Europos Parlamentas 2020 m. patvirtino reglamentą dėl elektroninės krovinių vežimo informacijos (angl. electronic Freight Transport Information – eFTI). Reglamentu siekiama sukurti teisinį reguliavimą ir standartus krovinių vežimo elektroniniam informacijos apsikeitimui ES teritorijoje. eFTI siekiama atsisakyti popierinių dokumentų, dėl ko transporto logistikos grandinės darysis efektyvesnės, kroviniai bus pristatomi greičiau, procesai taps skaidresni, sienų kirtimo procedūros greitesnės, bus mažinama tuščia krovininių automobilių rida, o tai mažins transporto sukeliamą taršą.

Transporto skaitmenizavimas bendrovėms leis sutaupyti lėšų, o krovinių gabenimas taps efektyvesnis. Skaičiuojama, kad įgyvendinus eFTI Europos Sąjungoje iki 2040 metų administracinės išlaidos operatoriams sumažėtų 20–27 mlrd. eurų, operatorių darbo valandų dokumentų valdymui per metus būtų sutaupoma maždaug už 75–102 mln. eurų. Tačiau, jei Europos Komisija vėluos pateikti specifikacijas, kasmet milijardai eurų, kurie galėtų būti nukreipti į skaitmeninimą ir sektoriaus tobulinimą, bus iššvaistomi arba užšaldyti.

Transporto inovacijų asociacijos (TIA) duomenimis, kiekvienas vairuotojas turi mažiausiai du CMR važtaraščių komplektus, kurie iš viso sudaro 55 A4 formato lapus. Papildomai prisideda kiti dokumentai: sąskaitos-faktūros, sąskaitos proformos, fitosanitariniai sertifikatai. Todėl vienas vairuotojas vienu reisu veža 100 A4 formato dokumentų.

eFTI leistų procesus sutvarkyti, efektyvintų ir skaidrintų sektorių, mažėtų žmogiškųjų klaidų galimybė. Taip pat vilkikų tikrinimas būtų paprastesnis bei greitesnis, todėl prekės būtų pristatytos žymiai greičiau ir efektyviau.

Kovo 24–26 d. Vilniuje, „Vilnius Tech Park“ erdvėse, vyko didžiausias hakatonas Lietuvos transporto ir logistikos sektoriuje „DigiLogistics Hack“, kurį rengė Transporto inovacijų asociacija. Rinkoje juntama didžiulė problematika skaitmeninimo srityje, kurios negali išspręsti viena įmonė savo viduje, todėl reikalinga bendrystė ir darbas tarp visų ekosistemos dalyvių: nuo siuntėjo ir muitinės iki Europos Komisijos. Renginyje susibūrė rekordinis skaičius komandų – net 12 iš Lietuvos, Estijos ir Suomijos. Hakatone diskutuota ir apie eFTI pritaikomumą, kurti sprendimai, kurie padėtų efektyviai prisitaikyti prie naujų reikalavimų.

Tačiau Europos Komisija vėluoja pateikti eFTI reglamento įgyvendinimui reikalingas bendrąsias taisykles ir dėl to nusikelia transporto sektoriaus skaitmenizavimas. Dėl nukeltų terminų ir neaiškios situacijos verslas priverstas laukti bei nesiryžta papildomai investuoti ir į vidines sistemas.

Transporto ir logistikos sritis sukuria apie 11 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto bei yra trečias daugiausia mokesčių į valstybės biudžetą sunešantis ekonominės veiklos sektorius. Tačiau pastaraisiais metais įmonės susiduria su efektyvumo problema, nes trūksta darbuotojų, svyruoja kuro kainos ir t. t. Vienas iš būdų, kaip išspręsti šias bėdas ir efektyvinti veiklą, yra skaitmenizavimas, kurį paspartintų pradėtas įgyvendinti eFTI reglamentas. Pagal atnaujintą Europos Komisijos planą, kuris buvo pristatytas Transporto inovacijų asociacijos organizuotame hakatone „DigiLogistics Hack“, bendrosios taisyklės ir specifikacijos turėtų būti gautos tik po poros mėnesių, o tai reiškia, kad nusikelia eFTI taikymas ir kiti su eFTI įgyvendinimu susiję terminai.

Pagal pirminį planą, sektorius bendruosius eFTI reikalavimus ir specifikacijas, kurios turės būti įgyvendintos nacionaliniu mastu, turėjo gauti 2023 m. vasarį, tačiau dabar šią informaciją žadama pateikti tik birželį ar liepą. Lygiai taip pat nusikėlė – iš 2023 m. rugpjūčio į lapkritį – informacijos pateikimas, kaip privatūs verslai turės įgyvendinti ir prisitaikyti prie eFTI reikalavimų. Dėl to atidėtas ir galutinis sistemos, kuomet šalys ir verslai privalės priimti dokumentus tik elektroniniu formatu, paleidimas iš 2025 m. rugpjūčio į gruodį.

Kelių mėnesių atidėjimas gali atrodyti ne toks ir svarbus, tačiau transporto ir logistikos sektorius Lietuvoje yra labai reikšmingas, todėl eFTI būtų didžiulis žingsnis į priekį, jo naudą, kuri atsvertų kitas neigiamas įtakas, pajustume iš karto. Būdami vieni iš Europos transporto lyderių, galėtume dar labiau sustiprinti savo pozicijas pradėję skaitmeninimą ir didindami savo efektyvumą. Tačiau šiuo metu nėra aišku, kokie tiksliai bus taikomi reikalavimai ir kaip verslui reikės prisitaikyti. Skaitmenizavus transporto ir logistikos sritį, naudą pajustų tiek privačios bendrovės, tiek visos ES valstybės, todėl procesai turi vykti kaip įmanoma greičiau ir nevėluoti. Verslas taip pat planuoja pokyčius įmonių viduje, nori atnaujinti sistemas ir aktyviai diegia skaitmeninimo sprendimus, tačiau dėl neaiškumo, Europos Komisijai vėluojant pateikti su eFTI susijusią informaciją, bendrovės priverstos stabdyti investicijas, laukti ir stebėti situaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją