Leisiu sau ministro pareiškimą kiek perfrazuoti: „tai buvo geriausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje“.

Pateikiu kelias mintis, kodėl taip manau.

Pirma, tai aiškus signalas rinkai investuoti į elektros energijos generaciją. Lietuva veikia atviroje elektros energijos rinkoje, ir nepriklausomai nuo to, ar rekordinė elektros energijos kaina 4000 Eur/MWh susiformavo dėl biržos paradokso, ar ne, tai signalas rinkai, kad trūksta elektros energijos pasiūlos.

Išsprendus pasiūlos problemą, mums, kaip šaliai, nereikėtų rūpintis galimais biržos pasiūlymų atmetimo paradoksais, kurie iš esmės sprendžia tiek per dieną suteikiamos nedidelės galios ir kainos problemą, tiek ir santykinai neturi tokios reikšmingos įtakos galutinėms elektros energijos kainoms didžiajai daliai elektros vartotojų. Kitaip tariant, galbūt dabar neverta skirti dėmesio ten, kur iš esmės sprendžiamos tik esamos problemos pasekmės, o ne jų priežastys.

Turime išspręsti ribotos pasiūlos problemą, kad privatūs subjektai per trumpiausią įmanomą laiką galėtų atlikti reikiamas investicijas.

Antra, tai yra galimybė ne tik spartinti šiuo metu vystomą elektros energijos jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony link“ projektą, bet ir pagalvoti apie naujas jungtis. Galbūt verta rimtai pasvarstyti apie naują jungtį su pigiausiomis elektros kainų zonomis Švedijoje? Tikiu, kad ši istorinė diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje padės pamatus naujos jungties statyboms.

Trečia, krizės priverčia ieškoti naujų galimybių valdyti rizikas finansinėmis – draudimo priemonėmis. Tikėtina, kad finansų ir draudimo institucijos galėtų rinkai pasiūlyti naujų ir inovatyvių rizikų valdymo priemonių, kurios padėtų rinkos dalyviams ateityje išvengti panašių elektros rinkos svyravimų. Be to, panašias priemones galėtų pasiūlyti atskiri AEI gamintojai, pvz., tiems, kam aktualu, pasiūlydami ilgalaikius elektros energijos pirkimo ar trūkstamo kiekio tiekimo kontraktus.

Ketvirta, tai galimybė kūrybiškai spręsti šiuo metu egzistuojančios elektros tinklų rezervacijos problemas. Tinklų pralaidumų stygius apsunkina naujų atsinaujinančios energetikos projektų įgyvendinimą. Būtina atlikti reikiamus darbus tam, kad hibridinės elektrinės (pvz., bendra vėjo ir saulės generacija, angl. „cable pooling“) galėtų pradėti veikti kaip įmanoma anksčiau ir efektyviau, naudotis tais pačiais prisijungimais prie tinklo, vieni kitus efektyviai papildydami.

Tai tik kelios geros naujienos. Visa tai ir dar daugiau galime padaryti vien tik dėl šios geriausios (tačiau tuo pačiu ir blogiausios) dienos Lietuvos elektros energetikos istorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją