Iššūkis yra tikrai rimtas, tačiau jį galima įveikti. Pirmą kartą žmonijos istorijoje dėl pasaulinės padėties turime sutelkti visus pagrindinius pasaulio veikėjus, įskaitant vyriausybes, privatų sektorių, pilietinę visuomenę, žiniasklaidą, akademinę bendruomenę, religinių bendruomenių lyderius ir t.t. Pirmą kartą žmonija taip pat susiduria su apčiuopiama grėsme, kurios apimtis ir galia neturi precedento, ir turės ypač rimtų padarinių daugeliui kartų. Dėl šios priežasties turime dėti visas įmanomas pastangas, kad Glazgo klimato konferencija būtų sėkminga, ir žengti keliu, kuris užtikrins klimato stabilumą, saugumą ir gerovę visai žmonijai. Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennett konferencijoje kalbėjo: „Kviečiu mūsų verslininkus, mūsų novatorius Izraelyje ir visame pasaulyje: jūs galite pakeisti žaidimo taisykles. Jūs galite padėti išsaugoti mūsų planetą. Suprantate, užuot sukūrę dar vieną populiarią interneto programėlę, kodėl nepaleidus startuolių, kurie padėtų išspręsti šią pasaulinę grėsmę?“ Šie žodžiai parodo pasaulinio susitarimo esmę – pasaulį, kurį mūsų visuomenės kasdien ir toliau kuria, turi išgelbėti mūsų novatoriškas protas, idėjos ir pasiryžimas.

Šiame kontekste praktiški ir nebrangūs sprendimai, kuriuos galima greitai įgyvendinti plačiu mastu, yra tai, ko dabar ypač reikia, kad sumažintume šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir padidintume atsparumą bei prisitaikymą prie klimato krizės padarinių. „Štai kur Izraelis gali padaryti rimtą pokytį. Nors 60 % Izraelio sudaro dykumos, mums pavyko pasiekti, kad jis sužydėtų“, – Glazge sakė Izraelio Ministras Pirmininkas. Ką jis turėjo omenyje šiais žodžiais? Klimato inovacijas, siejančias daugybę šioje srityje dirbančių įmonių ir startuolių, taip pat dideles investicijas į MTEP (R&D) ir kt. Kartu šie elementai sukūrė išskirtinę ir nuolat augančią klimato inovacijų ekosistemą, kuri, kaip teigiama pirmoje Izraelio klimato technologijų būklės 2021 ataskaitoje, šiuo metu apima daugiau nei 1 200 įmonių ir startuolių. Tai, kad apie 10 % visų praėjusiais metais Izraelyje įkurtų naujų aukštųjų technologijų įmonių buvo klimato inovacijų srityje, yra tik vienas pavyzdys, bylojantis apie Izraelio startuolių ekosistemos gyvybingumą.

Izraelio siūlomų sprendimų spektras yra labai platus. Žemės ūkyje Izraelis siūlo lašelinį drėkinimą ir precizišką ūkininkavimą, o vandens ir vandens praradimo miestų sistemose prevencijos srityje Izraelis turi pasaulio rekordą – prarandami tik 3 % vandens, o 90 % nuotekų naudojimos pakartotinai. Izraelis taip pat siūlo gėlinimo, energijos saugojimo suslėgtame ore ar lede, energijos vartojimo efektyvumo, miškų atsodinimo, tvaraus transportavimo ir mobilumo, naujų medžiagų kūrimo, gyvūninių baltymų pakaitalų, tokių kaip 3D atspausdintas kepsnys – sritys, kuriose Izraelis pirmauja visame pasaulyje. Taip pat galima paminėti maisto praradimo prevenciją ir daug kitų įdomių sričių.

Izraelis nori dalytis savo žiniomis ir bendradarbiauti, kad įgyvendintų sprendimus, kurie reikšmingai prisidės siekiant pasaulinių mažinimo tikslų, didinant jau nukentėjusių šalių ir bendruomenių atsparumą ir įgyvendinant JT tvaraus vystymosi tikslus (SDG), kad niekas nebūtų paliktas užnugaryje. Tarptautinis bendradarbiavimas klimato inovacijų srityje taip pat yra puiki galimybė visiems stiprinti ekonomiką, kurti naujas darbo galimybes, leisti žmonijai klestėti išsaugant gamtą, klimatą ir mūsų planetos ekologinę įvairovę.

Nuoširdžiai tikimės, kad klimato konferencija Glazge bus teigiamas posūkis žmonijos ateityje, kurio mums taip labai reikia. Mūsų galioje tai padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)