Įprastos, lyg ir nepajudinamos industrijos – kaip finansai ar medicina – sulaukia vis daugiau inovatyvių sprendimų. Viskas būtų lyg ir puiku, tačiau inovacijas ir naujus sprendimus kuria nedidelės, po visą žemyną išsimėčiusios kompanijos.

Tačiau ne didieji žaidėjai.

Jei prieš 10 metų buvo įprasta matyti didžiuosius rinkos žaidėjus numojančius ranka į, rodos, vienadienes žvaigždes, tai ne vienų jų fantastiška sėkmė nejučiomis tapo nemaža grėsme nusistovėjusiai tvarkai. Taip gimė nauja disciplina, užkulisiuose koduojama „FinTech“ pavadinimu.

Šis terminas šiandien apibrėžia finansų ir technologijų sintezę, kuri keičia įprastus mums ir kasdien atliekamus finansinius procesus.

Šie startuoliai braunasi į erdves, kuriose visuomet dominavo didieji finansų gigantai. Ir vos per pusmetį geba pakeisti žaidimo taisykles, arba bent jau priverčia didžiuosius pradėti garsiau kalbėti apie naujovių poreikį ir laiką keistis.

Ekspertų nuomone, čia pokyčiai nesustos.

Nauja mada ieškoti naujų, inovatyvių ir pigesnių, o svarbiausia, greitesnių sprendimų apima vis daugiau sektorių. Naujas taikinys – draudimo rinka. Juk čia taip pat – palyginus mažai naujovių ir ilgą laiką dominuoja tie patys operatoriai, kurie per ilgus metus užsiaugino nemažą kapitalą.

Pokyčiai tokiose srityse yra neišvengiami.

Daugelis sprendimų ilgą laiką buvo vykdomi remiantis dar praeityje atrastais būdais. Šiandien technologijos mums suteikia neįsivaizduojamas galimybes viską daryti sparčiau, efektyviau ir, svarbiausia, sujungti geriausius sprendimus į visiškai naujus darinius. Ir tuo pat metu taupyti kaštus.

Praeityje įprastas tam tikros srities profesionalų vaidmuo skaitmeniniame pasaulyje netenka prasmės – nebėra taip svarbu išmanyti finansus arba, pavyzdžiui, draudimo subtilybes, pakanka sukurti sprendimą, panaudojus jau rinkoje egzistuojančius algoritmus – ir teikti draudimo ar finansų paslaugas gali bet kuri, licenciją priežiūros įstaigose išsiėmusi technologinė įmonė. Mes stovime prie itin įdomių naujovių slenksčio.

Ne naujiena, kad naujovės lengviau pritaikomos tuomet, kai jos yra išdiskutuotos. Tad įvairios diskusijos ir forumai šioje vietoje vaidina kertinį vaidmenį. Jos taip pat suteikia galimybes bendradarbiavimams įvykti anksčiau. Šiuo tikslu, gegužės 17-ąją įvyks „Tech City Lithuania“ inicijuojama „InsurTech“ konferencija.

Konferencijos metu bus ne tik aptarti pagrindiniai draudimo sektoriaus iššūkiai, bet ir naujos galimybės, kurias galima pritaikyti remiantis finansų sektoriaus inovacijomis.

Savo mintimis pasidalins „Swedbank“, „Tieto“ atstovai ir vienos didžiausių Skandinavijos šalių draudimo operatorių, „ITELLO“ atstovas, Henrikas Allert, kurio pranešimo metu bus pristatytos Skandinavijoje įdiegtos naujovės, kurios keičia draudimo sektorių jau dabar. Po pranešimų visi dalyviai galės pareikšti savo nuomonę diskusijoje, kurioje dalyvaus pagrindiniai technologijų ir draudimo rinkos žaidėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją