Ketvirto 2023 m. ketvirčio rezultatai rodo, kad Lietuvos ekonomika toliau stagnavo – nors BVP, palyginti su ketvirtu 2022 m. ketvirčiu, išaugo, prieaugis buvo techninio pobūdžio. O tai reiškia, kad besitęsiantis nuosmukis šalies pramonėje, sulėtėjimas statybų ir transporto sektoriuose atsvėrė pagerėjusius vidaus vartojimo rodiklius. Iš kitos pusės, reikia pastebėti, kad Lietuvos ekonomika gerai atlaikė gerokai padidėjusių palūkanų išbandymą: nepaisant padidėjusios palūkanų naštos, pernai ekonomika susitraukė vos 0,3 proc.

Dabartinę Lietuvos ekonomikos būklę galima apibūdinti kaip stabilią, bet su teigiama perspektyva: ekonomika stagnuoja, bet yra pasiruošusi spartesniam atsigavimui, kurį, tikėtina, ypač matysime antrąjį 2024 m. pusmetį. „Citadele“ banke nekeičiame 2024 m. Lietuvos BVP prognozių: toliau manome, kad realusis Lietuvos BVP, palyginti su 2023 m., padidės 2 proc., tačiau neatmetame ir spartesnio prieaugio tikimybės, t. y. paliekame stabilias prognozes su teigiama rizika.

Manome, kad 2024 m. Lietuvos ekonomiką į viršų temps tiek vidaus, tiek ir išorės vartojimas bei naujas gamybos ciklas euro zonoje. Išankstiniai rodikliai rodo, kad euro zonos ekonomikos aktyvumas stabilizuojasi (2023 m. gruodį Vokietijos ekonomikos aktyvumas pasiekė 6 mėnesių aukštumas, o euro zonos – 7 mėnesių aukštumas). Pagerėjimas fiksuojamas ir pramonėje: gruodį atsargų lygis Vokietijos pramonėje pasiekė žemiausią lygį per 6 mėnesius. Tai yra signalas, kad euro zonos ekonomika, imant bendrai, išgyveno palūkanų skausmo piką ir ruošiasi atsigavimui, kas yra naudinga Lietuvos eksportuojantiems sektoriams. Įsibėgėjantis atsargų nuosmukis Vokietijos pramonėje indikuoja apie artėjantį naują euro zonos pramonės augimo ciklą, kuris turėtų prasidėti antrąjį šių metų ketvirtį.

Šalia eksportuojančių sektorių šiemet Lietuvos ekonomikos įsibėgėjimą į viršų temps ir vidaus paklausa, labiausiai dėl to, kad šiemet atlyginimai (2024 m.: +7 proc.) augs sparčiau nei kainos (2024 m.: +1,7 proc.).

Apibendrinant, pernai Lietuvos ekonomika stagnavo, bet gerai atlaikė palūkanų išbandymus. Šiemet iš stagnacijos pereisime į spartesnio ekonomikos augimo stadiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją