Kai kuriuose bankuose netgi yra būtina sąlyga, kad įmonė būtų įsteigta ar veiktų vienerius metus. Tad kaip gauti lėšų verslui pradėti? Susitikinėti su potencialiais investuotojais ir bandyti įtikinti savo idėja? Gal pabandyti tarpusavio skolinimosi platformas, t.y. gauti paskolą iš paprastų žmonių?

Tarpusavio skolinimosi platformos – vienas iš šaltinių gauti paskolą. Kol kas minėtomis galimybėmis gali pasinaudoti tik fiziniai asmenys savo verslui pradėti ar vystyti. Kai įsigalios Sutelktinio finansavimo įstatymas (tikimasi, kad tai įvyks jau vasaros pradžioje), paskolos tiesiogiai galės siekti ir įmonės.

Minėjau, kad tarpusavio skolinimosi platformos aktualios jaunų įmonių vadovams, tačiau, kaip rodo praktika, paskolų siekia ir fiziniai asmenys, jau turėję santykių su bankais.

Kaip pavyzdį pateiksiu vieną „šviežią“ istoriją. Apie verslininką iš Kauno, kuris jau kelis kartus buvo paėmęs paskolų iš bankų ir kreditų unijų, tačiau šį kartą dėl greitesnio aptarnavimo pasuko kitu keliu – pasirinko tarpusavio skolinimosi platformą. Kitaip tariant, jis pasinaudojo nauja galimybe gauti paskolą fiziniam asmeniui, norinčiam pradėti verslą.

Taigi verslininkas, kaip fizinis asmuo, siekė gauti 35 tūkst. Eur paskolą nekilnojamojo turto remontui. Jis planuoja Kaune atidaryti taip vadinamas bendradarbiavimo (co-working‘o) erdves.

Kaip manote, per kiek laiko paprasti žmonės paskolino verslo pradžiai? Per 7 dienas buvo surinkta 35 tūkst. Eur suma. Šiek tiek įdomios statistikos – verslininkui paskolino 387 asmenys, vidutinė investicija yra apie 90 Eur, didžiausia investuota suma 8 tūkst. Eur. Tai vienas pirmųjų atvejų Lietuvoje, kai paprasti žmonės paskolina tokią didžiulę pinigų sumą.

Taigi gauti paskolą naujam verslui užtruko tik kiek daugiau nei 2 savaites – nuo dokumentų pateikimo iki paskolos gavimo.

Tikėtina, kad banke minėtas procesas užtruktų kur kas ilgiau. Žinoma, sutelktinio finansavimo nesiūlyčiau vertinti kaip alternatyvos banko paskolai. Ilgalaikis banko klientas vargu ar skolinsis iš tarpusavio skolinimosi platformų, bankas veikiausiai jam pasiūlys mažesnes palūkanas, paskolos garantijas.

Tarpusavio skolinimosi platformos atveria galimybes pradedantiesiems verslams – tiems, kurie nori greičio ir lankstumo, be jokių biurokratinių ištęstų procesų.

Kol Lietuvoje nėra patvirtintas Sutelktinio finansavimo įstatymas, per platformą fiziniams asmenims smulkiajam verslui vystyti galima pasiskolinti iki 100 tūkst. Eur. Tiesa, projektai turi būti susiję su nekilnojamuoju turtu. Kai įsigalios Sutelktinio finansavimo įstatymas, įmonėms iš fizinių asmenų bus galimybė pasiskolinti iki 500 tūkst. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)