Ne paslaptis, kad dažnais atvejais autorių derybinė galia sudarant autorines sutartis yra maža, ypač kai autorius nėra žinomas ir tik pradeda savo kūrybos kelią. Įvestos naujovės Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme bando subalansuoti teisinius santykius tarp autorių ir kūrinių leidėjų: autoriai gauna naujus įrankius apginti savo interesus.

Pirmas įrankis (įsigalioja nuo 2022 m. birželio 7 d.) – įtvirtinta autoriaus teisė kartą per metus gauti informaciją iš šalių, kurioms autorius suteikė ar perdavė teises į kūrinius, apie kūrinio panaudojimą, įskaitant duomenis apie jo panaudojimo būdus, pajamas, gautas už panaudojimą, ir jam priklausantį atlygį (netaikoma, kai autorius yra kompiuterių programų kūrėjas; autorius yra sudaręs sutartį su kolektyvinio administravimo subjektu; autoriaus įnašas nėra reikšmingas, išskyrus atvejus, jog informacija yra reikšminga siekiant pasinaudoti antru įrankiu). Teisė gauti nurodytą informaciją apima ir teisę reikalauti tokios informacijos iš sublicencijos turėtojų. Šios teisės autorius negali atsisakyti – sutarčių sąlygos, kuriomis atsisakoma teisės į papildomą atlyginimą yra niekinės ir negalioja. Teisė į skaidrią informaciją užtikrina dviejų kitų įrankių funkcionalumą.

Antras įrankis (įsigalioja nuo 2022 gegužės 1 d.) – autoriui suteikta teisė reikalauti iš šalies, su kuria sudarė sutartį dėl jo teisių naudojimo, ar šios šalies teisių perėmėjo papildomo atlyginimo už konkretų kūrinio panaudojimo būdą, kai iš pradžių sutartimi sutartas atlygis yra neproporcingai mažas palyginus su visomis vėlesnėmis susijusiomis pajamomis (netaikoma kompiuterių programų autoriams; sutartims, kuriose numatytas atlygis yra tiesiogiai susietas su pelnu arba pajamomis, gaunamomis iš kūrinio panaudojimo atveju; sutartimis su kolektyvinio administravimo subjektais). Kaip ir teisės į skaidrią informaciją atveju, teisės reikalauti papildomo atlyginimo autorius negali atsisakyti – sutarčių sąlygos, kuriomis atsisakoma teisės į papildomą atlyginimą yra niekinės ir negalioja.

Šio įrankio tikslas – leisti autoriui proporcingai pasinaudoti kūrinio sėkme, nes pasirašant autorinę sutartį (ypač su nežinomu autoriumi) paprastai nėra aišku, kiek sėkmingi bus kūrinio pardavimai (ar kūrinys taps vadinamuoju „bestselleriu“) ir kiek daug pajamų iš kūrinio gaus leidėjas.

Trečias įrankis (įsigalioja nuo 2022 gegužės 1 d.) – autoriaus teisė kūrinio nenaudojimo atveju reikalauti nutraukti sutartį, kuria jis kitai šaliai perdavė autorines turtines teises ar suteikė išimtinę licenciją, arba pakeisti sutartį peržiūrėjęs perduodamų autorinių teisių apimtį. Šiuo įrankiu siekiama užtikrinti autoriaus interesą, kad kūrinys būtų naudojamas ir viešai prieinamas. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad pasiruošimas kūrinių išleidimui gali užtrūkti, siekiant apsaugoti teisėtus leidėjų, investuotojų interesus, šio įrankio įgyvendinimas yra galimas tik jei kūrinys yra nenaudojamas esant visoms šioms sąlygoms:

(i) po sutarties sudarymo praėjo ne mažiau kaip 3 metai;

(ii) autorius kreipėsi į kitą sutarties šalį su prašymu naudoti kūrinį ir nustatė ne trumpesnį kaip 1 metų terminą pradėti naudoti kūrinį;

(iii) per nustatytą terminą kita sutarties šalis nepradėjo naudoti kūrinio ir nepateikė autoriui jokių objektyvių priežasčių, kodėl kūrinys nebuvo pradėtas naudoti.

Kaip ir dviejų kitų įrankių atveju, trečias įrankis netaikomas kai autorius yra kompiuterių programų turėtojas. Be to, trečias įrankis netaikomas tokiais atvejais: (i) kai autoriaus įnašas kūrinio visumai nėra reikšmingas; (ii) esant kitam sutartiniam apribojimui, neleidžiančiam naudoti kūrinį; (iii) kai kūriniu nesinaudojama daugiausia dėl aplinkybių, kurias autorius gali ištaisyti; (iv) kai kūrinys susijęs su daugiau kaip vieno audiovizualinio ar muzikos kūrinių autoriaus įnašu, išskyrus, kai prašymą pradėti naudoti kūrinį teikia visi autoriai, įdėję įnašą į audiovizualinį ar muzikos kūrinį; (vii) kai autorius suteikė ar perleido turtines teises į ankstesnį kūrinį audiovizualinio kūrinio gamybai. Tačiau sutarties šalims leidžiama susitarti, kad tokie apribojimai nebūtų taikomi, t.y. trečias įrankis būtų taikomas ir nurodytų išimčių atžvilgiu.

Visi trys įrankiai neabejotinai sustiprina autorių pozicijas. Tačiau ar praktikoje nebus sunkumų veiksmingai pasinaudoti šiais įrankiais – parodys laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją