Kokie gi grįžimo privalumai ir ką apie grįžtančius darbuotojus mano darbdaviai?

Vienas svarbiausių privalumų – mažesnės rizikos. Organizacija ir darbuotojas jau pažįstami, komanda ir vadovybė žino, koks yra kolegos našumas, motyvacija, o kompetencijos, tikėtina, dar labiau sustiprėjo dirbant kitokioje aplinkoje, naujoje komandoje. Iš kitos pusės, darbuotojas irgi supranta, ko gali tikėtis iš įmonės, ir jei nusprendžia į ją grįžti, turbūt teigiamai vertina jos kultūrą, perspektyvas ir kolektyvą. Tikima, kad toks darbuotojas, „paragavęs“ kitokios darbo aplinkos ir veikimo būdų bei priėmęs sprendimą sugrįžti, bus lojalesnis. Žvelgiant į šį reiškinį iš darbdavio pusės, grįžtantys kolegos tarsi patvirtina stiprią įmonės reputaciją ir prisideda prie darbdavio prekių ženklo patrauklumo. Dar geriau, jei darbuotojai grįžta su nauja patirtimi, kompetencijomis, kurių nebūtų galėję įgyti likę organizacijoje.

Kitas darbdaviams aktualus aspektas – sutaupomi kaštai, kuriuos tektų skirti naujo komandos nario įdarbinimui ir adaptacijai. Grįžusių darbuotojų įvedimas paprastai užtrunka daug trumpiau nei naujokų, tad samdydamos buvusius darbuotojus įmonės gali sutaupyti iki 50 proc. išlaidų vienam darbuotojui. Privalumas darbuotojui – adaptacija ir jam pačiam praeina sklandžiau, tad prireikia mažiau laiko ir pastangų, kad įsilietų į kompaniją.

Akivaizdu, kad šiuolaikinės organizacijos pozityviai žiūri į darbuotojų grįžimą ir netgi jį skatina. Tačiau ar grįžti visada naudinga pačiam darbuotojui?

Vis dėlto, daugeliu atvejų darbuotojo išėjimas nebūna impulsyvus ar nepagrįstas. Dažniausiai pasitaikančios išėjimo priežastys: netenkinantis atlyginimas, siekis pabėgti nuo vadovo, geresnės karjeros galimybės. Kartais – ir neišspręstas konfliktas: net taikus ir civilizuotas atsisveikinimas gali paskatinti vadovų ir kolektyvo nepasitenkinimą, neišvengiamai sukelti trikdžių darbo procesuose. Tad ar tikrai šios priežastys ir nesutarimai bus išspręsti iki darbuotojui grįžtant? O gal darbuotojas svarsto sugrįžti ieškodamas lengviausio kelio ar nepasisekus naujame darbe? Mąstant apie galimybę grįžti, svarbu privalumus ir trūkumus įvertinti kritiškai.

Taigi, pasiūlymas grįžti į buvusią darbovietę gali tapti ne vien puikia galimybe siekti karjeros pažįstamoje ir saugioje aplinkoje, bet ir gera proga dar kartą apgalvoti savo darbinę patirtį, ateities tikslus bei priežastis, dėl kurių su įmone buvo atsisveikinta anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją