i.MAS testavimui buvo duotos tik kelios darbo dienos. Turint omenyje sistemos masiškumą, tai yra beveik nieko. Kone pusė būsimų šios sistemos vartotojų naujosios sistemos vis dar neišbandė, tad nenuostabu, kad ji kelia daug sumaišties.

Diegiant sistemą ir jai jau veikiant, iš mokesčių administratoriaus neturime išsamios informacijos, kas ir kaip. O paskambinus konsultacijoms skirtu telefonu, operatorių patarimai kartais ne tik nepadeda, bet ir paklaidina.

Džiugesio neprideda ir tai, kad VMI kurį laiką nebaus įmonių, jei jų duomenys netyčia bus pateikti klaidingai. Kadangi šią naujovę jau teko išbandyti, pasidalinsiu keliomis įžvalgomis, padėsiančiomis nepasiklysti i.MAS labirintuose.

Pirmiausia, kas yra i.MAS. Tai – didžiulė elektroninė mokesčių administravimo sistema, Valstybinei mokesčių inspekcijai padėsianti mažinti mokesčių šešėlį.

Sistema bus diegiama palaipsniui, kelerius metus, o ją įdiegus, įmonėms bus kur kas sunkiau slėpti pajamas ar grobstyti PVM. Šiuo metu diegiamos trys i.MAS posistemės (iš viso jų bus septynios):

• i.SAF – joje teikiama informacija apie PVM mokėtojų pirkimus bei pardavimus,
• i.VAZ – čia pateikiami važtaraščiai prieš krovinio kelionę ir
• i.MAMC – tai yra analizės, modeliavimo ir rizikos valdymo posistemė, skirta VMI vidiniam naudojimui, tad įmonėms ji nėra aktuali.

Kad būtų paprasčiau įsiminti, i.SAF galime vadinti tiesiog PVM sąskaitų faktūrų sistema. Joje kiekvienas PVM mokėtojas kas mėnesį turės pateikti duomenis apie didžiąją dalį savo pajamų bei sąnaudų.

Priminsiu, kad PVM mokėtojais Lietuvoje yra įmonės, kurių metiniai pardavimai viršija 45 tūkst. eurų, o taip pat – fiziniai asmenys, įsiregistravę PVM mokėtojais.

Fiziniai asmenys PVM dažniausiai deklaruoja du kartus per metus, todėl ir i.MAS sistemoje jie deklaruos rečiau.

Mokesčių inspekcija žada, kad į i.SAF įkeltų PVM sąskaitų faktūrų pagrindu mokesčių mokėtojų pageidavimu bus formuojamos preliminarios PVM deklaracijos. Įmonėms tai būtų didelis palengvinimas. Tačiau tik pateikę pirmojo mėnesio duomenis, matysime, ar VMI pažadas bus tikras.

Elektroninių važtaraščių sistemoje i.VAZ duomenis turi teikti tos įmonės, kurios Lietuvos keliais veža savo prekes kitoms Lietuvos įmonėms ar ekonominę veiklą vykdantiems asmenims. Į i.VAZ įkeltų važtaraščių duomenys bus prieinami institucijoms, vykdančioms patikras keliuose.

i.MAS diegimas nors ir pareikalaus iš įmonių nemažų išlaidų, pasiekus finišo tiesiąją, visoms pusėms bus naudingas. Kaip rodo kitų Europos šalių, įsidiegusių panašią sistemą, praktika, padidėjus mokesčių surinkimo kontrolei, į valstybių biudžetus surenkama daugiau PVM.
Šio posistemio vartotojai galės stebėti krovinio pervežimo būseną, pervežimų istoriją, krovinio gavimo patvirtinimą.

Nuo įmonės duomenų pateikimo momento i.MAS, Mokesčių inspekcija matys visą PVM sąskaitų faktūrų informaciją: iš ko, kada ir ką pirko, kiek užmokėjo, o taip pat informaciją apie įsigijimus.

i.MAS sistemai pateikiamuose duomenyse privalo būti nurodoma pirkimo-pardavimo data, PVM sąskaitos faktūros numeris, suma be PVM, PVM suma, bendra suma, PVM klasifikatorius (kodas leidžiantis VMI nustatyti operacijai pritaikytą PVM tarifą bei kitą informaciją, susijusią su PVM apmokestinimu).

Tam, kad visa ši aukščiau išvardyta informacija gražiai nugultų i.MAS duomenų bazėje, įmonės turi atlikti keletą namų darbų.

1. Sutvarkykite įmonės duomenis VMI sistemoje „Mano VMI“. Šioje sistemoje įmonės vadovas turi pateikti formą numeriu FR0791 ir joje nurodyti buhalterį arba buhalterinę įmonę. Pastariesiems bus suteikta prieiga prie i.SAF, o įmonės vadovui – prie visos i.MAS sistemos.

Jei jūsų įmonė „Mano VMI“ sistemoje dar nėra pateikusi šių duomenų, tuomet įmonės buhalteris prieigos prie i.MAS neturi. VMI informavo, kad įmonių vadovai „turėtų peržiūrėti šiuo metu suteiktus atstovavimus/įgaliojimus ir esant poreikiui iš naujo paskirti atstovaujančius asmenis“. Tad paskubėkite tai atlikti.


2. Gavę prisijungimą prie i.MAS, išbandykite sistemą.

Rekomenduoju nedelsti ir bandymų-klaidų metodu praktiškai pasižiūrėti, kaip veikia sistema. Informaciją apie įmonės pajamas bei sąnaudas galite teikti dviem būdais. Pirmas ir pats paprasčiausias būdas – suvesti duomenis į sistemos laukelius ranka.

i.SAF aplinkoje gana greitai galima šuoliuoti iš vieno laukelio į kitą, programa paprasta ir suprantama, tad nėra sunku duomenis pildyti. Toks deklaravimo būdas tiks mažoms įmonėms, kurioms rankinis duomenų surinkimas nereikalauja didelių laiko sąnaudų.

Antrasis būdas tiks didesnėms įmonėms. Joms duomenis teikti bus daug patogiau eksportuojant. Tai reiškia, kad apskaitos sistemos, kuriomis dabar naudojasi įmonės ar jų samdytos buhalterinės įmonės, turi eksportuoti (išsiųsti) duomenis į i.MAS. Tai turi būti atlikta tokiu formatu, kuriuo duomenis priima i.MAS.

Duomenys į i.VAZ posistemį gali būti teikiami trimis būdais: 1) įvedant rankiniu būdu kiekvieną važtaraštį, 2) įmonės sistema siunčia automatiškai, 3) rankomis įkeliant įmonės sistemos sukurtą duomenų failą.

3. Adaptuokite savo buhalterinę sistemą prie i.MAS. Kad i.MAS priimtų duomenis, jūsų įmonės buhalterinę programą reikia pritaikyti prie VMI sistemos. Išlaidų šiam namų darbui atlikti, deja, neišvengsite, nes reikės samdyti informacinių technologijų įmonę, kuri ir atliks pritaikymą.

4. Pasiruoškite i.MAS posistemio i.SAF-T įgyvendinimui.

• Pirmiausia tai turi atlikti įmonės, kurių metinė apyvarta viršija aštuonis milijonus eurų. Lietuvoje tokių įmonių yra per 1000. Jau nuo 2017 m. sausio 1 d. šios įmonės privalės adaptuoti savo sistemas ne tik pirkimų-pardavimų, bet ir mokėjimų bei kitos apskaitos informacijos, kurios reikalaus VMI, deklaravimui.

• Įmonės, kurių metinė apyvarta viršija 700 tūkst. eurų, visą apskaitą i.SAF-T posistemiui turės pritaikyti nuo 2018 m.

• Smulkiosios įmonės, kurių metinė apyvarta viršija 45 tūkst. eurų, prisitaikyti prie i.SAF-T turės nuo 2019-ųjų.

Šio posistemio diegimas įmonėms reikš papildomus kaštus, susijusius su kompiuterinių sistemų pritaikymu, jų funkcijų išplėtimu bei darbuotojų apmokymu. VMI skelbia, kad i.SAF-T posistemyje apskaitos duomenų reguliariai teikti nereikės, bet jei VMI paprašys, tuomet visą detalią apskaitos informaciją teks deklaruoti. Tad ruoštis jų pateikimui reikia jau dabar.

5. Pasidomėkite, ar Jūsų įmonės kasos aparatai bus pajėgūs siųsti duomenis į i.MAS. Į dar vieną i.MAS posistemį i.EKA, kuris pradės veikti nuo 2019 m., tiesiogiai keliaus duomenys iš kasos aparatų. Kiekvieną kartą išmušus čekį, pardavimo duomenys pateks į šį posistemį. i.EKA diegimas kai kurioms įmonėms bus finansiškai skausmingas. Mat, jei naujesnius kasos aparatus ir pavyks pritaikyti i.EKA posistemiui, senesnius teks keisti naujais.

Likę du posistemiai, kurių vienas skirtas smulkioms įmonėms, o kitas – vidiniam VMI naudojimui, bus įdiegti iki 2018 m. pabaigos.

• i.APS – taikomoji apskaitos sistema, skirta smulkaus verslo pajamų-išlaidų apskaitai tvarkyti.
• i.KON – išmanioji kontrolės sistema, skirta VMI kontrolės veiksmams.

Visus i.MAS posistemius Mokesčių inspekcija planuoja įdiegti iki 2019 metų. Kai bus įgyvendintas šis grandiozinis planas, valstybinis mokesčių administratorius turės informaciją apie kone visą įmonių Didžiąją knygą – visų apskaitos operacijų suvestinę.

Labiausiai džiaugsis smulkiosios įmonės, nes joms bus leista visą savo pajamų-išlaidų apskaitą vestis tiesiai į i.APS. Čia jos turės galimybę naudotis įvairiais i.MAS posistemės siūlomais įrankiais – išsirašyti PVM sąskaitas-faktūras ar el. važtaraščius.

i.MAS diegimas nors ir pareikalaus iš įmonių nemažų išlaidų, pasiekus finišo tiesiąją, visoms pusėms bus naudingas. Kaip rodo kitų Europos šalių, įsidiegusių panašią sistemą, praktika, padidėjus mokesčių surinkimo kontrolei, į valstybių biudžetus surenkama daugiau PVM.

O skaidresnis ir turtingesnis Lietuvos valstybės biudžetas bus naudingas ne tik kiekvienam jos piliečiai, bet ir įmonėms – skaidresnė verslo terpė didins sąžiningai veiklą vykdančių įmonių konkurencingumą nesąžiningųjų atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)