Sumažėjusi motyvacija darbe – vienas dažniausių nusiskundimų šiandienos organizacijose. Nors ekspertai tai sieja ir su tokiais reiškiniais, kaip ekonominė recesija, suprastėjęs emocinis mikroklimatas dėl geopolitinės situacijos, galų gale – ir po pandemijos likusios žaizdos, kaip niekad svarbi tampa ir darbuotojo vidinė parengtis prieš nūdienos realybę.

Vidinės motyvacijos stoka lemia tai, kad darbe būname ne tokie entuziastingi, stipriau nuo jo atsiribojame, neskatiname naujovių, jaučiamės nutolę nuo organizacijos tikslų ir vertybių, mūsų indėlis darbe tampa mažesnis ir ne toks įkvepiantis.

Vis dėlto motyvacija yra vienas iš pagrindinių varomosios jėgos veiksnių – ar kalba eitų apie asmeninį gyvenimą, ar apie darbą. Motyvacija leidžia tikėti, kad įdėtos pastangos ir veiksmai atneš teigiamų rezultatų. Darbo aplinkoje tokie teigiami rezultatai yra ypač svarbūs: jie daro įtaką darbo kokybei, požiūriui į atliekamas užduotis ir darbuotojo įsitraukimui.

Kaip pagerinti savo motyvaciją darbe?

Nors jūsų savijauta ir motyvacija darbovietėje gali būti nulemta ir išorinių veiksnių, papildomas darbas su vidiniais įsitikinimais ar tam tikra rutina tikrai nepakenks – taip tobulėsite asmeniškai ir profesiškai, stiprinsite savo poziciją organizacijoje ir sparčiau judėsite į priekį karjeros kelyje. Investuodami į savo vidinę motyvaciją galite padėti ir savo psichikos sveikatai. Štai keletas patarimų, kuriuos įsidėmėti jums rekomenduotų žmogiškųjų išteklių srities specialistai:

Išsikelkite aiškius tikslus ir uždavinius. 2022-aisiais pasirodžiusioje „Price Waterhouse Cooper“ ataskaitoje atskleidžiama, kad 37 proc. projektų žlunga dėl netinkamai apibrėžtų tikslų ar jų trūkumo. Tad būtent aiškus žinojimas ir apsibrėžimas, ką norite pasiekti konkrečiai šią dieną, šią savaitę, šį mėnesį, šiais metais, padės susikaupti ir nesiblaškyti.

Gerinkite laiko planavimo įgūdžius. Vien išsikelti tikslų gali nepakakti, jeigu neturite šiandien ypač svarbaus minkštojo įgūdžio (angl. soft skill) – t. y. negebate planuoti savo laiko. Tyrimai rodo, kad tie, kurie sunkiai valdo laiką, dažniau patiria stresą, miego, nerimo, depresijos ir kitų psichikos sveikatos problemų, taip pat jiems dažniau pasireiškia perdegimo darbe simptomai (žurnalas „Work and Occupations“), o visa tai nesudaro palankių sąlygų motyvacijai augti. Skirkite savo dėmesį ne tik tikslams, uždaviniams ar terminams nustatyti, bet ir užduotims prioritetizuoti. Svarbu atsiminti, kad visko šiame pasaulyje nepadarysite – norint suspėti apsibrėžtais terminais ar tiesiog neperdegti kai kam teks išmokti pasakyti „ne“.

Mokykitės. 41 proc. darbuotojų mano, kad jų įsitraukimas į darbo veiklą padidėtų, jeigu jie turėtų galimybę išmokti naujų dalykų, nes jų darbas yra gana monotoniškas („Gallup“, 2023). Būtent pastovus tobulėjimas ir kvalifikacijos kėlimas šiandien yra vienas svarbiausių ir labiausiai motyvuojančių faktorių jaunosioms Z ir Y kartoms darbo vietoje („McKinsey“). Jaučiatės nebeaugantys savo profesinėje srityje? Kartu su vadovu aptarkite, kokiuose kursuose galėtumėte sudalyvauti, pasidomėkite, kokie nauji įrankiai galėtų paįvairinti jūsų darbo kasdienybę. Jeigu turite galimybę, dalyvaukite skirtinguose projektuose – tai gali padėti išlaikyti smalsumą ir energiją.

Vis dėlto gali būti, kad šiandien, esant ekonominei krizei ir dalyje organizacijų sumažėjus mokymosi krepšeliams, vadovai negalės pasiūlyti jus tenkinančios alternatyvos. Nepamirškite, kad šiuo atveju svarbi ir jūsų pačių iniciatyva ar atsakomybė – interneto amžiuje galima rasti ir nemokamų kursų, literatūros ar kišenės nedraskančių nuotolinių seminarų.

Ieškokite įvairovės. Monotoniją (kuri, beje, remiantis ne vienu tyrimu, gali ne tik sukelti perdegimą, bet ir polinkį į priklausomybes) prablaškyti padės ir nebūtinai su jūsų darbo funkcijomis susijusios užduotys. Jeigu darbe kankina nuobodulys ir apatija, į kasdienybę įneškite kūrybiškumo ar netradicinių sprendimų. Pavyzdžiui, inicijuokite vidinius mokymus kolegoms ar pasidalykite savo žiniomis: tai ne tik suteiks šviežios energijos, bet ir bendrai skatins organizacijoje mokymosi ir augimo kultūrą; pasisiūlykite būti mentoriumi naujam prisijungusiam kolegai – taip ne tik galėsite padėti mokytis naujokui, bet ir patys pasimatuosite mokytojo, lyderio batus; inicijuokite komandos susitikimus – tai galėtų būtų ir valandos trukmės „brainstorming“ sesija, per kurią pasidalytumėte idėjomis, kaip patobulinti procesus, siekti asmeninių tikslų ar įveikti kilusius iššūkius.

Priminkite sau, kodėl pradėjote dirbti šį darbą. Ar atsimenate, kai sulaukėte skambučio ar el. laiško, kad esate priimtas į darbą? Galbūt pirmuosius darbo mėnesius jums žibėjo akys ir darbo prasmės klausimas atrodė nekvestionuotinas? Kuomet svyra rankos ir dingsta motyvacija, žmogiškųjų išteklių ekspertai siūlo prisiminti tą būseną ir gerai apsvarstyti – o kas pasikeitė? Gal pasikeitėte jūs, o gal jūsų organizacija ir jums keliami uždaviniai?

Gerai apgalvokite, kokios kasdienės užduotys jums kelia džiaugsmą – ar tai būtų bendravimas su žmonėmis, ar problemų sprendimas, analitika, kūrybiškumas ir pan... Jeigu tokių užduočių jūsų darbe nebėra, išsiaiškinkite, kokios to priežastys (galbūt tai laikinas, užstrigęs projektas, kuris netrukus baigsis?). Dėkite pastangas, kad jūsų darbe džiuginančių užduočių užtektų gerai savijautai palaikyti, o jeigu tokios galimybės nėra – kalbėkitės su vadovu apie galimus pokyčius.

Daugiau bendraukite su kolegomis. Po 2020 m. įvykusio perėjimo prie nuotolinio / hibridinio darbo modelio ypač svarbu reguliariai palaikyti santykį su kolegomis – tiek dėl savęs, tiek dėl organizacijos (juk vis dažniau kalbama apie darbo nuotoliu emocinius padarinius dėl tiesioginio kontakto stygiaus). Ar žinojote, kad bendravimas ir pozityvūs santykiai su kolegomis organizacijose gerina darbuotojų kūrybiškumą ir pasitenkinimą darbu („International Journal of Environmental Research and Public Health“)?

Dalykitės idėjomis su bendradarbiais, vadovais, o jeigu reikia, prašykite jų patarimų, pagalbos. Pasistenkite kartą per mėnesį ar ketvirtį organizuoti bendrus gyvus susitikimus, per kuriuos ne tik aptartumėte rezultatus, bet ir pabendrautumėte širdžiai mielomis temomis. Reguliarus bendravimas su kolegomis jums taip pat suteiks bendruomeniškumo, priklausymo kolektyvui jausmą – juk kartu su bendradarbiais esate tame pačiame „laive“.

Pasirūpinkite savo poreikiais. Rūpinimasis savo kūnu gali būti naudingas ir darbo aplinkoje. „Health Enhancement Research Organization“, Brighamo Youngo universiteto ir „Healthways“ sveikatos tyrimų centro atliktas tyrimas atskleidė, kad darbuotojai su sveikos mitybos įpročiais pasižymėjo net 25 proc. didesniu darbo našumu. Norėdami pagerinti savo savijautą darbe, įsiklausykite į savo kūną – maitinkitės sveikai ir reguliariai sportuokite, gerai išsimiegokite, darbe nepamirškite pertraukų, nepersidirbkite.

Dėl to ypač suklusti turėtų 18–24-erių ir 25–34-erių metų amžiaus žmonės, kurie, kaip rodo tyrimai, yra linkę dirbti daugiausia viršvalandžių ir darbuotis per pietų pertraukas, vidutiniškai per savaitę skirdami darbui papildomas 8 val. 30 min. („People at work 2023“). Ilgalaikis stresas, bazinių poreikių nepatenkinimas jus gali privesti prie perdegimo, o šis savo ruožtu sukelia apatiją ne tik darbo, bet ir asmeninei aplinkai.

Pagirkite save už pasiekimus, net ir pačius mažiausius. Mokslu įrodyta, kad dėl savisaugos instinkto mūsų atmintyje lengviau įsirėžia blogi atsiminimai nei geri. Deja, bet evoliucinė adaptacija ne ypač padeda sunkiomis dienomis darbe ar kovojant su apsišaukėlio sindromu (angl. imposter syndrome) – motyvacinę sistemą tokiu atveju tenka susikurti pačiam. Nelaukite, kol kitas jums skirs gražių žodžių. Pagirkite save už paprasčiausius, kasdienius pasiekimus: kad išsprendėte problemą, kad įgavote naują įgūdį, kad atlikote nestandartinio sprendimo reikalaujančią užduotį, kad klientas liko patenkintas jūsų darbu.

Jeigu tamsių dienų patiriate daugiau nei šviesių ir kartais tokia praktika atrodo neįmanoma, kolekcionuokite gerus kolegų atsiliepimus ar komentarus apie jus viename dokumente. Kuomet svirs rankos ir neturėsite motyvacijos, atsidarykite šį dokumentą ir priminkite sau, kad, jei pavyko anksčiau, pavyks ir šiandien.

Jeigu ilgai nesiseka, pasikalbėkite su vadovu. Prisiminkite, kad vadovas – tai ne tik vadybininkas ar jūsų „cc“ „Outlook‘e“ darbų progresui stebėti. Vadovas yra ir jūsų ramstis, kai sudėtingose situacijose tenka ieškoti sprendimų. Taigi kartais ir ne ypač malonus pokalbis su juo apie juntamą motyvacijos stygių yra jūsų bendras, komandinis darbas.

Net 41 proc. darbuotojų mano, kad jų įsitraukimas į darbo veiklą padidėtų, jeigu jie turėtų galimybę su vadovais kalbėtis atvirai („Gallup“). Taigi, jeigu jaučiate, kad su savo vadovu galite saugiai komunikuoti, kurdamiesi motyvacinę sistemą nesiimkite skubotų sprendimų ir visų pirma pasikalbėkite su juo – galbūt pokalbio metu kartu nusibraižysite planą, susidėliosite prioritetus ir apsvarstysite galimas motyvacijos priemones.

Vis tik, jeigu toks pokalbis nuviltų ir neatlieptų jūsų svarbiausių lūkesčių, gali būti, kad jūsų motyvacijos stoka yra nulemta daugiau išorinių nei vidinių faktorių. Pajutę, kad darbovietė tapo užtvara jūsų potencialui arba šiuos marškinėlius jau išaugote, nebijokite pokyčių – nors ir nemalonūs, jie yra būtini bet kokiam progresui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją