką ir kada norite nuveikti.

4. Veikite

Ir žinoma, jokia net ir saldžiausia teorija nesukurs realaus pokyčio ir nesuteiks tiek laimės, kiek apsisprendimas ir veiksmas. Tad, jei reikia, pasiruoškite, susitelkite ir nedelsdami ženkite bent mažą pirmą žingsnį. Praktinis veiksmas įneša aiškumo, kas išties tinka, o kas ne, išryškėja naujos idėjos, ką daryti toliau, atsiveria platesnis horizontas, o žingsniavimas savu keliu suteikia džiaugsmo.

Vos keli žingsniai, ir tarp nevaldomos aibės galimybių ir norų chaoso išryškėja tikrieji siekiai. Įvyksta vidinis pokytis ir suprantame, kad radome, ko nė nebuvome pametę – kažkur giliai žinojome, ko norime, tiesiog sąmoningai apsisprendėme tai pažinti, suvokti, pasirinkti ir patirti. Išdrįsome prisiimti asmeninę atsakomybę ir kurti savo kelią, žengdami realius žingsnius.

Taigi „nežinau“ nuo „žinau“ skiria pažinimas, pasirinkimas ir veiksmas. Linkiu išminties ir drąsos kurti savo gyvenimą, patirti atradimo džiaugsmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją