Skolos faktą patvirtinantys dokumentai – būtini


Bankrutuojančios bendrovės vadovas, pradėdamas bankroto procesą, išsiunčia informacinį pranešimą savo kreditoriams. Pranešime turi būti nurodytas skolos dydis, ketinimas skelbti bankrotą, siūlymas sudaryti pagalbos susitarimą.

Ir nors kreipdamasis į savo kreditorius skolininkas privalo nurodyti skolos dydį ir faktą, prasidėjus bankroto procesui kreditorius privalės pateikti savo reikalavimus patvirtinančius dokumentus. Jeigu skolininkas neteisingai nurodo skolos dydį ar faktą, tai įrodyti reikės teismine tvarka. Kreditoriui neturint pakankamų įrodymų, jo dalyvavimas bankroto procese gali baigtis dar nespėjęs prasidėti.

Todėl prieš atsiliepdami į pranešimą dėl ketinamo pradėti skolininko bankroto, įsitikinkite, kad turite pakankamus skolos fakto įrodymus. Jeigu tokių įrodymų trūksta – pasistenkite juos surinkti.

Susipažinkite su visais pateikiamais dokumentais


Teismui arba kreditorių susirinkimui patvirtinus visus skolininko kreditorius ir jų reikalavimus, į kreditorius bus pasikreipta su pranešimu dėl šaukiamo pirmojo kreditorių susirinkimo. Šio susirinkimo metu ir bus sprendžiami esminiai klausimai, susiję su bankroto proceso eiga.

Gavę minėtąjį pranešimą, išsamiai susipažinkite su visa lydinčiąja medžiaga. Pasigilinkite į skolininko turimo turto kiekį, debetines skolas, per pastaruosius trejus metus sudarytus sandorius. Šioje stadijoje būtina įsivertinti proceso perspektyvas.

Pateikta medžiaga gali signalizuoti tyčinio bankroto, žalos bendrovei (taigi ir jos kreditoriams) faktus. Tai įrodyti gali netvarkinga buhalterija, įtartini skolininkai, neįprasti sandoriai ar dingęs turtas. Tokiais atvejais, net ir nustačius, kad bendrovėje nėra pakankamo turto kiekio kreditorių reikalavimams atlyginti, atsiranda galimybė inicijuoti teisminius procesus dėl sandorių nuginčijimo. Tai gali reikšti, kad bankrutuojančios bendrovės turtas bus grąžintas bendrovei. Teismas taip pat gali priimti sprendimą dėl žalos atlyginimo, siekiant, kad bendrovės akcininkai ar vadovai atlygintų bendrovei padarytą žalą. Todėl tinkamas dokumentų turinio įvertinimas gali sudaryti sąlygas didesniam skolos padengimui ateityje.

Aktyviai bendradarbiaukite


Kiekvieno kreditoriaus interesas – padėti nemokumo administratoriui nustatyti, ar skolininko bankrotas kilo natūraliai. Turėdami papildomos informacijos, kurios administratorius gali nežinoti, pasidalykite ja. Ši informacija gali nulemti galimybę atgauti skolą.

Kartais nemokumo administratorius gali nepastebėti, kad bankrutuojančios bendrovės dokumentacija nėra tvarkinga, tam tikri sandoriai yra neįprasti, kažkurie vadovų sprendimai buvo nebūtini ir lėmė žalos atsiradimą. Stenkitės kuo anksčiau visomis savo įžvalgomis pasidalyti su nemokumo administratoriumi bei su juo palaikyti nuolatinį ryšį. Neretai kreditoriaus parodyta iniciatyva gali sutaupyti nemažai laiko bei kaštų, o be to, bankroto procesas tampa efektyvesnis.

Skolininko dokumentų patikrinimas


Jeigu bankroto proceso metu nemokumo administratorius atsisako imtis reikiamų veiksmų ginant kreditorių interesus, apsvarstykite galimybę prašyti teismo leidimo atlikti skolininko dokumentų patikrinimą patiems. Kreipiantis dėl tokio leidimo išdavimo itin svarbu aiškiai įvardyti savo įtarimus dėl netinkamo bendrovės valdymo ir galimai sukeltos žalos fakto bei paaiškinti, kokių veiksmų ketinate imtis atlikę dokumentų patikrinimą (pavyzdžiui, kreiptis į teismą dėl sandorių nuginčijimo).

Imkitės iniciatyvos


Kreditoriui suteikiamos galimybės imtis iniciatyvos skolininko bankroto procese. Jeigu atsidūrėte procese, kuriame nemokumo administratorius nesiima visų būtinų veiksmų, nesikreipia į teismą dėl sukeltos žalos atlyginimo arba įtartinų sandorių nuginčijimo, siūlyčiau inicijuoti administratoriaus atstatydinimo ir naujo administratoriaus paskyrimo klausimus. Naujai paskirtas administratorius dažniausiai imsis tinkamesnių veiksmų, jog apgintų kreditorių interesus. Juk naujas administratorius bus saistomas teismo nutartimi nustatytais buvusio administratoriaus darbo trūkumais.

Vykstant bankroto procesui, aktyvių veiksmų būtina imtis laiku ir tinkamai įsivertinus visas konkrečias aplinkybes bei galimas rizikas. Neretu atveju būtent papildomos kreditoriaus investicijos į bankroto procesą padės iš esmės pakeisti galutinį bylos rezultatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją