Būsto nuoma dabar dvidešimčia, trisdešimčia procentų brangesnė nei prieš pusę metų. Nuomininkai su nerimu laukia artėjančio šildymo sezono – prognozuojamos rekordinės kainos gerokai pabrangins ir taip kai kuriems sunkiai įkandamo būsto išlaikymą. Vis dėlto, NT rinkos ekspertai ramina: nuomos kainų kilimas turėtų sustoti.

„Nuomos rinkoje daug didesnė tikimybė, kad kainos dabar artimiausiu metu dabar gali pakristi kažkiek negu, kad toliau kilti. Tas kilimas jau yra įvykęs. Jis įvyko iš principo dėl tokių momentinių, nenumatytų ir sunkiai suplanuojamų priežasčių“, – teigia NT ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Pasak NT eksperto, pavasarį staiga išaugus būsto paklausai dėl į šalį atvykusių ekonominių migrantų ir karo pabėgėlių, ženkliai sumažėjo siūlomų būstų. Nuomotojai suirute netruko pasinaudoti – nuomos kainas ėmė kelti į neregėtas aukštumas.

„Jeigu mes pavasarį įvykus paklausos šuoliui nuomos rinkoje matėme toje pačioje sostinėje apie 400 tik pasiūlymų skelbimų portaluose, tai dabar jau yra apie 1000. Tas skaičius periodiškai ir nuosekliai didėja“, – sako A. Antanavičius.

Todėl, pasak Antanavičiaus, didėjanti pasiūla ir konkurencija bei artėjantis šildymo sezonas turėtų paskatinti nuomotojus peržvelgti nuomos kainas.

Arnoldas Antanavičius

„Greičiausiai jie netgi bus linkę pradėti peržiūrėti nuomos kainą į mažesnę pusę, kad vėl tie butai būtų išnuomoti ir nestovėtų tušti, kaip yra dabar“, – teigia A. Antanavičius.

Ekonomisto Žygimanto Maurico teigimu, po tokio kainų šuolio būtų keista matyti tolesnį augimą.

„Toks kainų augimas jisai tikrai nepadeda ir pačiai Lietuvai, Vilniui, kalbant apie tolimesnes perspektyvas, nes tai mažina mūsų konkurencinį pranašumą, asmenys atvykę į Lietuvą pamato, kad čia yra tikrai brangu išsinuomoti būstą ir dalis jų žvalgosi kitose šalyse“, – komentuoja „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Mauricas mano, kad taip sparčiai augančios kainos gali netgi paskatinti emigraciją. Vis dėlto, jis abejoja, ar kainos pradės kristi greitu metu.

Žygimantas Mauricas

„Procesai nėra greiti, nes sprendimai yra padidinti, kad atsirastų daugiau pasiūlos, ta pasiūla auga, yra vystomi netgi atskiri projektai, jų pakankamai nemažai, tai yra grynai statomas atskiras būstas nuomai ir tai jau yra dideli investiciniai investuotojai, tai yra pasiūla tikėtina išaugs per artimiausius keletą metų, bet ne rytoj, ne poryt ir ne kitą mėnesį“, – teigia jis.

Pasak jo, svarbi ir paklausa: kiek karo pabėgėlių ir migrantų pasiliks Lietuvoje ir kiek lietuvių emigruos ar sugrįš į šalį.

„Tie du pagrindiniai kriterijai ir lems, kokia bus eiga nuomos rinkos artimiausius du metus, bet kaip minėjau, turint omenyje, kad ECB stabdo rinką ir apskritai galime tikėtis ekonominės recesijos šių metų antrąjį pusmetį tiek Lietuvoje, tiek kitose euro zonos valstybėse, labai tikėtina, kad visgi mes matysime kainų stabilizavimąsi arba netgi šiokį tokį pakritimą tam tikruose segmentuose, kitais metais, dar kitais“, – sako Ž. Mauricas.

Nekilnojamasis turtas itin brango didmiesčiuose, o labiausiai – Vilniuje. Vieno kambario butas sostinėje vidutiniškai kainuoja apie 500 eurų be komunalinių mokesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją